• 瀏覽: 7,279
  • 回覆: 74
  • 追帖: 2
+6
引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2019-3-21 08:32 PM 發表

我覺得你嘅推理有錯!50萬新移民,唔係按一家3或4口人除吓就當有12-17萬個新需求!事實上,呢50萬主要係來「依親」,即使呢D人唔來,佢哋嘅香港老公或老豆自己都會買樓或者排公屋,所以其中一定有一部分需求係重復計算,放大咗! ...
單人公屋要排10幾年,根本無可能。孤家寡人一般會住劏房或床位。有能力都唔會去大陸結婚,好多寡佬都係50/60歲先結婚,60幾歲先有仔女,成家來香港肯定有住屋需求。

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2019-3-21 03:37 PM 發表
一定要繼續爭取取消單程證 因為單程證已為香港帶來很多問題
錯,應該爭取雙向單程,攞綜援住公屋,就要按領褔利年期,排隊單程送返大陸下鄉,每日150,咁人口就拉番勻😂

業主同地產商呢d既得利益先會嘈呢d人太自私

個個地方搞基建,為地方增值,香港白痴和社工只想所有錢入佢地袋!

引用:
原帖由 貓男 於 2019-3-21 04:09 PM 發表

咁家庭團聚呢啲基本人權點算?
香港淪落到人權都要削?
咁咪可以去美國申訴香港人權倒退囉!

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-3-21 04:09 PM 發表
到2030年落成,香港會增加50萬新移民,需12-17萬個公屋單位安置。換言之東大嶼填海只能滿足新移民的需要,並不能解決現時居住問題。如果限制或取消單程証,實質可以舒緩或徹底解決香港住屋問題。既然香港政府鼓勵市民往大灣區工作及屋住,點解唔鼓勵喺大灣區家庭團聚? ...
到2030年香港又有幾多人死亡。想減人口咪唔準香港人生仔結婚,到時冇人做服務業,又唔輸入外勞。變左死城你想住邊都得。

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2019-3-21 05:51 PM 發表

有人權就沒有尋人滋事足啦傻L
咁法國咪好冇人權

凡是有政治動機目的的報告,均不可信

引用:
原帖由 bensonchow 於 2019-3-22 06:36 AM 發表

到2030年香港又有幾多人死亡。想減人口咪唔準香港人生仔結婚,到時冇人做服務業,又唔輸入外勞。變左死城你想住邊都得。
現在資訊發達, 大家都不看實際客觀數據, 反而只看150就作出簡單判斷. 現在香港人口平均年齡是48(如我沒記錯) 而這數字會越來越大, 侮年嬰兒出生53000人, 死亡47000人, 人口自然增加6000人, 這增加數字包含雙非和"150"在港產子. 55歲以上佔人口32% 即2百60萬人口. 60歲以上佔人口23.6% 60到69歲佔總人12.7%即93萬人口, 簡單地說由2017開始未來十年侮年有9萬人開始退休, 但侮年進入職場納稅不足一萬人.
0-39歲人口佔44.1% 現在是60.7%人口養著39%人口. 如果出生死亡率不變, 沒有移民, 20年後(20歲-59歲)他們要養著55.9%人口.

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2019-3-21 03:37 PM 發表
其實有咩好取消呢
過多25年 香港將正式取消 身分證 大陸人 將自出自入
中國並沒有破壞一國兩制
但 無化 唔俾d人嚟 文化 思想交流
早d 適應 好過 到果日 反抗 唔適應好
因為 香港係領土 只係一個普通城市

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2019-3-21 04:41 PM 發表

乜嘢人權? 中國管治下有人權? 不知所謂 玩撚曬龍門
2013年犯支持每日150名額

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2019-3-21 04:41 PM 發表

乜嘢人權? 中國管治下有人權? 不知所謂 玩撚曬龍門
你發緊夢呀?人權係你主人公文袋搞莊豐源案嗰陣講㗎!搬龍門嗰個咪係你囉!

引用:
原帖由 拉屎圍家私 於 2019-3-21 03:33 PM 發表
發展局交代「明日大嶼」造價,無非為阻止坊間「萬億人工島」的指控繼續發酵。港人飽受高樓價壓迫,而自計劃提出後樓價竟然出現難得一見的回調。不過「明日大嶼」在網上世界依然人見人憎,網民爭相派「嬲嬲」,為什麼?

https://fs.mingpao.com/ins/20190321/s00022/12591e81fc892d50978ab623ed0eae30.jpg

究竟多大的仇恨? 竟然要攬炒?? ...
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=2&tid=27773373&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

之前已討論過

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2019-3-21 05:07 PM 發表

同意,一日未搞掂單程証問題,一日唔好起公屋派福利
你問過泛民班港奸未?

引用:
咁就先要立法禁止香港人上大陸搞大人哋個肚喇。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]