• 瀏覽: 14,333
  • 回覆: 213

法新社(法新社)

地鐵車廂相撞,與美國波音737埃塞俄比亞的空難,原因都是同一性質:在交通工具「IT升級」時的「磨合」問題(teething problem)。

一九九一年五月,奧地利勞德航空公司(Lauda)一架波音767在曼谷起飛後不久墜毀,機上還有一對任教香港大學的英籍夫婦。

勞德的空難,當年調查結果,指飛機駕駛操作,進入電腦自動化年代。

由全人工操控到電腦化,有一個過渡期。本來駕駛艙共有三人:正副機師加一個電腦工程師。因為飛機師在受訓的時代,並沒有電腦的全面介入。機師要與電腦操作合二為一,要有一個工程師在機艙陪同,萬一手忙腳亂,工程師會救命。

但是約從一九九○年起,許多航空公司因為成本,覺得飛機師對電腦已經熟習了,紛紛撤銷了電腦工程師。然而在此時刻,新舊交替,青黃不接,最容易出事。

三十年過去,航空界的科技,又由電腦時代升級到AI時代。此一過渡期有多長,此期間會有幾多人成為「科技進步」的試驗品,則無人知曉。

勞德航機當年也是起飛後不久,電腦不受機師操控墜毀。在手機世代,人還可以沿用Nokia或愛立信,拒絕換4G蘋果。但在AI升級時代,全球的飛機都一齊投入,除非不出門,否則在三五年內,人人投入此一風險,聽天由命。

然後在陸地,AI操作的無人駕駛汽車,將可在二○二七年普及。美國矽谷的史塔斯基機械人公司,已經研製成功,現正積極試行。

十二年前,麻省理工學院的AI專家認定:人工智能汽車不可行,因為開一輛汽車,時有緊急狀況,人的直覺,不可由電腦取代。但十年期間,這個問題「據說」已經解決,在美國隨時可以投產,剩下來的,只是保險和立法問題。

許多人擁護科技,也有人警告:不要那麼快,要確保「零風險」。然而世上沒有「零」這回事,於是一派人說,勿「因噎廢食」,另一派說:簡約即是更好,要反璞歸真。

到底哪一方對?其實只有一個答案:在付出collateral damage的試驗期間,或以後「帶病提升」時,若須死人,只要死的不是自己就可以。

https://hk.lifestyle.appledaily. ... e/20190322/20638374
鄰近地區因為太多假野,所以開發電子付款,但衍生更多電子犯罪。另又為了操控人口活動,全國幾億天眼,這是進步利民或是魔鬼的工具?

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-3-22 08:40 AM 發表

法新社(法新社)

地鐵車廂相撞,與美國波音737埃塞俄比亞的空難,原因都是同一性質:在交通工具「IT升級」時的「磨合」問題(teething problem)。

一九九一年五月,奧地利勞德航空公司(Lauda)一架波音767在曼谷起飛後不久墜毀,機上還有一對任教香港大學的英籍夫婦。

勞德的空難,當年調查結果,指飛機駕駛操作,進入電腦自動化年代。

由全人工操控到電腦化,有一個過渡期。本 ...
https://youtu.be/lEsF4oxBI1U

聽完距講嘢 就知有幾廢
d 例子 完全 係 盲目反對 中國
d 評語 仲高質過距

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-3-22 08:40 AM 發表

法新社(法新社)

由全人工操控到電腦化,有一個過渡期。本 ...
你講緊Apple pay 同 android pay ?仲有天眼監控既5眼聯盟?另外Facebook 私癮監控?

政客用年輕人前途換榮華富貴

為防被監控,出街最好用厠紙包頭,的確有效,唔信可以問下19才子!

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2019-3-22 09:52 AM 發表

不如翻去 石器時代
問題係石器時代沒有技術盜竊,沒有化工廠大爆炸

引用:
原帖由 將軍大人888 於 2019-3-22 10:03 AM 發表

你講緊Apple pay 同 android pay ?仲有天眼監控既5眼聯盟?另外Facebook 私癮監控?
你唔識用阿里飛?

引用:
原帖由 yuk112233 於 2019-3-22 10:10 AM 發表
政客用年輕人前途換榮華富貴
政權用過億同胞性命換取前30年經驗

引用:
原帖由 stabber 於 2019-3-22 10:56 AM 發表
為防被監控,出街最好用厠紙包頭,的確有效,唔信可以問下19才子!
有透視眼鏡,十年前已經面世,還廁紙包青頭。

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-3-22 11:42 發表

有透視眼鏡,十年前已經面世,還廁紙包青頭。
所以19才子咪0n9囉,喺九龍塘用廁紙包頭以為無人認到,19才子真係7!

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-3-22 11:40 AM 發表

你唔識用阿里飛?
識與唔識,又有咩指教呢?本是同根生,相煎何太急,Android pay Apple Pay Samsung pay WeChat 都係電子貨幣,難道閣下要將WeChat pay認容係曹值,Apple pay android pay係曹丕?

引用:
原帖由 stabber 於 2019-3-22 11:44 AM 發表

所以19才子咪0n9囉,喺九龍塘用廁紙包頭以為無人認到,19才子真係7!
你有冇咁急材?你咪淨係話泛民咩咩咩,有冇內函架?

引用:
原帖由 將軍大人888 於 2019-3-22 11:46 AM 發表

識與唔識,又有咩指教呢?本是同根生,相煎何太急,Android pay Apple Pay Samsung pay WeChat 都係電子貨幣,難道閣下要將WeChat pay認容係曹值,Apple pay android pay係曹丕? ...
鄰近地區你試下用紙幣先啦,用唔用到applepay?

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-3-22 12:04 PM 發表

鄰近地區你試下用紙幣先啦,用唔用到applepay?
你係想用成功同失敗做驗證?

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-3-22 12:02 發表

你有冇咁急材?你咪淨係話泛民咩咩咩,有冇內函架?
有急材果個係19才子陶公子,喺九龍塘同條豬扒爆完房,出門口遇到記者,走入去用廁紙包頭以為你睇我唔到,真On9!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]