• 瀏覽: 7,491
  • 回覆: 93
引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-3-19 08:11 PM 發表

已經拉黑咗啦。
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28086085&page=39&pid=496437470#pid496437470
我同佢討論到#575,就俾佢拉黑咗,好明顯佢係唔敢再俾我追問佢囉。同佢討論咗咁耐,總係唔肯直接答我問題,成日用其他嘢想轉移視線,最後又要拉黑我唔俾我講嘢。
不過,剛剛我又發現,佢又將我移出黑名 ...
咁有趣~咪好似細路仔玩泥沙...

垃圾傳媒

有大公文匯唔睇,睇埋d 入唔到境報紙…

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-3-20 12:08 AM 發表
有大公文匯唔睇,睇埋d 入唔到境報紙…
香港無人䏲呢D報紙

掂解咁多銀樣只懂話毒果不是,但又唔敢告蘋果呢

引用:
原帖由 moyy 於 2019-3-19 11:35 PM 發表

咁有趣~咪好似細路仔玩泥沙...
今天又拉黑番,可能就係想你唔回覆得佢,等佢自己以為勝利了。
但佢又唔想第二個帖我又討論唔到,所以玩這種手段。當你不能回覆佢嘅主題時,你會知道佢拉黑咗你,但你又唔知道佢何時會移除番。所以,就變成佢講嘅嘢好似你無法反駁囉,呢啲咪就係小學雞式嘅自我安慰技倆。

引用:
原帖由 walkerman12345 於 2019-3-20 08:31 AM 發表
掂解咁多銀樣只懂話毒果不是,但又唔敢告蘋果呢
唔係喎,毒果已經被人告咗好多次啦,賠錢都好多喎,乜你連呢啲都唔知?
嗰啲相關嘅人先至會告佢啫,我地呢啲普通人造毒果有乜嘢作用?唔通唔駛花時間精神?我地只會唔買呢張報紙啫,唔通咁得閒去玩呢啲遊戲,唔係當我地白痴嘛。
好似你只懂話政府不是,咁又唔見你去告政府?
不如你示範一下俾我睇啦,相信你一生都數過好多政府不是,不如你show啲你告政府嘅資料俾我睇下?

昨日本欄談《蘋果日報》,今日也是,昨日講該報一位時評作者,今日則擴展至該報普遍的政論文章。

那一位時評作者已八十多歲高齡,但是人老而德不積,早前港區全國人大代表王敏剛突然離世,他竟然在專欄中視作好消息。王敏剛是建制派,立場與親泛民主派的《蘋果》不同,但真正的民主就是要互相尊重、求同存異,跟自己政見不同的人,就樂見對方死去,請問這是哪門子的民主?

如果美國共和、民主兩黨的支持者,都希望對方陣營中人盡快死光,存此心態,你認為美利堅的民主制還能發展到今日光景嗎?《蘋果》中人終日口唱美式民主,但究竟是否懂得民主的真諦為何?

如果冷靜下來,那位「聞死則喜」的老先生或許也會明白上述道理,但是他和《蘋果》大部分時評作者一樣,一路下來,逢中、逢特區政府必反,不分是非,殺紅了眼。卻不知古人有云:「好惡亂其中,利害奪其外」,一個人要是抱有過度的偏見與私心,嚴重者會泯滅人性,輕則也容易蒙蔽了判別事物的眼睛。

《蘋果》的時評判斷中國事務,從來錯多對少。多年以來,他們一直預示中國經濟行將崩壞;朝鮮半島危機爆發時,曾認為北韓會棄中投美;中美貿易戰初期,又指習近平的領導班子因為處理不當而權位不穩;貿易戰開始後,更加斷言兩國存在根本矛盾,不可能達成和解協議。如今看來,幾乎是無一應驗。

最可笑的例子發生在去年三月二十四日,當天「蘋論」刊出文章,指中國誤判形勢,想拉攏北韓抗美,平壤肯定不會答理云云。豈料文章發表後,即傳出北韓領袖金正恩首次訪華的消息,而該消息是延後公布的,後來證實,金正恩踏足中國的第一天,恰恰正是三月二十四日。香港時評史上,恐怕不容易找到比這個更尷尬、可笑的事了。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20190320/bkn-20190320000423374-0320_00832_001.html

引用:
原帖由 hkichi 於 2019-3-19 12:08 AM 發表
佢d post只係當笑話睇,討論就免啦,跟正常人先有得討論,傻嘅講極都無用。
Can't agree more!!  慳番啖氣好過

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-3-20 09:25 AM 發表

今天又拉黑番,可能就係想你唔回覆得佢,等佢自己以為勝利了。
但佢又唔想第二個帖我又討論唔到,所以玩這種手段。當你不能回覆佢嘅主題時,你會知道佢拉黑咗你,但你又唔知道佢何時會移除番。所以,就變成佢講嘅嘢好似你無法反駁囉,呢啲咪就係小學雞式嘅自我安慰技倆。 ...
吓~又拉又除又拉咁搞鬼,手法都幾低b,正式阿Q精神!

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2019-3-20 10:36 AM 發表
昨日本欄談《蘋果日報》,今日也是,昨日講該報一位時評作者,今日則擴展至該報普遍的政論文章。

那一位時評作者已八十多歲高齡,但是人老而德不積,早前港區全國人大代表王敏剛突然離世,他竟然在專欄中視作好消息。王敏剛是建制派,立場與親泛民主派的《蘋果》不同,但真正的民主就是要互相尊重、求同存異,跟自己政見不同的人,就樂見對方死去,請問這是哪門子的民主?

如果美國共和、民主兩黨的支持者,都希望對 ...
我最認同呢句說話
引用:
「好惡亂其中,利害奪其外」,一個人要是抱有過度的偏見與私心,嚴重者會泯滅人性,輕則也容易蒙蔽了判別事物的眼睛。
簡直係今天反對派嘅特徵。
好似嗰班港大生、浸大生、理大生,因為自己嘅個人偏見與私心,做出咗幾多錯誤嘅行為?佔中、旺暴更加突顯出呢班人已經係無晒理性,任人擺佈,其實同極端恐怖主義份子無乜分別,只係人地痴得更利害,佢地無咁痴而已。其實幸好香港控制槍械夠嚴厲,否則呢班人隨時就係槍擊案嘅主犯,恐襲嘅其中一個地方了。

綜合數次投訴.基本上可以知道他是一個比較俗稱"煩膠"的人.
這類人未必會造成多嚴重的違規行為,但行徑會令人不舒服,往往也活在自己世界裡.
我建議是可以不要理會及回應.因為這是給予他最大的供養.有人互動會更加刺激他樂此不疲地重覆一些未至於違規但令人煩厭的舉動.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]