• 瀏覽: 9,778
  • 回覆: 98
其實香港好怪,日本冇人讓坐,就話人地文化係咁.跟本係道德觀念問題,跟本世界上咩人都有,睇你果時預著D咩人,唔好講到日本仔神咁高.隨時佢地知你中國人更加唔讓,因佢地民族意識好強,,睇唔起中國人,(就算當年佢地知道南京大屠殺唔啱都唔認,因民族面子,唔似香港完全冇民族意識,雖然我明白大陸人真係好大部份都好討厭,但冇法,只希望隨新一代有轉變.{如果比喻等如自己做仔見到呀爸D行為唔對,都只想希望佢慢慢改,唔會要脫離關係的),

希望日本人有文化?你估大6咩😂

引用:
原帖由 我要發達2015 於 2019-3-19 05:15 PM 發表
我又試過喺大板搭地鐵有位坐,過左兩個站有位目測80歲嘅婆婆上車,當時已經冇曬位,但又冇人讓,結果我讓左。
當時很,疑惑日本人咁有禮,點解冇人讓坐 ...
基本上日本人好怕突出自己,怕被人認為自己係異類,冇人讓座好正常。

引用:
原帖由 kcondog 於 2019-3-19 11:42 PM 發表

你大陸落黎?老屈係香港泛民專利㗎!
你唔明我曲緊2樓位施主咩

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2019-3-19 12:46 PM 發表
如果呢個媽媽用wechat公審日本仔,
到依家起碼有廿頁
大陸公審日本, 香港就公審大陸、日本就公審台灣、台灣就公審香港

我知日本不嬲無文化

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-3-19 12:03 PM 發表

網上公審年青人沒有讓座時有發生,但有港媽竟將此文化帶同日本!該港媽在facebook群組發帖公審,稱在大阪搭地鐵時,抱着小孩都沒有人讓座,後生仔亦坐滿優先座。但港媽「取暖」失敗,更被網民炮轟「將劣質本土文化輸出國際」,有網民 ...
冇錯……人地唔讓咪算數囉……又唔係犯法……冇資格公審人……最憎道德能!

有次係日本我拎好多野,有個呀婆讓座比我,我唔好意思坐,冇坐到。 但香港未遇過,係試過一次係地鐵帶住個小朋友有個人讓個位比我

而家好多愛國L好鍾意揾機會公審返香港人,幫d大媽報仇出氣!

>><<1, 倭寇呢D低等民族唔知"高尚港人"大撚晒嗎?

香港女由幾歲到幾十歲都係唔化,經常柒出國際!

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-3-19 12:03 PM 發表

網上公審年青人沒有讓座時有發生,但有港媽竟將此文化帶同日本!該港媽在facebook群組發帖公審,稱在大阪搭地鐵時,抱着小孩都沒有人讓座,後生仔亦坐滿優先座。但港媽「取暖」失敗,更被網民炮轟「將劣質本土文化輸出國際」,有網民 ...
嘛就係廢青無文化嘅文化囉!淨睇九大院校D大畜牲批鬥禁錮師長,偽民主牆D冷血粗鄙留言已可知。

企啦仆街

如果係嬰兒,點解唔用BB車?
去旅行你唔會抱足一日呱,咩行街興趣都冇啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]