• 瀏覽: 6,611
  • 回覆: 71
  • 追帖: 1
+13
上海都缺地,但大陸痴線架
基建狂魔當之無愧  

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-20 05:40 PM 發表

其實真係要立條法阻止覆核政府工程

起碼要禁止用法援覆核工程
支持立法,發展香港,建設未來,

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-3-20 05:40 PM 發表
其實搵中央幫手 真係可以慳好多錢 但係香港人接唔接受 咁大嘅工程 冇香港人工作 如果用大陸嘅人工 用大陸填海嘅方法 可能真係二千億都唔使 但係香港人接唔接受先 ...
用大陸技術就必定是大陸工程師,那些洋顧問還可以收數以十億計的顧問費嗎?西洋政客和洋奴不搞到香港永無寧日才怪
而且香港政府的工程,必須先經顧問公司刮一刀,顧問費以工程費比例計算,花費越多,顧問公司越肚滿腸肥,有必要不浪費香港人的錢嗎?

吐沙填海造地,起基地可以,但要用以起埋公路大廈商埸商鋪寫字樓,休閒活動地方,地基就未必夠深夠力

引用:
原帖由 KRAMHERO 於 2019-3-20 08:13 PM 發表
就係搵亞爺出手先咁貴!柒!
而家個計劃邊一個部分係阿爺出手?

引用:
原帖由 RockMe 於 2019-3-20 10:00 PM 發表

將軍澳沙田都是填海得到大量土地,
有大量三四十層高的住宅.

但不是用南海的吹沙填海技術.

關西機場因土質軟,
已沉降十米.

我支持填海,
但不能用南海的吹沙填海方法. ...
關西機場果個係幾十年前既技術

而家吐沙填海係先用金屬柱圍圈

再在上面堆沙石泥

然后再壓實

對於佢穩唔穩陣可以從上海填海項目睇得出 中國絕對唔會用上海黎搞飛

上海臨港新城。其中有133平方公里,百分之六十的面積為吹沙填海造地,耗資超過400億,規模遠超阿聯酋迪拜的“世界島”填海造地項目,相當于填出了8個澳門的面積。

引用:
原帖由 6674 於 2019-3-20 10:59 PM 發表

大嶼東填出部分土地作貨櫃碼頭。
- 改善九龍西空氣
- 舊地改建房屋
- 新地疊貨櫃也不擔心陸沉冧樓

不單止用海沙,還可以炸出島上的山石來混合。爆平小島可以在上起屋

9457797 ...
同意 炸島出石肯定比買石平無數倍

引用:
原帖由 mawo448 於 2019-3-20 11:50 PM 發表

支持立法,發展香港,建設未來,
如果早幾年前有得用高鐵/港珠澳大橋/三跑會幾happy呢

引用:
原帖由 kingking99 於 2019-3-20 11:51 PM 發表

用大陸技術就必定是大陸工程師,那些洋顧問還可以收數以十億計的顧問費嗎?西洋政客和洋奴不搞到香港永無寧日才怪
而且香港政府的工程,必須先經顧問公司刮一刀,顧問費以工程費比例計算,花費越多,顧問公司越肚滿腸肥,有必要不浪費香港人的錢嗎? ...
睇下邊境購物城11億開支有10億係顧問費就知有幾恐佈

引用:
原帖由 天生污濁 於 2019-3-21 01:53 AM 發表
吐沙填海造地,起基地可以,但要用以起埋公路大廈商埸商鋪寫字樓,休閒活動地方,地基就未必夠深夠力
當然有特定需要可以加水泥等物料加固

引用:
原帖由 6674 於 2019-3-20 01:11 PM 發表
我讚同樓主,吹沙填海有辨大家睇。
最好一部分與葵涌丶青衣丶屯門貨櫃碼頭公司和油庫換地
對!將城市中的非住宅高樓大廈...如GOLF CLUB,政府大球塲,馬塲搬去填海地區,
騰出空間...

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-20 10:14 AM 發表
當然阿爺出手 用既設備只用更勁

比如天鯨號
https://www.youtube.com/watch?v=P72LSY0Uw_c

“天鯨”號自航絞吸式挖泥船總長127.5m,型寬22m,吃水6m,設計航速12節,總裝機功率為19200KW,最大挖深 ...
呢個方法响南海就用得,但香港就冇可能。唔好講環保組織同同環保反對政府嘅團體,就算香港香港環保署都過唔到!

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-20 05:37 PM 發表

地產打手是戰友啊
香港政府就係中意高薪請議員, 又任由其享豐厚兼職

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-3-21 09:11 AM 發表

呢個方法响南海就用得,但香港就冇可能。唔好講環保組織同同環保反對政府嘅團體,就算香港香港環保署都過唔到!
其實就係環保撚累事 上海用呢個方法填左一萬三千公頃(13000公頃)都冇事

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-3-21 09:11 AM 發表

同意!嗰啲MxxxxxY蝦艇會話令到水質混濁,嚇走晒啲魚,要正苦$$$
環保R又話嚇走白海豚...總之...唉!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]