• 瀏覽: 37,706
  • 回覆: 176
  • 追帖: 1
+6
承辦商在多倫多總實驗室進行模擬測試確認,「佢哋嘅軟件喺咁嘅情況下,真係會發生咁樣嘅事故」

咁又唔關地鐵事既

引用:
原帖由 石子宏 於 2019-3-19 09:13 AM 發表
【本報訊】港鐵發生通車40年來首次行駛中列車相撞意外,荃灣綫昨日凌晨測試新信號系統的後備系統期間,因軟件出現問題,讓兩列無載客列車同時以相反方向駛進中環站附近的交叉渡線,其中一列車的司機緊急煞車亦未能煞停,車頭猛烈攔腰撞向另一列車。意外揭露新系統防撞功能完全失效,倘全面引入運作,交叉渡線隨時變死亡陷...

https://static.appledaily.hk/images/apple-p ...
如果呢單係用左大陸系統出事,肯定泛民呀,毒果,陶杰等等崇洋人士日日出黎係咁鬥係咁吊,到時又話用咩特權法之後傳召啲人去垃圾會,之後又話建制反對等
今次最失望應該係泛民主派,無位吊大陸系統😂😂😂

或罰上限2,500萬

荃灣綫中環至金鐘服務昨全日暫停。港鐵要到昨晚收車後才能將兩列車移往中環及金鐘的側線,騰空路軌恢復行車,爭取荃灣綫中環站一個月台能夠重開,但預計一晚未必能完成,中環至金鐘服務今天很可能繼續暫停,創下港鐵因意外連續兩天局部停駛的紀錄。按服務延誤罰款機制,港鐵或會被罰款最高的2,500萬元上限。而兩列車損毀嚴重,維修需時,亦將影響港鐵車隊正常服務。至於會否向新信號系統承辦商索償,港鐵表示,會按合約處理。而律師文浩正認為,索償問題要視乎意外調查結果,若確認系統設計導致事故,港鐵絕對有權追討賠償,具體索償方式則要視乎合約條款而定。

呢頭罰完,轉頭加車費,咪又係小市民受番

引用:
原帖由 ttp1030 於 2019-3-19 10:00 AM 發表
下次拿真車測試,要求系統供應商最高層坐在車上試!!!
高層綁系車頭

引用:
原帖由 石子宏 於 2019-3-19 09:13 AM 發表
【本報訊】港鐵發生通車40年來首次行駛中列車相撞意外,荃灣綫昨日凌晨測試新信號系統的後備系統期間,因軟件出現問題,讓兩列無載客列車同時以相反方向駛進中環站附近的交叉渡線,其中一列車的司機緊急煞車亦未能煞停,車頭猛烈攔腰撞向另一列車。意外揭露新系統防撞功能完全失效,倘全面引入運作,交叉渡線隨時變死亡陷...

https://static.appledaily.hk/images/apple-p ...
2500萬市民比怕咩!33億真落袋先爽

引用:
原帖由 fooltiger 於 19-3-2019 10:43 發表
或罰上限2,500萬

荃灣綫中環至金鐘服務昨全日暫停。港鐵要到昨晚收車後才能將兩列車移往中環及金鐘的側線,騰空路軌恢復行車,爭取荃灣綫中環站一個月台能夠重開,但預計一晚未必能完成,中環至金鐘服務今天很可能繼續暫停,創下港鐵因意外連續兩天局部停駛的紀錄。按服務延誤罰款機制,港鐵或會被罰款最高的2,500萬元上限。而兩列車損毀嚴重,維修需時,亦將影響港鐵車隊正常服務。至於會否向新信號系統承 ...
買66對沖, 我11月買而家升左廿幾%

仲以為炒車會大林可以+馬點知仲升

下次撞車應該會有市民係車入面.........

引用:
原帖由 clipperwood 於 2019-3-19 09:23 AM 發表
1984年果単唔知係用咩國管理......烈車......同糸統呢
人違過失,咩人

引用:
原帖由 會計界選民 於 19-3-2019 10:42 AM 發表

如果呢單係用左大陸系統出事,肯定泛民呀,毒果,陶杰等等崇洋人士日日出黎係咁鬥係咁吊,到時又話用咩特權法之後傳召啲人去垃圾會,之後又話建制反對等
今次最失望應該係泛民主派,無位吊大陸系統😂😂😂 ...
會唔會係加拿大受美國分咐做既呢?😉

其實乜叫測試?目的就是咁。

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-3-19 10:34 AM 發表
最搞笑喺
昨日地鐵話用實驗室模擬結果,証實是軟件問題
即是話用模擬是也可找到問題, 只是經驗不足沒想過
係軟件公司既實驗室試出黎 人地加拿大公司唔知有幾多hidden 野冇release出黎

測試到咁 睇黎唔多掂喎

引用:

呢個時候 就要查係邊堆高層批要真車測試了。要睇反中間有冇任何前線或中下層工程人員提出過應該要過埋訊號測試先。

有能力既被無能既指揮,有功不讚反要揹獲,有過不炒反居高位,劣幣驅逐良幣。
就係而家所有大公司同公營機構既寫照。

引用:
原帖由 owen11223344 於 2019-3-19 10:16 AM 發表

做慣英國狗,真係翻唔到轉頭
狗永遠都食屎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]