• 瀏覽: 7,523
  • 回覆: 93
引用:
原帖由 omegacoaxial20 於 2019-3-19 01:46 PM 發表

所以,支持俄羅斯加強對假新聞罰則!
對,
正苦對假新聞應開檔案,

case studies,

加入大中小學教材

例:

冷血基督徒黃貽興老屈蔡若連要全港市民哀掉

民主黨中常委,創黨黨員!中文大學神學博士!林子健老作大陸公安釘書機佢大脾,民主黨議員林卓廷和支聯會秘書李卓人,公民黨楊岳橋,潘大浪,曾志豪,王永平 毒果死撐!

老作西鐵化骨龍浪費公帑

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-3-19 09:52 AM 發表
今日毒論(我睇TBB晨早新聞咋)
地鐵撞車
明明係加拿大製作軟件出事
佢都可以講到
因為香港變得大陸化造成
傳媒只係想講香港大陸化呢幾個字 發生咩事都唔重要 最重要係洗腦香港大陸化

引用:
原帖由 cmyau 於 2019-3-19 04:28 PM 發表
大公文滙有佢立場,同樣地蘋果一樣有佢嘅立場。一樣只會報導一D佢想你知嘅嘢,同佢立場有異嘅會選擇唔報,最好都係輕輕帶過。所以,有乜話邊份高尚D,持平D。兩邊其實都半斤八両 ...
其實近年大家都接受左傳媒有立場 但最基本係唔好報假新聞

毒果得啖笑

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-19 06:47 PM 發表

其實近年大家都接受左傳媒有立場 但最基本係唔好報假新聞
我都贊成,有立場唔緊要,最多佢咪只係報啲衰嘢囉。
毒果最衰嘅就係報假新聞,咁樣你話點叫人相信佢報導嘅嘢?
大公文滙只報大陸嘅好嘢,只要佢報嘅係事實,即使佢點唱好,大家都可以真正睇得到事實,相信真有其事。
蘋果日報成日作假,試問我又點知佢講嘅嘢幾時係真,幾時係假,所以就好難要我信囉。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-3-18 19:52 發表
有市民對蘋果日報的虛假報導不滿,時常會以「毒果」來稱呼,皆因這報章無論新聞、評論都帶有政治目的。
帶有政治目的還可以接受,只要報導係事實,你加作自己嘅政治批評,還有其參考價值。可惜毒果經常自創文章,弄虛作假來達到自己嘅政治目的,這才是它被稱為毒果嘅主因。
本版有位網友試圖為蘋果日報說好話。
其實,到目前的情況,只有"蘋果日報”最不配作為第四權來監察政府。
----------- ...
好文!謝分享!

引用:
原帖由 kenneth6 於 2019-3-19 08:10 AM 發表

為公義,為下一代

幫手舉例:

天主教徒肥佬黎辦嘅毒果講咗一千次大話,仍然有佔中狗信,

老作成癮,互相洗腦,俾人踢爆就扮失憶,死不認錯:

不負責任、譁眾取寵同一切以政治利益為先嘅低級議員,白痴選民,完全罔顧客觀事實,未經查證就可以含血噴人。香港可悲,政棍可恥。

老屈老作正人渣,要俾人笑一世,好醜怪啊,哈哈!!

佔中灣仔大本營循道衞理教會前會長性騷擾女職員,
佔中旺角大本營諸聖堂牧師 ...
好嘢,真材實料,冇得抵賴!

引用:
原帖由 pqmboss 於 2019-3-19 12:27 AM 發表
條廢物又準備拉黑樓主
已經拉黑咗啦。
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28086085&page=39&pid=496437470#pid496437470
我同佢討論到#575,就俾佢拉黑咗,好明顯佢係唔敢再俾我追問佢囉。同佢討論咗咁耐,總係唔肯直接答我問題,成日用其他嘢想轉移視線,最後又要拉黑我唔俾我講嘢。
不過,剛剛我又發現,佢又將我移出黑名單喎。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 18/3/2019 19:52 發表
有市民對蘋果日報的虛假報導不滿,時常會以「毒果」來稱呼,皆因這報章無論新聞、評論都帶有政治目的。
帶有政治目的還可以接受,只要報導係事實,你加作自己嘅政治批評,還有其參考價值。可惜毒果經常自創文章,弄虛作假來達到自己嘅政治目的,這才是它被稱為毒果嘅主因。
本版有位網友試圖為蘋果日報說好話。
其實,到目前的情況,只有"蘋果日報”最不配作為第四權來監察政府。
----------- ...
你不代表香港巿民

講得非常好,幫手推上去

引用:
原帖由 nose 於 2019-3-19 07:45 PM 發表

好嘢,真材實料,冇得抵賴!
佢哋好驚

面對現實,

一定會扮睇唔到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]