• 瀏覽: 11,823
  • 回覆: 253
  • 追帖: 1
+22
發展局粗略估算,明日大嶼整項工程耗資 6,240 億元。

以去年九月的造價估算,工程包括 2,560 億元建造交椅洲人工島,估計可提供約十五萬至二十六萬個住宅單位,當中七成為公營房屋。而其餘 950 億元則用於欣澳、龍鼓灘填海及屯門沿海地帶發展區。而發展交通運輸網絡,包括多條由交椅洲連接至港島及大嶼山的鐵路與道路,則要 2,730 億元。

政府話呢個只係粗略估算。。。依政府既往績,超支起碼4000億,即係呢壇野最少燒10000億!!!

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/545199/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
根據往績
發展棕地又唔會超支嘅咩 
咁神奇 ?

超支1倍預左

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-3-19 03:50 PM 發表
根據往績
發展棕地又唔會超支嘅咩
咁神奇 ?
棕地要1萬億咁多?

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-3-19 03:57 PM 發表
棕地要1萬億咁多?
1萬億呢個數字
係你up咋喎

計左通漲未?仲有司法覆核。再加迪士尼可能要求賠償景觀及環境影響等等等等等等等!

財政預算案都年年計少幾倍收入喇, 支出計錯數有乜出奇.

真係多謝晒

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-3-19 04:02 PM 發表
財政預算案都年年計少幾倍收入喇, 支出計錯數有乜出奇.
財政預算案年年計少幾倍收入
係你個車頭相
先至做得到

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-3-19 04:01 PM 發表

1萬億呢個數字
係你up咋喎
實超支架啦~一萬億已經算少。。。正常估算係12000億

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-3-19 04:07 PM 發表
實超支架啦~一萬億已經算少。。。正常估算係12000億
你係大師 \l/
你話係
我點敢話唔係

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-3-19 03:57 PM 發表

棕地要1萬億咁多?
乘一乘佢睇下咪知,
同埋最重要係唔駛俾d地產商及土豪鏈住

以特區財力足夠發展明日大嶼工程。擴展特區社會經濟容量,為特區開創新時代

咁大單工程,都係上面啊爺意思。唔好講咁多,快d開工啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]