• 瀏覽: 1,683
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
支持 習近平國家主席 比較長期地執政。
理由:
1.認同打擊貪污腐敗;
2.認同 德才兼備以德為先 理念;
3. 認同 復興中華;
4. 覺得他是真心幹一些為民的事業;
5. 形象正面;
6. 覺得他有智慧;
7. 福有悠歸。
===========
訓誨某些網友:
--- 政治學概念
-- 介紹國情
-- 介紹香港情況
--推揚乾淨的政治【包括網上論政】
-- 最重要的:灌輸真正的愛國觀。
支持 習近平國家主席 Vs 訓誨某些網友,是否互相排斥:
不是。習近平同志的出發點是為人民,而我訓誨某些網友 也是為了大多數香港市民的福祉,乃至全國同胞。
【附註】伊索寓言:-
The Boy and His Mother - Fables of Aesop

2007年,一位明報記者問我:競選落敗的感想,下一步怎麼做。我說,會繼續在網上推揚理念,如果有志同道合者,也許會根據社團條例成立一個論政組織,名叫“寶光社,以愛國愛港為宗旨。
引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-22 02:37 PM 發表
理由:
1.認同打擊貪污腐敗;
3. 認同 復興中華;
5. 形象正面;
6. 覺得他有智慧;
7. 福有悠歸。
===========
訓誨某些網友:
--- 政治學概念
-- 介紹國情
-- 介紹香港情況
-- 最重 ...
不要忘記還有金正恩。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-22 02:37 PM 發表
理由:
1.認同打擊貪污腐敗;
3. 認同 復興中華;
5. 形象正面;
6. 覺得他有智慧;
7. 福有悠歸。
===========
訓誨某些網友:
--- 政治學概念
-- 介紹國情
-- 介紹香港情況
-- 最重 ...
我不理什麼人當權,但為政者應該做到政府政策為民心所向的效果。

而當然,一個社會不是只得一個人,而是一群人。
如果以為無人批評執政者就是最理想的狀態,就一定大錯特錯。
因為那只代表制度不容許批評。
正常世界無可能做任何政策都會 100% 的民眾喜歡。
當然越多人批評也不是理想的事。

如果 a 是正評的人在社會中的數目,b 是負評的人在社會中的數目, p 是社會的總人數, s 是執政者的效能/分數。
p = a + b
可以設想 s = a/p - b/p - p/b
頭兩項好簡單,正評佔比越多則加分,負評佔比越多則減分。
尾項的意思是,政府政策不容許負評的話,使負評的人太少,就是太差的表現,理應扣分。
而負評的人對比總人口越小,扣分所扣的分數應該越大。
多些人能批評,反而更理想。
沒有 p/a 項,因為無理由不容許正評。

最理想的分數應有多少負評佔比大家可以算算。
但肯定不會是佔比為 0 (或極小)時。

為政者應當注意。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-3-22 02:46 PM 發表
不要忘記還有金正恩。

一樓 由尾開始:
你懂不懂這個伊索寓言:-
The Boy and His Mother - Fables of Aesop

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-22 06:04 PM 發表

我不理什麼人當權,但為政者應該做到政府政策為民心所向的效果。

而當然,一個社會不是只得一個人,而是一群人。
如果以為無人批評執政者就是最理想的狀態,就一定大錯特錯。
因為那只代表制度不容許批評。
正常世界無可能做任何政策都會 100% 的民眾喜歡。
當然越多人批評也不是理想的事。

如果 a 是正評的人在社會中的數目,b 是負評的人在社會中的數目, p 是社會的總人數,  ...
修正少少,應設 s = a/p - b/p - p/b - p/a

加多 -p/a 一項,是因為對比總人口中越少人正評,也是一種不理想的表現,應該扣分越多。

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-22 08:07 PM 發表
修正少少,應設 s = a/p - b/p - p/b - p/a
加多 -p/a 一項,是因為對比總人口中越少人正評,也是一種不理想的表現,應該扣分越多。
謝謝你。
“p/a” 的數值是大於 一的,a/p則小於一。那麼 s 可能等於負數?

引用:
理由:
1.認同打擊貪污腐敗;
3. 認同 復興中華;
5. 形象正面;
6. 覺得他有智慧;
7. 福有悠歸。
===========
訓誨某些網友:
--- 政治學概念
-- 介紹國情
-- 介紹香港情況
-- 最重 ...
習近平同你冇關係,習近平係得到中國入民解放軍支持,你憑乜嘢訓誨其他網友呢?係一個公眾地方,你接受唔到其他人行為,係你個人嘅問題!!

你聽過成語九牛一毛未啊?

你想教訓人,或者定義某一件事情嘅標準,你需要實力!!

