• 瀏覽: 31,698
  • 回覆: 408
+9
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-3-22 02:13 PM 發表

港英時代的陪審員就一定告得入.
完全同意

引用:
原帖由 ykmong 於 2019-3-22 02:46 PM 發表
係盧建民
yes, I see.

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-3-22 01:54 PM 發表
2016 年農曆新年旺角騷亂,梁天琦等四人被控暴動等罪名,陪審團商議四日後,裁定梁天琦、李諾文、林傲軒暴動罪名不成立。

四男五女的陪審團以七比二,裁定梁天琦、李諾文、林傲軒砵蘭街的暴動罪不成立。至於面對七項控罪、外號「美國隊長」的容偉業,陪審團裁定他四項暴動罪之中,只有山東街及花園街的兩項罪成,另外一項襲警罪亦成立,一項煽惑非法集結罪不成立,而他被控的一項非法集結罪,陪審團就無法達成有效裁 ...
係既,係應該失明既﹗

邊個法棺判得咁折墮

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-3-22 02:42 PM 發表

陪審團要抽, 仲要唔俾控辯雙方律師反對, 請問如何幕後控制到呢?
法九的引道

MO MO not happy 

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-3-22 02:03 PM 發表
美國隊長判幾多年??
估計三年基本盤啦。

又被我估中

他輸在689 強權下...只狼得罪咁多人...
唔知會唔會有無報應呢 ?

19法庭

4個係搞暴動,唔認同嘅係廢人!
4條友敢做唔敢認,必遭天遣,絕後代!

系啦..
上年控方告天奇四項控罪,分別是扇動暴動罪,襲警罪,兩項暴動罪(發生在不同位置),
天奇只承認襲警罪(他打警員場面被TV拍到,點到他不認呢),不承認扇動暴動罪及兩項暴動罪.
後來開審,最後是陪審團裁定扇動暴動罪不成立,暴動罪一致裁定成立,另一單暴動罪,陪審團裁定不一致才要重審..
今次是重審另一單暴動罪,天奇入不入都無咩大重要,因為他都被判佐六年,今單暴動罪罪名成立,判刑多數是七年,同期執行,天奇只會坐多一年左右.....

-----------
引用:
原帖由 nklj1 於 22-3-2019 02:50 PM 發表

佢要驗腦

我真係寧願在區院審, 刑期又唔會多過7年, 起碼唔洗俾班唔識法律的人亂判

@mm170240279 咁都放生佢地

引用:
原帖由 賭神無敵 於 2019-3-22 02:53 PM 發表

係既,係應該失明既﹗
你搵9個失明既陪審團俾我睇囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]