• 瀏覽: 10,619
  • 回覆: 165
+6
引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-3-21 11:46 AM 發表
原則咁簡單 你都唔明白 愛國要遵守第四權 唔愛國都要遵守 第四權係報道真相 如果報導嘅唔係真相 就係濫用 一次半次唔可以講係失誤 經常係咁 一定係特登錯誤報道 如果係咁 仲講乜嘢第四權 作文同報導事實都分唔開 ...

懂不懂中文。
我剛剛說的是,網友曾經開帖子謾罵我。
再者,在那些帖子有網友說用方法對付我,
---例如:不正面討論我的帖子的一樓,只是找我微小的“失誤”。
---但是他們說 不滿意被拉黑。
-- 又說,我的帖子是笑料。【我的帖子都是從政者最關心的議題】

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-21 11:40 AM 發表

本帖子關於兩方面。其中一個= 拉黑的原則。
據我記得,在別的帖子有網友說用方法對付我,例如:不正面討論我的帖子的一樓,只是找我微小的“失誤”。但是他們說 不滿意被拉黑。

我花時間來討論區,是想幫助社會。
如果你認同我的目標,請認真告訴我,你覺得我在本版的帖子是否涉及社會的重大事情。 ...
好坦白講,閣下開嘅帖,不時講梁振英,政治人物轉貼,心理學,共產主義,濫到咩咁,真係睇唔到啲咩社會重大事情。
又唔知你有無發覺閣下嘅帖我唔係每一個都回應,其實好簡單因為我真係唔識。
就係因為唔識所以我唔會扮到好有認知咁。
到人反駁就會講成人揾你嘅微小失誤。
一個成功嘅帖就係肯接受批評。

引用:
原帖由 nigel212 於 2019-3-21 11:47 AM 發表
你有責任提供資料去支持你嘅論點,吾係要人地揾資料去理解你嘅論點。
求奇up個term, 人哋吾一定知你up乜。
想有正常討論,你就吾好咁懶喇。

這位網友:
不要捋虎鬚。為啥我有責任提供資料?
========
2. 用你的邏輯,你主張“你有責任提供資料去支持你嘅論點”,那麼你這樣說也是一個你的論點。

你有什麼理論根據/版規根據/其他根據 支持你那個論點。
3.補充一樓:搗亂也是被拉黑的原因

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-21 11:40 AM 發表

本帖子關於兩方面。其中一個= 拉黑的原則。
據我記得,在別的帖子有網友說用方法對付我,例如:不正面討論我的帖子的一樓,只是找我微小的“失誤”。但是他們說 不滿意被拉黑。

我花時間來討論區,是想幫助社會。
如果你認同我的目標,請認真告訴我,你覺得我在本版的帖子是否涉及社會的重大事情。 ...
其實你真係唔識中文 報道真相咁簡單 第四權係講真相又話 無論係乜嘢人都可以報導 但係作文嘅話 你又會點睇呢啲報道 經常作文嘅話 咪濫用第四權囉 霸王洗頭水事件 咪就係因為濫用第四權嘅報道 唔見咗好多錢囉 咁嘅準則你都分唔到 點討論呀

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-3-21 10:43 AM 發表

明就真係唔係幾明㗎喇!
起碼唔會發帖唱衰國家咁囉!
一個普通市民做好自己守法。我諗都算愛國啩!
我可以對政制不滿但唔會對國家不滿咁囉!
其實很多人想政府平穩向前發展
使生活和收入更多和下一代有更好的發展機會
但是有些智慧高到難以估計的人
他們心中的呎同一般市民的呎完全不同
因為佢會覺得太陽只為他存在如有的
佢地會將追好生活和將來使下一代有更多機會的人
也定義為佢心目中形象和他說了才算

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-3-21 11:23 發表

若這個國家的山水空氣每天都受到不同的污染及破壞,有一些人表現言論,卻被關押至死,你關心他們嗎?他們都是國家的一部份。你說守法, 你守的是什麼法?有些法律只為政權服務,做成寒禪效應,你如何看這些法? ...
所以支持大陸拒收洋垃圾!

