• 瀏覽: 7,502
  • 回覆: 93
引用:
原帖由 kenneth6 於 2019-3-19 08:10 AM 發表

為公義,為下一代

幫手舉例:

天主教徒肥佬黎辦嘅毒果講咗一千次大話,仍然有佔中狗信,

老作成癮,互相洗腦,俾人踢爆就扮失憶,死不認錯:

不負責任、譁眾取寵同一切以政治利益為先嘅低級議員,白痴選民,完全罔顧客觀事實,未經查證就可以含血噴人。香港可悲,政棍可恥。

老屈老作正人渣,要俾人笑一世,好醜怪啊,哈哈!!

佔中灣仔大本營循道衞理教會前會長性騷擾女職員,
佔中旺角大本營諸聖堂牧師 ...
其實蘋果嘅弄虛作假真係數都數唔晒,不過我最記得佢最搞笑嗰次就係粗口教師事件囉。
當年蘋果動新聞自己首先制作咗一條片,激讚警員冷靜應對嗰個粗口教師,當時得到好多人點讚。不過,當佢地收到風原來個粗口教師係激進派班人派嚟搞大龍鳳之後,就立刻刪咗原來嘅片段,從新制作另一段大讚嗰個粗口教師仗義執言喎。從呢件事就明白,蘋果日報根本毫無新聞媒體應有嘅專業操守,制作嘅評論係可以一時一樣,編輯、記者都係由老闆指示出新聞,更可以今天的我打倒昨天的我。
這樣的一個報章,還配作為第四權嗎?

引用:
原帖由 SuperAvengers 於 2019-3-19 08:14 PM 發表

你不代表香港巿民
乜你唔識睇中文咩,我係寫「有市民」呀。我無講過我代表全部香港市民,我只係代表部份香港市民,唔信你問下香討呢度有幾多香港市民認同蘋果日報不配作為監察政府的第四權啦。

應該就快執笠,因財困,四月開始免費登記,遲啲要俾錢至可以睇,真係俾鬼睇 !

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-3-19 08:30 PM 發表

其實蘋果嘅弄虛作假真係數都數唔晒,不過我最記得佢最搞笑嗰次就係粗口教師事件囉。
當年蘋果動新聞自己首先制作咗一條片,激讚警員冷靜應對嗰個粗口教師,當時得到好多人點讚。不過,當佢地收到風原來個粗口教師係激進派班人派嚟搞大龍鳳之後,就立刻刪咗原來嘅片段,從新制作另一段大讚嗰個粗口教師仗義執言喎。從呢件事就明白,蘋果日報根本毫無新聞媒體應有嘅專業操守,制作嘅評論係可以一時一樣,編輯、記者都係由老闆 ...
太多人渣
濫用第四權,
無人監察毒媒,
反過來妨礙新聞自由

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2019-3-19 07:44 PM 發表
毒果出現,完全扭曲香港的傳媒生態。從前傳媒記者堅守報導事實真相的價值觀巳被牠摧毀得千蒼百孔, 而當由記者變妓者後,市民對傳媒的人格更是不屑一看。 ...
無論任何行業,若把政治拉扯到自身的職業之中,就會變質。
記者係其中之一,其實還有教師、社工、甚至律師都開始政治化,更甚者係呢啲人還要毒害入世未深嘅大、中、小學生。
只要睇下現在幾間大學裏面玩政治嘅大學生,你就會發現無一個係正常嘅,做出嚟嘅行為完全顯示出佢地係不理性。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-3-19 06:43 PM 發表

請不要離題,我係討論緊蘋果日報,大公又好文滙又好,你可以另外出帖作討論。
你可否講述一下你對蘋果日報嘅意見?佢報導嘅新聞是否可靠?蘋果日報是否有作為新聞媒體嘅職業操守? ...
呢啲叫做言論自由, 我唔同意你觀點但係你可以講, 好似而家大陸唔畀討論港獨 係壓制言論自由嘅一種

引用:
原帖由 hkichi 於 19/3/2019 00:08 發表
佢d post只係當笑話睇,討論就免啦,跟正常人先有得討論,傻嘅講極都無用。
就係儍既至會咁天真呀麻

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2019-3-19 11:21 AM 發表
你唔洗講大家都知邊個
我唔知邊個喎,講出黎等我知下!

引用:
原帖由 Seasickdiver 於 2019-3-19 09:07 PM 發表

我唔知邊個喎,講出黎等我知下!
良/浪兄

引用:
原帖由 草根股王 於 2019-3-19 08:48 PM 發表

呢啲叫做言論自由, 我唔同意你觀點但係你可以講, 好似而家大陸唔畀討論港獨 係壓制言論自由嘅一種
你似乎有啲問題喎,我唔係唔俾你講,只不過這個帖嘅主題係討論蘋果日報不配作為.....,但你卻轉移視線去叫人睇大公文滙喎。
引用:
原帖由 草根股王 於 2019-3-19 01:51 PM 發表

