• 瀏覽: 7,289
  • 回覆: 74
  • 追帖: 2
+6
建島給大量來港內地人住.,
仲有港人天真,幻想建島有公屋,居屋住

你屋企長期無俺雞籠,有D入泥玩,有D長住
幾百尺空間,長期有幾十人

正常人都應該先裝返個門鎖,先限制一下人流再諗啦,係咪呀??

有理無理又洗筆錢買大D既屋,到時都係無俺雞籠,
都係爆架啦

樓價貴,係咪應該諗下點解會貴呢???
地少?定銀紙太多呢??還是人工物價太低,跟唔上樓市呢??

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2019-3-21 03:37 PM 發表
一定要繼續爭取取消單程證 因為單程證已為香港帶來很多問題
高尚港人身體力行不斷北上製造合資格申請單程證人士,可以怪邊個  

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2019-3-21 03:37 PM 發表
好簡單,你可要求熱愛民主嘅議員爭取立法:
1.本土男女,只要持有有效身份證,不准與內地通婚
2.本土男女,如有嫡親在內地,必須申請「衰仔紙」,與其斷絕關係

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2019-3-21 06:24 PM 發表

唔好同我講啲搬龍門廢話
如果唔係高尚港人身體力行不斷北上製造合資格申請單程證人士
中央政府想每日放150個單程證人士黎香港都唔得啦
冇貨…想放都放唔到

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-3-21 06:20 PM 發表

都係爆架啦

地少?定銀紙太多呢??還是人工物價太低,跟唔上樓市呢?? ...
咁啲人係你屋企人帶回來嘅,仔都生埋唔使負責任呀?

引用:
呢個問題係由董建華開始到而家都係!
你去問佢啦!
😱

引用:
泛民引入百萬雙非又點計

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-3-21 06:20 PM 發表

都係爆架啦

地少?定銀紙太多呢??還是人工物價太低,跟唔上樓市呢?? ...
本來香港就唔係 冇掩雞籠

只係泛民大老爺引入百萬雙非

搞到床位 學位 工作 住屋 醫療搶晒香港人資源

泛民鋤裂香港城門呢d事實唔好當唔知
又或果時未落黎香港先會唔知

引用:
原帖由 一世打工 於 2019-3-21 03:48 PM 發表
早年囤地、種釘的地產商,等政府收地的,定必瘋狂反對,動用一切都
要反,我們無屋者輪候者應支持
利申:我是無屋者
同意。利申。有私樓。但應以事論事

引用:
原帖由 WakeUp77 於 2019-3-21 07:18 PM 發表

同意。利申。有私樓。但應以事論事
據說現政府收新界地時,被囤地的開天叫價,地權複雜又零碎,傾得嚟都要十年八年才試試大嶼,未到支持階段,要聽聽細節先

引用:
原帖由 一世打工 於 2019-3-21 07:34 PM 發表

據說現政府收新界地時,被囤地的開天叫價,地權複雜又零碎,傾得嚟都要十年八年才試試大嶼,未到支持階段,要聽聽細節先
全部一齊做

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-3-21 04:09 PM 發表
到2030年落成,香港會增加50萬新移民,需12-17萬個公屋單位安置。換言之東大嶼填海只能滿足新移民的需要,並不能解決現時居住問題。如果限制或取消單程証,實質可以舒緩或徹底解決香港住屋問題。既然香港政府鼓勵市民往大灣區工作及屋住,點解唔鼓勵喺大灣區家庭團聚? ...
我覺得你嘅推理有錯!50萬新移民,唔係按一家3或4口人除吓就當有12-17萬個新需求!事實上,呢50萬主要係來「依親」,即使呢D人唔來,佢哋嘅香港老公或老豆自己都會買樓或者排公屋,所以其中一定有一部分需求係重復計算,放大咗!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]