• 瀏覽: 37,510
  • 回覆: 226
  • 追帖: 1
+9
似乎有人列車玩奔走,所以車速唔話比你知

當年空曠地方, 都難攪............

1984年11月25日, KCRC 火車上水倒車出軌 :

附件

46801396.3324236Train3.jpg(66.4 KB)

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-3-19 01:33 PM 發表

買錯737max算唔算管理不善
梗係啦
比知Note柒爆炸仲買

要求關閉港鐵公司,全港鐵路交比中鐵接手

引用:
原帖由 kwanhung 於 2019-3-19 01:22 PM 發表
負責港鐵出事訊號系統的 Thales?實際上執行的又係中國分公司:

「泰雷茲已是中國航空業和城市軌道交通業值得信賴的合作夥伴。在中國,泰雷茲擁有1300名員工,其中95%為中國員工。」 ...
咁都有得講
分公司唔請當地人,應該請咩人呀?
麥當勞係咪要請晒美國人來做呀?

引用:
原帖由 jeffreywong1983 於 2019-3-19 02:03 PM 發表

咁都有得講
分公司唔請當地人,應該請咩人呀?
麥當勞係咪要請晒美國人來做呀?
條傻七衝出黎7,Starbucks 點解全部係香港人?
Sogo點解唔全部換日本妹?

引用:
原帖由 火腿美人 於 2019-3-19 01:48 PM 發表
當年空曠地方都需時兩星期............
嘩!乜事?有無相關報導?

工程既然出錯
加大回饋車費

港鐵是爛到透的上市公司

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2019-3-19 02:13 PM 發表

嘩!乜事?有無相關報導?
火車剛電氣化時在上水出軌, 唔記得是73還是75年.

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-3-19 09:36 AM 發表
昨日(18日)凌晨港鐵發生通車40年來,首宗列車相撞的嚴重事故,導致荃灣綫金鐘站至中環站全日暫停服務,兩列涉事列車的恐怖「遺照」更震驚全港。事隔一日,出事往中環方向的列車仍待拖走,相關列車服務仍須繼續暫停,港鐵車務總監劉天成聯同車務營運總管鄭群興、以及車務工程總管李家潤,於今早6時45分向傳媒交代復修工作進度,但三度被問及當時車速,仍未有正面回應。

https://cdn.hk01.com/me ...
入面地方有幾窄可想而知,而且無大型吊車用, 難搞

叫班yellow 打手出嚟,一個鐘攪掂搬出隧道口,個燃個都識九吹,,,

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-3-19 09:36 AM 發表
昨日(18日)凌晨港鐵發生通車40年來,首宗列車相撞的嚴重事故,導致荃灣綫金鐘站至中環站全日暫停服務,兩列涉事列車的恐怖「遺照」更震驚全港。事隔一日,出事往中環方向的列車仍待拖走,相關列車服務仍須繼續暫停,港鐵車務總監劉天成聯同車務營運總管鄭群興、以及車務工程總管李家潤,於今早6時45分向傳媒交代復修工作進度,但三度被問及當時車速,仍未有正面回應。

https://cdn.hk01.com/me ...
快啲炒左佢 叫班青島大陸佬來接手啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]