你可以睇大公文滙,無人阻你
請問睇大公文滙又同蘋果有乜關係?又同第四權有乜關係?
請你出帖前搞清楚本帖,你可以用大公文滙來同蘋果比較,又可以評論大公文滙作為監察政府嘅第四權是否合適,但就唔係就咁講句叫人睇大公文滙就算數,這種回覆對本帖根本無任何討論價值。
如果你想推薦人去睇大公文滙,又點解唔另出一帖呢?我無阻止你去出帖,只不過要求你喺相關主題內討論,似乎你有被害妄想証囉。
老老實實,我諗咗好耐都唔明白你叫我睇大公文滙,同今次我呢個主題有何關係囉。如果你講嘅嘢同我嘅主題無關,那你又為何要回覆我這個帖?呢啲根本唔係言唔言論自由嘅問題,係你唔尊重大家討論嘅問題囉。就好似我同人講緊去邊度食飯,你就走嚟插嘴講去邊度打波一樣,完全無尊重大家正在講緊嘅嘢,明唔明呀。
你呢啲咪正宗嘅濫用言論自由囉。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-3-19 09:27 PM 發表

你似乎有啲問題喎,我唔係唔俾你講,只不過這個帖嘅主題係討論蘋果日報不配作為.....,但你卻轉移視線去叫人睇大公文滙喎。

請問睇大公文滙又同蘋果有乜關係?又同第四權有乜關係?
請你出帖前搞清楚本帖,你可以用大公文滙來同蘋果比較,又可以評論大公文滙作為監察政府嘅第四權是否合適,但就唔係就咁講句叫人睇大公文滙就算數,這種回覆對本帖根本無任何討論價值。
如果你想推薦人去睇大公文滙,又點解唔 ...
蘋果報導有佢自己作風,好獨特,有D踢爆左報無嘅,你睇下多人睇就知民心在那!

引用:
原帖由 草根股王 於 2019-3-19 09:32 PM 發表

蘋果報導有佢自己作風,好獨特,有D踢爆左報無嘅,你睇下多人睇就知民心在那!
啱,佢嘅真係「作」風,你真係無講錯。既然你都承認佢喜歡作新聞、作文章,哪我就無講錯啦。
當然,即使蘋果嘅新聞係作假,亦一樣有佢嘅讀者嘅,因為有啲人只係喜歡盲反,亦有啲人係因為政治偏見,完全唔係有理性去對待事實嘛,有時蘋果日報又係可以攞嚟圍爐取暖嘅。至於你話好多人睇,咁我就好難評論囉,因為現今即使只有1000人嘅遊行,都可以叫做「全港」乜乜乜啦。甚至我亦見過蘋果將千多人嘅遊行,報導為全港震怒。不過咁又有啲奇怪,唔明點解壹傳媒會蝕到要變賣資產呢?莫非你地口講睇蘋果,實際連支持都無?

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-3-19 10:06 PM 發表

啱,佢嘅真係「作」風,你真係無講錯。既然你都承認佢喜歡作新聞、作文章,哪我就無講錯啦。
當然,即使蘋果嘅新聞係作假,亦一樣有佢嘅讀者嘅,因為有啲人只係喜歡盲反,亦有啲人係因為政治偏見,完全唔係有理性去對待事實嘛,有時蘋果日報又係可以攞嚟圍爐取暖嘅。至於你話好多人睇,咁我就好難評論囉,因為現今即使只有1000人嘅遊行,都可以叫做「全港」乜乜乜啦。甚至我亦見過蘋果將千多人嘅遊行,報導為全港震怒。 ...
你D中文水平,低到呀,作風等於作文。

唔好放棄治療

引用:
原帖由 草根股王 於 2019-3-19 10:11 PM 發表

你D中文水平,低到呀,作風到於作文。

唔好放棄治療
睇下你啲中文有幾差啦,連事實都睇唔到,嗱,#14就有網友列出咗一大批蘋果嘅老作文章,仲有佢之前嗰單粗口教師嘅報導手法,佢嘅「作」文風格就係人都知啦,你是否想否認?而你都話蘋果有佢自己作風,好獨特,咁佢作文章、做假嘅新聞都係佢嘅作風喎,又真係幾獨特呀,我無否認佢呢種獨特嘅風格,所以我咪話佢不配作為監察政府的第四權囉。
好似你都講啦,「有D」嘛。啱,啲確係有D,只不過弄虛作假嘅就仲多呢。事實係踢爆政府嘅報導,都唔係只有蘋果有,其他報章咪一樣有,所以呢啲就唔算乜嘢獨特作風。相信只有作文呢樣嘢,又真係佢嘅獨有啦,所以我咪話講得啱,佢嘅「作」風真係好獨特囉。
引用:
原帖由 草根股王 於 2019-3-19 09:32 PM 發表

引用:
原帖由 草根股王 於 2019-3-19 10:11 PM 發表

你D中文水平,低到呀,作風等於作文。

唔好放棄治療
呀,我無話你知,我係寫「作」風,並唔係作風,請搞清楚分別。
如果中文水平唔夠,可以請教我,但就唔好歪曲我嘅意思。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]