例如你出錢收購香港討論區,你就可以定義香港討論區的,良心,正義,法則,道德!!
如果你只是香港討論區,一個普通的參與者,你冇資格對任何野作出定義,你都冇資格叫其他人尊重你!!

又或者,你學689咁樣,泊到個碼頭,有權貴照住,反對者可以喺討論區講兩句,其他乜都做唔到,這就是現實!!

事實上美國的所謂良心,正義,道德標準,完全係建立在武裝勢力上,正如美國軍人,對佢所謂,恐怖分子,從來都冇用美國標準!
但係對好多中東人來講,恐怖分子,只係一班失去家園,希望以武力抗爭的人!

所謂嘅正義,良心,道德,全部都係建設係武裝勢力上,如果你冇,你只有接受!!

回覆#7:
一樓說的七點支持習近平同志的理由,你怎樣看?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-23 11:27 AM 發表
回覆#7:
一樓說的七點支持習近平同志的理由,你怎樣看?
今時今日,冇人有資格評價習近平功過,因為習近平依然係中國最高領導人!!
也許只可以對中國某一個政策,作出批評!!
習近平嘅功過,要等習近平退下來再講!!

但係你,我就絕對有資格評價你,因為你同我,都係一個非常普通嘅網民!難聽D講句,我唔使俾面你,你亦都唔使俾面我!!

你亦都唔需要,講咩正義,良心,道德,你睇我唔順眼,絕對可以用粗口招呼我,我冇咩所謂!因為我同樣都會用粗口招呼你!!

正如我而家問候你全家,身體健康!!

回覆#9:
有沒有興趣回應 樓上 xianren 網友的論點?

其實你明唔明,所謂嘅正義,良心,道德標準都係鳩噏!!

你想人支持你,就係幫人哋搵到着數!
正如毛澤東,講咩無產階級革命,其實無產階級,勞動人民邊度明白共產主義係啲咩啊,但係佢哋好清楚,支持共產黨,可以剝奪地主私產,土地,亦都可以打死個地主,放火燒地主間屋!!

又或者,以強大武裝力量,迫使其他人跟隨你,如果你有一把槍指住我個頭,你所講嘅正義,良心,道德標準,我全部會同意,亦都幫你歌功頌德!!

北京中央說:香港的地位不可取代                                                。
不費一兵一卒,就可以說服香港人了。
好了,本帖子第二部分是因應有些網友的疑團:他們覺得奇怪的是:為啥浪裏白條網友花時間來討論區。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-23 11:19 AM 發表
習近平同你冇關係,習近平係得到中國入民解放軍支持,你憑乜嘢訓誨其他網友呢?係一個公眾地方,你接受唔到其他人行為,係你個人嘅問題!!
你聽過成語九牛一毛未啊?
你想教訓人,或者定義某一件事情嘅標準,你需要實力!!
例如你出錢收購香港討論區,你就可以定義香港討論區的,良心,正義,法則,道德!!
如果你只是香港討論區,一個普通的參與者,你冇資格對任何野作出定義,你都冇資格叫其他人尊重你!!
又或者,你學689咁樣,泊到個碼頭,有權貴照住,反對者可以喺討論區講兩句,其他乜都做唔到,這就是現實!!
事實上美國的所謂良心,正義,道德標準,完全係建立在武裝勢力上,正如美國軍人,對佢所謂,恐怖分子,從來都冇用美國標準!
但係對好多中東人來講,恐怖分子,只係一班失去家園,希望以武力抗爭的人!
所謂嘅正義,良心,道德,全部都係建設係武裝勢力上,如果你冇,你只有接受!!

你說:出錢買下本論壇?
不用買。
你看看,當我列出“拉黑的標準”之後,很多網友就沒有那麼放肆,而一些詭辯言論不敢跟我直接對質,只能酸葡萄地引述 論語 企圖貶損我。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-25 09:38 AM 發表

你說:出錢買下本論壇?
不用買。
你看看,當我列出“拉黑的標準”之後,很多網友就沒有那麼放肆,而一些詭辯言論不敢跟我直接對質,只能酸葡萄地引述 論語 企圖貶損我。 ...
你面唔紅嗰下真係唔到我唔服咗你。
你拉黑咗後網友更放肆。
你嘅詭辯的確無人能反駁。
我唔覺網友係呢度貶損閣下囉!
網友都係講出閣下嘅為人。
咁都算貶損。

引用:
理由:
1.認同打擊貪污腐敗;
3. 認同 復興中華;
5. 形象正面;
6. 覺得他有智慧;
7. 福有悠歸。
===========
訓誨某些網友:
--- 政治學概念
-- 介紹國情