• 瀏覽: 13,306
  • 回覆: 156
+2
笑咗,井底之蛙

引用:
原帖由 krolik 於 2019-3-22 08:23 AM 發表
香港已經係大灣區啦,點解咁多垃圾係都要犯「由香港去大灣區」呢個錯誤嘅呢
美國同中國都係地球,移乜野民呢?去火星啦!

黃狗冇本事,驚俾人淘汰,咪日唱夜唱叫人走囉,正廢柴

引用:
原帖由 西門町 於 2019-3-22 07:51 AM 發表
例如非香港出世嘅香港居民,等佢哋可以去大灣區大展拳腳,有更好發展,香港呢塊資源有限嘅土地留返俾香港出生人士,咁樣香港人口可以大減,公屋公院港鐵負擔即時減輕,又可以促進大灣區人口增加,工作機會增加更繁榮,一舉兩得 ...
俾錢冇問題,我都返。

引用:
原帖由 西門町 於 2019-3-22 10:41 AM 發表

香港本地人當然唔夠同大陸新移民爭啦,淨係爭公屋,爭醫院床位,巴士爭位坐都俾大陸人爭贏晒,香港人點同大陸人爭
包唔包括爭工作,爭大學,爭女/仔?
如果包埋,咁你唔好代表香港人喎,係你全方位輸咋喎

況且返放工時間搭巴士,除非總站上車,否則預咗無得坐架啦
公屋就計分嘅,醫院床位就由醫生決定洗唔洗住院嘅
你咁講,即係由房署到醫生都傾向新移民?
好大嘅指控呀

引用:
原帖由 西門町 於 2019-3-22 07:51 AM 發表
例如非香港出世嘅香港居民,等佢哋可以去大灣區大展拳腳,有更好發展,香港呢塊資源有限嘅土地留返俾香港出生人士,咁樣香港人口可以大減,公屋公院港鐵負擔即時減輕,又可以促進大灣區人口增加,工作機會增加更繁榮,一舉兩得 ...
你搞錯左, 政府的確有鼓勵特定香港人去大灣區, 但不是以出生地分,是以能力去分
特定香港人=商人,投資者,創業者, 專業精英.......及有些少錢的退休人士(最基本有能力在大灣區買樓,還可以寬裕過日子)

至於廢柴,唔理邊度出世, 唔好自作多情, 冇人鼓勵佢地返大灣區, 返去乞食咩? 乞食都唔夠內地人爭啦

不如除消兩制咪乜L嘢問題都解決晒啦,仲有L人來咩

引用:
原帖由 西門町 於 2019-3-22 10:03 AM 發表

咁隔離屋亞媽打仔關你咩事,點解要去社會福利署舉報呢,人地家事一樣可以理
9唔搭8, 社署有法定權力處理市民既家庭問題
外國政府有什麼法定權權力去處理其他國家內部事務? 好明顯, 你意識入面,就有西方國家是凌駕中國的想法,西方國家就擁有對中國內政的管理權......講得白D, 就是奴性

引用:
原帖由 bossini888 於 2019-3-22 10:43 AM 發表
笑咗,井底之蛙
你都話去大灣區發展嘅人係並底之蛙呢,有能力就去美國同歐洲發展啦,使乜去大灣區呀!

引用:
原帖由 s336990 於 2019-3-22 11:38 AM 發表

包唔包括爭工作,爭大學,爭女/仔?
如果包埋,咁你唔好代表香港人喎,係你全方位輸咋喎

況且返放工時間搭巴士,除非總站上車,否則預咗無得坐架啦
公屋就計分嘅,醫院床位就由醫生決定洗唔洗住院嘅
你咁講,即係由房署到醫生都傾向新移民?
好大嘅指控呀
...
無咗大陸人香港人睇醫生,上公屋都唔再使排期,如果無咗大陸人,香港人撘巴士實有位坐添

引用:
原帖由 西門町 於 2019-3-22 12:11 PM 發表

無咗大陸人香港人睇醫生,上公屋都唔再使排期,如果無咗大陸人,香港人撘巴士實有位坐添
你將供需關係食咗呀
無咁多需求,提供咁多班次?起咁多樓?
無咁多人睇醫生,自然就斬預算
況且到時都無咁多工作人口

引用:
原帖由 西門町 於 2019-3-22 12:09 PM 發表

你都話去大灣區發展嘅人係並底之蛙呢,有能力就去美國同歐洲發展啦,使乜去大灣區呀!
你呢類精神病人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]