• 瀏覽: 31,697
  • 回覆: 408
+9
2016 年農曆新年旺角騷亂,梁天琦等四人被控暴動等罪名,陪審團商議四日後,裁定梁天琦、李諾文、林傲軒暴動罪名不成立。

四男五女的陪審團以七比二,裁定梁天琦、李諾文、林傲軒砵蘭街的暴動罪不成立。至於面對七項控罪、外號「美國隊長」的容偉業,陪審團裁定他四項暴動罪之中,只有山東街及花園街的兩項罪成,另外一項襲警罪亦成立,一項煽惑非法集結罪不成立,而他被控的一項非法集結罪,陪審團就無法達成有效裁決。

陪審團英明!!!好彩香港仲有如此高質素的陪審團

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/545387/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
但去年梁天琦另一罪判了6年

假髮九棺一早已向阿嬸員發出指示, 梁天琦出現在暴動現場, 佢只係路人甲.

退一萬步而言, 就算今次鋤得入梁天琦, 假髮九棺都係判同期執行, 根本就係浪費審訊時間.

引用:
原帖由 nklj1 於 2019-3-22 01:55 PM 發表
但去年梁天琦另一罪判了6年
咁唔係個個香港人都英明既

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-3-22 02:00 PM 發表

梁天奇罪有應得

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-3-22 02:00 PM 發表

你咪係最糊塗果個囉

陪審團今早開庭後,提問圍繞有關被告容偉業面對的非法集結之罪行元素,有關非法集結提到有「鼓勵」元素,鼓勵有否分直接或間接?有沒有指向性或相關對象?是否鼓勵多於一人才算鼓勵?及暗示的言語算不算鼓勵? 

咁撚多yes or no,
只要有一個有懷疑,
就可以脫罪了。

美國隊長判幾多年??

咁肉碎哥係唔係唔使繼續著草?可以返香港?

不知所謂的裁決

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2019-3-22 02:02 PM 發表
陪審團今早開庭後,提問圍繞有關被告容偉業面對的非法集結之罪行元素,有關非法集結提到有「鼓勵」元素,鼓勵有否分直接或間接?有沒有指向性或相關對象?是否鼓勵多於一人才算鼓勵?及暗示的言語算不算鼓勵?

咁撚多yes or no,
只要有一個有懷疑,
就可以脫罪了。 ...
所以擒晚辯方律師都有提醒法官, 駛唔駛話俾陪審團聽「疑點利益歸被告」, 可惜法官話唔駛...
所以我唔明點解有人話法官偏幫被告..

患自閉症都冇用,犯法就係犯法

所以香港自由度,一定高過日本

主題標籤 #梁天琦
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]