• 瀏覽: 35,716
  • 回覆: 430
正所謂「錢唔係萬能,但冇錢萬萬不能」。近日有大叔為了2蚊,向車長窮追不捨,最後更險變成罵戰?

填詞人梁栢堅星期二(19日)在其Facebook專頁講述事件,指有戴眼鏡的中年男子在中環上巴士,對車長表明上一趟車的司機忘記調整收費,欲「呢程畀番少啲」。司機拒絕,建議他自行詢問巴士公司。

其後大叔站在司機位旁,致電客戶服務中心,梁栢堅指:「原來佢之前搭另一架收多咗佢兩蚊」。待抵達銅鑼灣後,大叔才嘟卡準備落車,並說︰「麻煩晒車長」。

未料司機竟然沉不住氣︰「唔麻煩呀,你鍾意玩我同你停低架車慢慢玩都得!」大叔感到愕然及不忿,落車後走至車頭指罵司機︰「依家你係返工㗎唔係玩嘢!」司機遂駁斥︰「嗰兩蚊喺度搞咁多嘢喺度追,唔知以為爭你廿萬!」

不少網民直斥︰「其實呢個位置大聲講電話已經可以趕落車」、「行車時請勿與司機談話」。有人則支持大叔︰「唔係錢嘅問題,係原則嘅問題」、「一個人就2蚊,1萬個人就2萬了」、「人哋先生有禮貌,全程態度好好,係個司機反應大啫,有咩問題?」

收多人錢仲咁寸 點解唔係收少兩蚊? 合理投訴

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190320/bkn-20190320114327444-0320_00822_001.html

引用:
原帖由 菲律賓凸警 於 2019-3-20 12:45 PM 發表
如果呢位大叔在上一程車真係比多左$2,咁呢程比小$2就冇問題,依家係巴士司機有問題
司機遂駁斥︰「嗰兩蚊喺度搞咁多嘢喺度追,唔知以為爭你廿萬!」<<<寸到仆街 撩交打 每人下次坐佢車俾少廿蚊cash都得啦 然後用番佢呢句神回 「嗰廿蚊喺度搞咁多嘢喺度追,唔知以為爭你廿萬!」

照旁觀者講, 個男人無咩問題呀, 係巴士司機唔知做咩無啦啦串人

為兩蚊  

刁民 vs 刁民

引用:
原帖由 菲律賓凸警 於 2019-3-20 12:45 PM 發表
如果呢位大叔在上一程車真係比多左$2,咁呢程比小$2就冇問題,依家係巴士司機有問題
上一程車真係比多左$2<===你點證明先???

引用:
原帖由 牛熊分界線 於 2019-3-20 12:53 PM 發表
照旁觀者講, 個男人無咩問題呀, 係巴士司機唔知做咩無啦啦串人
當真係上轉車比多$2 , 問另一個叫冇問題???
咁上更taxi (同車牌) 比多$100.........咁下更係咪會比返你???

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-3-20 01:17 PM 發表

當真係上轉車比多$2 , 問另一個叫冇問題???
咁上更taxi (同車牌) 比多$100.........咁下更係咪會比返你???
咁個男人都係打去九巴CS求證, 而唔係強迫呢個司機接受喎

的士例子都唔係果回事, 你俾錢係入司機荷包, 但係巴士司機唔係佢自己袋, 點可以咁比較?

香港人⋯⋯真係⋯⋯

引用:
原帖由 lovecpc 於 2019-3-14 09:16 AM 發表
民主香港人最喜歡行騙
引用:
原帖由 siuroy123 於 2019-3-20 12:33 PM 發表
正所謂「錢唔係萬能,但冇錢萬萬不能」。近日有大叔為了2蚊,向車長窮追不捨,最後更險變成罵戰?

填詞人梁栢堅星期二(19日)在其Facebook專頁講述事件,指有戴眼鏡的中年男子在中環上巴士,對車長表明上一趟車的司機忘記調整收費,欲「呢程畀番少啲」。司機拒絕,建議他自行詢問巴士公司。

其後大叔站在司機位旁,致電客戶服務中心,梁栢堅指:「原來佢之前搭另一架收多咗佢兩蚊」。待抵達銅鑼灣後,大 ...

引用:
on鳩佬之前車資比多左
應該之前打電話去追討
不是下一程追
鬼知是否呃人
你真是on鳩

引用:
原帖由 菲律賓凸警 於 2019-3-20 01:23 PM 發表

記低上程車司機名,車牌,再用八達通apps睇返
咁咪問巴士公司lor
上程既事, 關今程果個咩9事???

一個過分執著,一個無禮貌,香港.........................

引用:
原帖由 牛熊分界線 於 2019-3-20 01:21 PM 發表

咁個男人都係打去九巴CS求證, 而唔係強迫呢個司機接受喎

的士例子都唔係果回事, 你俾錢係入司機荷包, 但係巴士司機唔係佢自己袋, 點可以咁比較? ...
咁條76企隔離講, 就擺明玩野先lor
咪係lor, 又唔係巴士佬袋.......就算袋都係搵上一程車果位la

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]