• 瀏覽: 6,588
  • 回覆: 71
  • 追帖: 1
+13
其實政府班人諗乜 填海6000億 當然中間包括左部分基建

但大頭還是填海 已且選用一個費錢費方既方案
呢班廢材選用呢個方案證明佢地只係一班垃圾
明明阿爺填島能力世界第一
南沙, 南海填島又快又平
咁都唔選擇?

唔洗6個月填左100個大球場

就在2014年中國南海填海造陸的行動引發關注,當各國反應過來時,《中國的填海造地面積已經達到了800公頃,其中75%的人造面積僅用5個月完》成,速度之快,令南海諸國瞠目結舌

而且價格唔貴 我係阿里爸爸上睇到 比如設備

物料價錢

當然阿爺出手 用既設備只用更勁

比如天鯨號
https://www.youtube.com/watch?v=P72LSY0Uw_c

“天鯨”號自航絞吸式挖泥船總長127.5m,型寬22m,吃水6m,設計航速12節,總裝機功率為19200KW,最大挖深-30m,最大排泥距離6000m,挖掘效率為4500m³/h。技術性能指標及鉸刀挖泥能力排亞洲第一,是目前世界上最大的三艘自航絞吸挖泥船之一,技術先進性和結構複雜程度在世界同類船舶中位居前列。裝備了當前國際上最先進的挖泥設備及挖泥自動控制系統,其絞刀功率高達4200KW,可挖中等硬度岩石,適用于各種海況的大型疏浚工程。

不僅可以疏浚粘土、密實沙、碎石,還可以開挖耐壓為40兆帕的岩石,比如花崗岩。它的建造將改變人們清除海底岩石的方式,可大大減少海底爆破工程的數量,增大工程安全係數,也可減少對海洋的污染。
[1] 天鯨號能在八級風浪條件下作業,並且能夠在堅硬土質定樁,定位精確牢靠,可在狹窄水域施工。其電氣設備與自動控制系統均具備目前世界先進水平,具有驅動功率大、啟動平滑、控制精確等特點,並且實現了自動挖泥與監控。
[2] 裝配三台高效泥泵,具有強大的吹填造地能力,排距超過六千米,並具有裝駁功能,可以將挖上來的泥沙石塊通過駁船,運到其他地方,極大地拓展了疏浚範圍,具備無限航區的航行能力,靈活機動,調遣方便,適應能力強,是中國疏浚產業的旗艦。

勁呀~樓主快自組公司投標,好等樓主展現基建實力

引用:
原帖由 黃昏死神 於 2019-3-20 10:16 AM 發表
勁呀~樓主快自組公司投標,好等樓主展現基建實力
你真係理解到個topic?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-20 10:21 發表

你真係理解到個topic?
你話政府用錯方法嘛,所以咪叫你開間公司投標,用你方法證明政府錯囉…有講錯

中國在南海造島大都採取吹沙填礁造島的方式,即陸域吹填。該工程是指用挖泥船挖泥後,然後通過管線把泥艙中泥沙水混合物,排放到近海或沿江窪地,將淤泥填墊排除其中的水分,使窪地上升達到一定高度,使之具有可利用價值的工程。

相比起運載沙土石料或混凝土預製塊填海,因要在遠離大陸的南海填海造陸,所需要的沙土量以百萬噸計,加上陸沙價格遠遠高於海沙,無碼頭水域大噸位貨輪需要小船卸載,即使技術門檻低,但成本極高、效率極差,對於大規模填海來説並不適用。
越南由於條件所限,在南沙非法佔據的島礁上填海時,只能經常使用這樣的手法。

至於採用吹沙填礁這種方法的優點是;成島速度快,規模大,效率高。中國沿海城市採用該方法每年造地達數百平方公里,價值可觀。

這一工程手法運用到南海島礁造地上更具優勢,一是海沙資源豐富,二是礁石資源豐富,造島潛力巨大。就在2014年中國南海填海造陸的行動引發關注,當各國反應過來時,中國的填海造地面積已經達到了800公頃,其中75%的人造面積僅用5個月完成,速度之快,令南海諸國瞠目結舌。

引用:
原帖由 黃昏死神 於 2019-3-20 10:27 AM 發表

你話政府用錯方法嘛,所以咪叫你開間公司投標,用你方法證明政府錯囉…有講錯
本主題中心係搵阿爺幫手 並不是我有能力插手的部分

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-20 10:12 發表
其實政府班人諗乜 填海6000億 當然中間包括左部分基建

但大頭還是填海 已且選用一個費錢費方既方案
呢班廢材選用呢個方案證明佢地只係一班垃圾
明明阿爺填島能力世界第一
海沙, 海海填島又快又平
咁都唔選擇?

唔洗6個月填左100個大球場

而且價格唔貴 我係阿里爸爸上睇到 比如設備
物料價錢
9455461 ...
香港政府成班都系洋奴,一心搗亂香港。

其實填海應該圍繞港島及九龍半島,移山填海;剷平了的山與填出來的地都是新地,規划容易、交通便利。

但系港府自設囹圄,不敢觸碰環保底線。

大嶼?單單交通已經傷透腦筋了。

慘情!

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-20 10:36 AM 發表

其實填海應該圍繞港島及九龍半島,移山填海;剷平了的山與填出來的地都是新地,規划容易、交通便利。

慘情! ...
當然 最好一定係岸邊填

呢個係個個人都明白道理

幾乎每個城市都係咁

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-20 10:36 AM 發表

慘情! ...
我印像中CY最後果份香港2030計劃

填海係填大嶼山向東咁填

而唔係填島

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-20 10:45 AM 發表

我印像中CY最後果份香港2030計劃

填海係填大嶼山向東咁填

而唔係填島
CY好多德政都被黃賊和黃媒反左, 才令香港變成反派口中的:「華人管治好唔掂」

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-3-20 11:04 AM 發表

CY好多德政都被黃賊和黃媒反左, 才令香港變成反派口中的:「華人管治好唔掂」
比東北發展項目 當年被人拉倒

到上年林鄭話填海時 反對派又問做咩唔發展荒廢農地

果班仆街

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-20 11:32 AM 發表

比東北發展項目 當年被人拉倒

到上年林鄭話填海時 反對派又問做咩唔發展荒廢農地

果班仆街
個班洋奴,目的就是搞死香港!!

引用:
原帖由 kingchan75 於 2019-3-20 11:38 AM 發表

個班洋奴,目的就是搞死香港!!
政府部門班洋奴都功不可抹

沙質地基負重低,

不能起高樓.

淨識諗平價.

地底其實有好多基建.

唉!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]