• 瀏覽: 870
  • 回覆: 9
係香討一位潛伏咗十多年嘅網友,竟然原來咁愛國,真係估佢唔到。

起初我以為佢淨係愛港啫!估唔到最近佢嘅愛惠及國內。呢點真係唔到我唔講一聲我真係誤會咗你!

為咗佢嘅愛佢不惜拉黑所有反對佢嘅人。

呢點先係我對佢嘅敬佩,呢種義無反顧。貫徹始終嘅精神,的確係討論區嘅一隻小強,一隻生命力極之強嘅小強。

總之我唔理人點睇我,我一定貫徹我嘅所謂愛國精神。

讀書人即係讀書人,理念嘅嘢真係唔係我哋呢啲凡夫俗子可以媲美。

所以我對佢嘅拉黑唔會有怨言,簡直要多謝佢帶俾我歡樂。

他跟另一位拉不拉黑根本沒有所謂
照樣可以開帖反駁和嘲笑反對派
反正反對派的嘴臉和無能表露無遺

有時愛可以令人失去理智。

某人係回應大眾咩叫做愛國,立即上網揾咗二則捨己為人嘅事例,將個人行為都歸納為愛國。仲係佢嘅後註講成係大陸人愛國準則。

一個碩士都犯咁低級嘅錯誤都係出於佢嘅所謂愛國。我絕對理解。

不時叫網友睇某啲名人對愛國點睇,其實我亦想介紹一本書俾某人睇,拉黑咗無法啦,交流唔到。

借呢個機會我介紹番本書俾呢位所謂愛國嘅網友睇。係7-80s年代紅極一時嘅龍虎門,作者係土生嘅黃玉郎先生,佢嘅作品非常適合一啲所謂愛國嘅碩士睇。係275期嘅大戰火雲邪神。嗰種俠義同愛國精神係詹天佑,陳天華都可能比唔上。
保證可以令呢位所謂碩士熱血沸騰。

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-3-22 01:12 AM 發表
係香討一位潛伏咗十多年嘅網友,竟然原來咁愛國,真係估佢唔到。

起初我以為佢淨係愛港啫!估唔到最近佢嘅愛惠及國內。呢點真係唔到我唔講一聲我真係誤會咗你!

為咗佢嘅愛佢不惜拉黑所有反對佢嘅人。

呢點先係我對佢嘅敬佩,呢種義無反顧。貫徹始終嘅精神,的確係討論區嘅一隻小強,一隻生命力極之強嘅小強。

總之我唔理人點睇我,我一定貫徹我嘅所謂愛國精神。

讀書人即係讀書人,理念嘅嘢真係唔係我哋呢啲凡夫俗 ...
佢愛國之情都不及佢愛毒果之情深哩

佢話支持習大大施政
但是
對其他支持中國政府的人
就扣人帽子做5毛
即是只准他愛國
不准其他人愛國

在香討,我們可以批評政府,政客,算不算是使用第四權呢?

至此,想起一個問題,香討不准討論會員,假若梁振英、長毛等都註冊成香討會員,我們還可以在此討論他們嗎?

引用:
原帖由 40342 於 2019-3-22 11:16 AM 發表
在香討,我們可以批評政府,政客,算不算是使用第四權呢?

至此,想起一個問題,香討不准討論會員,假若梁振英、長毛等都註冊成香討會員,我們還可以在此討論他們嗎? ...
師兄這個建議好有趣。

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-3-22 11:00 AM 發表

佢愛國之情都不及佢愛毒果之情深哩
呢樣唔使講都知喇!
佢仲緊張過亞肥佬黎。

佢叫流失咗嘅讀者再俾一個星期時間重新去接受x果日報喎。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-3-22 11:56 AM 發表

師兄這個建議好有趣。
類似個案早已出現,某帳號有意將自己導向是某過氣政壇小丑,但又不敢直接承認。

近日某些組合喜歡將一些不相干的事混為一談放上來,不知有何目的。

例如所謂第四權與愛國是風馬牛不相及的事。

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-3-22 12:18 PM 發表

呢樣唔使講都知喇!
佢仲緊張過亞肥佬黎。

佢叫流失咗嘅讀者再俾一個星期時間重新去接受x果日報喎。

即係叫戒毒者繼續吸毒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]