• 瀏覽: 16,950
  • 回覆: 224
+21
  政府今(19日)公布「明日大嶼」造價逾6000億港元。立法會議員范國威、前建築、測量都市規劃及園境界立法會議員姚松炎、環保觸覺義務總幹事譚凱邦均認為,政府低估了「明日大嶼」的造價,因為未有計算項目發債融資的利息成本,以及付款當日的通脹成本,估計造價可以達1萬億港元.........

范國威、姚松炎、譚凱邦等人「先天下之憂」,鄙人大為「震撼」,在此向之致以萬二分「欽敬」。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190319/bkn-20190319172656239-0319_00822_001.html

嘩⋯⋯又係「泛民」呀

供樓都要俾利息啦,真係天才。嗱⋯⋯買唔起樓,唔知「泛民」會唔會幫手呢???
引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-3-20 05:27 AM 發表
政府今(19日)公布「明日大嶼」造價逾6000億港元。立法會議員范國威、前建築、測量都市規劃及園境界立法會議員姚松炎、環保觸覺義務總幹事譚凱邦均認為,政府低估了「明日大嶼」的造價,因為未有計算項目發債融資的利息成本,以及付款當日的通脹成本,估計造價可以達1萬億港元.........

范國威、姚松炎、譚凱邦等人「先天下之憂」,鄙人大為「震撼」,在此向之致以萬二分「欽敬」。

新聞來源連結:
htt ...

絕對支持政府填海造地,造福香港下一代👍👍👍

姚松炎算罷喇,數都唔識計、成日計錯。點解唔計填左出黎賣地價。唔填海收地起就唔會超支??

憂佢老味

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-3-20 05:29 AM 發表
嘩⋯⋯又係「泛民」呀

供樓都要俾利息啦,真係天才。嗱⋯⋯買唔起樓,唔知「泛民」會唔會幫手呢???

咁即係泛民屌政府 屌得岩

聞屎派所反對的政策,小弟必定支持😁😁

又係呢班骨格精奇港獨狗

一句講完根本呢班人就唔想香港有地起樓

引用:
原帖由 Thunderbear 於 2019-3-20 06:39 AM 發表
一句講完根本呢班人就唔想香港有地起樓
人地主子在老鷹國,點會為香港諗

梗係要反對喇, 比政府搆惦房屋問題以後仲邊到有民怨, 無民怨就以後騙唔到班白痴仔投牠們

為反而反,實在係正。樓價又創新高,多謝「泛民」。
引用:
原帖由 bensonchow 於 2019-3-20 06:17 AM 發表
姚松炎算罷喇,數都唔識計、成日計錯。點解唔計填左出黎賣地價。唔填海收地起就唔會超支??

呢班議員乜得只係講唔得,咁唔得之下可以做d 乜呀!

松炎,凱邦收到柯打,一定全力阻擋

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]