• 瀏覽: 20,650
  • 回覆: 316
  • 追帖: 1
+6
【星島日報報道】海軍航空兵一架戰機於本月12日在海南省樂東縣境內組織飛行訓練時失事,2名飛行員不幸犧牲,未造成地面人員傷亡。根據內地傳媒報道,其中一名犧牲的飛行員任永濤為陝西省鄠邑區甘亭街辦什村人。

報道指,任永濤是海軍航空兵飛行員,在飛機出現險情後,為避免地面人群密集區出現較大傷亡,為保護更多群眾,任永濤最終放棄跳傘逃生,選擇操控飛機迫降,犧牲自己以保護更多群眾。

任永濤於1982年8月出生,2000年8月入伍,2004年5月入黨,海軍中校軍銜,海軍一級飛行員,飛行時間逾千小時,曾參加執行多次重大演習演練安保任務,先後榮立二等功一次、三等功四次。

據此前公開報道,任永濤烈士生前曾參加2009年國慶60周年閱兵。當時與時任團長李軍共同駕駛戰機,擔任海軍空中受閱梯隊第二中隊長機。

唔明,點解訓練要係"人群密集區"上空進行?
海南四面環海,空軍機場距離民居又遠,點解要專登飛入"人群密集區"?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/戰機墜毀-為避免地面傷亡-飛行員放棄跳傘-操控飛機迫降犧牲-005900519.html

RIP

衛國軍魂,令人敬佩。

令我想起早前那義勇巴士司機,就算突然被車外硬物打中心臟,都要為乘客安全為先,用盡最後一口氣,將車泊在安全地方,讓乘客落車。
大仁大義!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2019-3-19 12:06 PM 發表
令我想起早前那義勇巴士司機,就算突然被車外硬物打中心臟,都要為乘客安全為先,用盡最後一口氣,將車泊在安全地方,讓乘客落車。
大仁大義!
巴士司機就係義勇,巴士司機收人工唔包搵命搏。
但軍人人工預左搵命搏,出得來行遲早要還,何來義勇?

比起台兵要揾鹹濕先可招新仔疑似效忠,真係仲有咩面?自盡把啦!

願亡者往生淨土,南無阿彌陀佛!

阿彌陀佛接引圖

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2019-3-19 12:10 PM 發表
願亡者往生淨土,南無阿彌陀佛!

阿彌陀佛接引圖
軍人以殺人為業,死後必落地獄。

吹到咁偉大 自己抹返自己啲屎係好基本囉

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-19 12:09 PM 發表

巴士司機就係義勇,巴士司機收人工唔包搵命搏。
但軍人人工預左搵命搏,出得來行遲早要還,何來義勇?
我話係義勇,你唔信你咪揾自己試吓,到嗰個moment你會諗自己先叫救護車救自己先定顧人地先囉!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2019-3-19 12:11 PM 發表

我話係義勇,你唔信你咪揾自己試吓,到嗰個moment你會諗自己先叫救護車救自己先定顧人地先囉!
軍人收得人工預左死係應份。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-19 12:11 PM 發表

軍人以殺人為業,死後必落地獄。
佢係為守護自己國家自己同胞化作春泥,而唔係為侵略他國,行為根本是高尚
所以佢地就算死都是頭戴光環的英雄,人生光輝燦爛。

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-19 12:13 PM 發表

軍人收得人工預左死係應份。
嘩!你份人工高過軍人喎,又唔見你願意?

收份人工大銀晒呀?

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-19 11:54 AM 發表
【星島日報報道】海軍航空兵一架戰機於本月12日在海南省樂東縣境內組織飛行訓練時失事,2名飛行員不幸犧牲,未造成地面人員傷亡。根據內地傳媒報道,其中一名犧牲的飛行員任永濤為陝西省鄠邑區甘亭街辦什村人。

報道指,任永濤是海軍航空兵飛行員,在飛機出現險情後,為避免地面人群密集區出現較大傷亡,為保護更多群眾,任永濤最終放棄跳傘逃生,選擇操控飛機迫降,犧牲自己以保護更多群眾。

任永濤於1982年 ...
大陸嘅“英勇事蹟”,你信?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]