• 瀏覽: 11,852
  • 回覆: 115
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 沈小C 於 2019-3-20 02:38 PM 發表

南京你唔坐地鐵根本截唔到的士
我在南京隨便就截到的士(多次),我覺得你非常可笑。

引用:
原帖由 福田奸夫 於 2019-3-19 03:25 PM 發表
樓主漏說了一樣:大陸街上看到的,都是年輕活力的知識消費份子,高高興興地逛。香港嘛,滿街都是白髮蒼蒼,行動遲緩甚至拐杖輪椅的公公婆婆。只是呢樣,唔駛比拚已經輸了一條街。 ...
其實大陸都開始人口老化,二胎政策儘快開放吧!

引用:
原帖由 wayfarer 於 2019-3-19 01:36 PM 發表

你做吓本地人,辦吓事,同事業單位交過手先好講。
我响大陸工作,論內地部門行政效率已經比廿年前好好多!如果你無試過就試吓

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2019-3-19 01:48 PM 發表

其實做人根本唔應該咁樣比較, 只有自卑既人先會用呢種方法去取得優越感.
只有努力去做實事, 去超越自己先係最好既方法.

不過觀乎香港呢十年, 社會既意識形態就係咁. 根本無將精力放去做實事.
被超越不是沒有原因的. ...
香港近十幾年,每日都吵吵鬧鬧 ,泛民把所有政府的建議都 投反對票,根本就想搞死香港,大家攬炒~

引用:
原帖由 funguy0815 於 2019-3-19 02:15 PM 發表
你應該同每日黎個150人話...返大陸團聚...唔好係到sell ....
好心你啦,永遠都講埋啲無謂嘅嘢,沒有建設性~

引用:
原帖由 cathayan 於 2019-3-19 06:20 PM 發表

所有建都南京(金陵)的政權都係短命政權,查下歷史。
師兄有料
南京從來係悲劇歷史代名詞, 慘啊

引用:
原帖由 tc7560 於 2019-3-20 06:00 PM 發表

我响大陸工作,論內地部門行政效率已經比廿年前好好多!如果你無試過就試吓
廿年前係好X差,依家係好差。你試吓攞個營業執照、賣買物業、車輛過戶、同工商局、稅局交過手就知乜系落後。

引用:
原帖由 138138138 於 2019-3-19 01:12 PM 發表

錯,系完勝香港!香港只有低端人住,高尚回大陸
有同感,本人考慮中😜

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-3-19 01:01 PM 發表
最近去了一趟南京,住了一個多星期,有一點觀感,是非常深刻的。

第一多年前的污水河,居然清晰見底了,十多年前曾建議一個市政官員,應該用綠色植物淨化水質,現在河中布置了很多植物浮排,河水清潔了,環境美麗了。

第二是街上的各類特色食店,店內廚房多用不的鏽鋼廚具,衛生而且清爽,每一家都盡量做出自己的特色,南北口味都有。

第三地鐵發達,而且很便宜,十個站才二元人仔,非常親民的價 ...
大陸地鐵有政府補貼,所以好平

同d香港廢青講呢d無用,佢地根本無技能,無專業上大陸搵食,淨係可以匿係香港屈屈埋埋,同佢地講大陸點進步,點改變,佢地根本無機會上去感受,咪淨係識匿係電腦前面酸囉
廢青呢d名詞,都係香港獨有,咪就係專門形容依家呢班無視野,無能力,淨係識怨天怨地,眼紅同接受唔到人地進步,超越自己既廢柴囉

引用:
原帖由 funguy0815 於 2019-3-19 02:15 PM 發表
你應該同每日黎個150人話...返大陸團聚...唔好係到sell ....
你自己祖先都可能偷渡落香港
你仲好意思話人

引用:
原帖由 紅星加盈 於 2019-3-20 08:49 PM 發表

師兄有料
南京從來係悲劇歷史代名詞, 慘啊
他有什麼料呀?明朝在南京開國,276年的壽命,如何短命呀,搬遷國都到北京政權沒有亡呀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]