• 瀏覽: 10,643
  • 回覆: 165
+6
引用:
原帖由 mart1212 於 2019-3-20 01:01 PM 發表
樓主突然發現?
三百幾個豬頭先發現?

事實勝於雄辯。
無做過拉黑邊有咁多被拉黑帖反響。

咁多人有意見樓主係時候檢討自己。

總結論:天在做人在看,你在做人在笑。
有理會拉黑?
我撗睇掂睇都唔覺你愛國囉。
中國嘅嘢樓主就無限放大。
唔該收埋樓主嘅愛國心啦。 ...
什麼是愛國你明?

忠言逆耳

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-3-21 10:34 AM 發表

什麼是愛國你明?
明就真係唔係幾明㗎喇!
起碼唔會發帖唱衰國家咁囉!
一個普通市民做好自己守法。我諗都算愛國啩!
我可以對政制不滿但唔會對國家不滿咁囉!

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-20 17:22 發表

你的愛國觀是什麼?
香港南華早報 須否愛國?
"愛國"係一個很概括嘅用詞,泛指一切對國家有利嘅行爲。
有人認為要犠生個人利益去作有利國家嘅行為先叫愛國。

愛國有好多衡量嘅方法,很難分那一個重要啲那一個次要啲,
互相有衝突嘅話亦很難話那個對那個錯。

我個人認為一切對國家無害嘅行為才能稱愛國,
愛國可以話很容易(甚麼也不做),亦可以很難(做一件完全無害嘅行為)。

要用濫用"愛國"去形容,不如仔細啲講清楚那一方面利國,那一方面損國仲好啦!

"南華早報"愛唔愛國,應唔應該愛國,我唔評論——因為我否定了用愛國去形容嘅意義。

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-3-21 10:43 AM 發表
明就真係唔係幾明㗎喇!
&&&&&&&
請說說 詹天佑 如何愛國。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-21 09:57 AM 發表
。。
有些同胞的愛國觀=做好自己的本分。
瞧:一些網友說:‘’從地溝油的餐飲,到假冒偽劣的商品,到貪污腐敗。中國從上到下都瀰漫着糜爛的味道。自己做好了么。自己愛國了么‘’
‘’‘’‘’‘’‘’‘’&ls ...
貪污唔係中國獨有,
係臺灣咁民主嘅地區情況不比國內好。
香港打貪唔知係為咗香港人定英國佬先開始組成廉署?
地溝油係邊度引入中國?
唔知亞樓主而家係邊度仲可以食到地溝油?
樓主認為中國現在嘅領導容許貪污?
國民生活改善,走向小康係目前可見。
冒牌假貨亦唔係中國獨有。好景黃金嘅光輝歲月幾時結束?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-21 11:13 AM 發表
&&&&&&&
請說說 詹天佑 如何愛國。
我同詹天佑唔係咁熟。唔知佢點評價愛國。
我唔識揾其他人愛國嘅定義嚟做比較。
就如汪精衛都一樣愛國嗝,只不過定義唔同咁解。
有啲人賣國當救國論一樣。

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-3-21 10:43 AM 發表

明就真係唔係幾明㗎喇!
若這個國家的山水空氣每天都受到不同的污染及破壞,有一些人表現言論,卻被關押至死,你關心他們嗎?他們都是國家的一部份。你說守法, 你守的是什麼法?有些法律只為政權服務,做成寒禪效應,你如何看這些法?

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-3-21 11:19 AM 發表
我同詹天佑唔係咁熟。唔知佢點評價愛國。
我唔識揾其他人愛國嘅定義嚟做比較。
就如汪精衛都一樣愛國嗝,只不過定義唔同咁解。
有啲人賣國當救國論一樣。 ...
;;;
不熟悉?
愛國工程師詹天佑》一本圖書。
他的主要愛國,顯現於倆方面。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-21 11:26 AM 發表

;;;
不熟悉?
《愛國工程師詹天佑》一本圖書。
愛國 同第四權有乜關係 基本上係冇關係 第四權係要遵守一定嘅法則 例如唔好作新聞 咁簡單嘅道理都唔明 如果經常做作者 就係濫用第四權

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-21 11:26 AM 發表

;;;
不熟悉?
《愛國工程師詹天佑》一本圖書。
先答你再覆亞陶公子:
書我真係無你睇咁多,人人嘅愛國論都唔同。
佢點愛國我唔會比較。
有啲人捨身為國,有人為利賣國。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-3-21 11:29 AM 發表
愛國 同第四權有乜關係 基本上係冇關係 第四權係要遵守一定嘅法則 例如唔好作新聞 咁簡單嘅道理都唔明 如果經常做作者 就係濫用第四權

本帖子關於兩方面。其中一個= 拉黑的原則。
據我記得,在別的帖子有網友說用方法對付我,例如:不正面討論我的帖子的一樓,只是找我微小的“失誤”。但是他們說 不滿意被拉黑。

我花時間來討論區,是想幫助社會。
如果你認同我的目標,請認真告訴我,你覺得我在本版的帖子是否涉及社會的重大事情。

回覆亞陶公子:
我對呢啲無認識,情況係點我唔評論,十多億人口都存在呢啲問題?
閣下能否講有邊個因為污染問題關閉至死而有官方公佈。
我仲想問邊度嘅法律唔係為權貴服務?
你真係認為法律真係平等?
你問吓讀法律嘅同學泰美斯神像點解會蒙眼?
書面嘅解釋係公平公證。實際呢,呢班同學背後會俾另一個答案俾你。
總統豁免權點樣定立?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-21 11:40 AM 發表

本帖子關於兩方面。其中一個= 拉黑的原則。
據我記得,在別的帖子有網友說用方法對付我,例如:不正面討論我的帖子的一樓,只是找我微小的“失誤”。但是他們說 不滿意被拉黑。

我花時間來討論區,是想幫助社會。
如果你認同我的目標,請認真告訴我,你覺得我在本版的帖子是否涉及社會的重大事情。 ...
原則咁簡單 你都唔明白 愛國要遵守第四權 唔愛國都要遵守 第四權係報道真相 如果報導嘅唔係真相 就係濫用 一次半次唔可以講係失誤 經常係咁 一定係特登錯誤報道 如果係咁 仲講乜嘢第四權 作文同報導事實都分唔開

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]