• 瀏覽: 37,659
  • 回覆: 176
  • 追帖: 1
+6
撞到散晒, 有排都唔通得車

引用:
原帖由 refugee 於 2019-3-19 10:51 AM 發表
咁驚?

咁我好想快啲中國化啊
中國反而近年安全標準提高..
BOEING 737-MAX 先有報導, 中國近十年冇客機空難,鐵路亦近八年冇大型意外..
反而西方近年工程水準下跌,佛州塌橋,意大利塌橋,波音意外.thales 鐵路系統先後在新加坡和香港出事..

引用:
原帖由 e5432whm 於 2019-3-19 10:01 AM 發表
祟洋啦, 做洋狗啦, 出事啦
啲黃人匿埋晒啦!

引用:
原帖由 bchk1842 於 2019-3-19 10:12 AM 發表
英治時期從未發生過呢啲嚴重事故
只有大英祖國係真心對待英屬香港
真心真意, 相愛到天荒地老, 只有心在, 你可到天

Thank God nobody died~

Very lucky this time~

試新系統出意外預左啦,唔係壞車就係出大問題,預早發現可能仲解決到唔定

引用:
原帖由 icantstop 於 2019-3-19 10:58 AM 發表

會唔會係加拿大受美國分咐做既呢?😉
美國佬有咩做唔出
所以大陸點都用自己個套系統。
呢啲真係一出事人命來

引用:
原帖由 clipperwood 於 2019-3-19 09:19 AM 發表
城邦旺才前幾日先射到一地米青.....又話自從97後mtr陸化...............原來係因為用左加拿大糸統.....一只二只又潛哂水
大陸高鐵班次綜合計應係全球第一,唔計技術實戰經驗已贏晒,成日笑大陸果啲係唔會有理由

地鐵係同兩間公司合作
https://www.mtr.com.hk/archive/corporate/en/press_release/PR-15-018-C.pdf
" 港鐵正式批出三十三億元更新訊號系統合約 港鐵公司今日(二零一五年三月三日)舉行簽約儀式
正式將六條港鐵綫和機場快綫的訊號系統提升工程合約
批予由兩間國際知名的訊號系統供應商Alstom Hong Kong Limited ......"

新嘅訊號系統,明明係由法國泰勒斯(Thales) 旗下的加拿大附屬公司,以及法國阿爾斯通 (ASLTOM)共同研發,
Thales 中國已經三十年歷史:
Thales Transport & Security (Hong Kong) Ltd
https://www.chamber.org.hk/en/membership/directory_detail.aspx?member_cate=HKM&id=HKT0540

".... Present for over 30 years in China and strong of its 800 people working across the country, Thales has become a trusted partner to local customers in the aerospace, space and urban transportation domains..."

引用:
原帖由 Chifaiba1 於 2019-3-19 09:55 AM 發表
害9死D前綫員工
有香討版友 仲口口聲聲話 "事故因為 港鐵員工 大陸化, 唔關加拿大軟件事 "

引用:
原帖由 左閘19號 於 19-3-2019 10:49 發表
下次撞車應該會有市民係車入面.........
2個車長唔係市民咩?

引用:
原帖由 國民的鏟屎官 於 2019-3-19 10:45 AM 發表

高層綁系車頭
加拿大系統設計公司,靠害香港人

引用:
原帖由 tailo88 於 2019-3-19 10:21 AM 發表

呢d咪班仆街, 一d危機意識都無
脫軌,無法拖車,成個隧道塞住,遂吋移,移公移山,哭哭

又話冇人架駛,又話自動防撞,自動導航泊位,都呃人!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]