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-20 12:33 PM 發表
突然發現,浪裏白條網友在本版{因為第四權問題}被人開帖子謾罵。謾罵的原因是“拉黑”。
===========
2. 網友們用“酸葡萄”的辯解,說我拉黑的理由是:我智商低,我不民主,我被網友駁倒。
其實
真正拉黑的原因是:
--- 人身攻擊
--- 使用 粗鄙字眼
--- 離題
-- marginal relevance
-- mul ...
你係對我講吧,解封所有師兄未?我宜家斯文同你討論!
香討規則是你定嗎?是否"人身攻擊"粗鄙字眼"等等歸版主判定合理的?
我同你討論"最重要的政治議題:愛國。"請問支持和參予犯法活動是愛國嗎?絕對不是!"行使第四權"類似,離開了尊紀守法,何談"愛國""行使第四權"?
我再同你討論為什麼說你的係"反中亂港""心術不正的人渣"?通常看係有的過份,但係回歸國家層面來講就正常了,比如搶劫犯係和平時期最多判幾年,而在戰爭時期係就地槍斃!不同時期不同深淺,你理解嗎?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-20 12:33 PM 發表
突然發現,浪裏白條網友在本版{因為第四權問題}被人開帖子謾罵。謾罵的原因是“拉黑”。
===========
2. 網友們用“酸葡萄”的辯解,說我拉黑的理由是:我智商低,我不民主,我被網友駁倒。
其實
真正拉黑的原因是:
--- 人身攻擊
--- 使用 粗鄙字眼
--- 離題
-- marginal relevance
-- mul ...
我再同你討論"反中亂港"問題:
你細細諗一諗:香港行英式資本主義制度,民主,自由,法治.回歸後,中國政府和香港政府有否破壞之?沒!幾次的人大釋法都係迫不得而!中國遵守一國兩制,香港政府嚴守基本法!請問做咩野理由要發動咁多人咁多日之超大型占中佔旺活動?嚴重破壞香港經濟?
進一步發動旺角暴動,打人燒車,法庭判定係犯法活動!香港的製度,議會,選舉都係英式,係咩野理由用咁大型犯法活動來要求香港改變呢?
心水清的香港人睇出了,從李漢奸,日軍,毒果英等經常密會美駐港官員及羅冠L讀美國大學碩士等等,所有一切都有黑慕,真正目標係中國!中共統治的中國!
中共很壞嗎?不說遠的,從抗日戰爭和內戰,共產黨與國民黨爭中國,誰好誰壞我睇半斤八兩.中共建國初的抗美援朝係被迫的.然後,幾場內部運動主要係對毛澤東的個人崇拜,但係無可能死亡幾千萬人民!我係5x年在中國小鄉村出世,童年和少年親歷過這幾場運動,我告訴你那時有維持生命的地瓜青菜和少量白米,中國那段時期絕對沒可能死幾千萬!
再落來64事件,有冇死很多人你叫李x人講出良心真話,有一樣野點解學生領袖王丹柴玲吾而拉希可以逃到美國?
現在,中共知錯能改,帶領中國走上繁榮富強之路!97年回歸之後突然出現的泛民,中共真的值得佢的瘋狂反對嗎?
真正害怕中國富強的是美國!跟中共無怨無仇的泛民,發動大型犯法活動的目的,明顯係犧牲香港配合美國!
不是嗎?

引用:
原帖由 nigel212 於 2019-3-21 12:22 PM 發表
我地無責任去理解你嘅思維,討論就系你去説服別人。
而家唔系考試,你up個題目,就要人交功課?有無咁著素?
你自己都無論點,你要人地點同你討論?
我求奇up個term, 你會吾會花時間去查?
你要拉黑我,吾需要借口,反正你都係慣犯。
你無勇氣參加其他帖子討論,因為你在客場無拉黑功能。
在無拉黑功能保護下,你完全無力招架。 ...

既然如此,那麼你自便吧。
重申:本帖子歡迎理性有營養的討論,而不是企圖阻撓重大題目的討論。
愛國觀是非常重要的議題。

回覆#83:
一樓逐點解拆:
說說你同不同意這是“酸葡萄”:
【網友們用“酸葡萄”的辯解,說我拉黑他們的原因是:我智商低,我不民主,我被網友駁倒。】

引用:
原帖由 nigel212 於 2019-3-21 13:12 發表

樓上一堆營養,我睇你點覆
呀良/浪生從來無正面覆過人,而且係帶提問式回覆,如:…你是否支持/你是否認同等想誘導你佢想要答案,可惜仲未見過人中佢招,當有人避開咗,就要人提證據証明…最搞笑又次問咗佢嘢,佢話唔識答,要其他人代佢答,但那時全世界都插緊佢,邊會有人幫佢

引用:
原帖由 黃昏死神 於 2019-3-21 01:26 PM 發表
呀良/浪生從來無正面覆過人,而且係帶提問式回覆,如:…你是否支持/你是否認同等想誘導你佢想要答案,可惜仲未見過人中佢招,當有人避開咗,就要人提證據証明…最搞笑又次問咗佢嘢,佢話唔識答,要其他人代佢答,但那時全世界都插緊佢,邊會有人幫佢 ...

--
謝謝你提供了一個證明一樓的例子,‘’網友刻意提供虛假信息。‘’
=====
你說,你應否重歸拉黑名單。
---
樓上有人貶損我之後,不敢理性討論本帖子的主題:愛國。
你想不想討論?

有人先冒認退休大律屍,四圍恐嚇要告人,在之後又自稱某北京大學食屎生…其心先不良,而且器量狹小,小小幽默戲稱就說成貶損,可見其為人在現實世界自尊嚴重受損,要借虛擬世界拉黑功能找回安慰~
PS:歡迎你拉黑,係喎自願申請
good boy,果然聽話,正如樓下師兄所謂,做好看門🐶同做縮頭🐢匿係自己個殼到,扮演你個空心佬棺角色

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]