• 瀏覽: 52,555
  • 回覆: 399
  • 追帖: 2
+15
港鐵今晨(18日)在收車後測試新信號系統期間,兩列車在中環站隧道內罕有攔腰相撞至出軌和冒煙,荃灣綫中環至金鐘站要全日停駛維修,同類事故是港鐵自1979年通車以來首次。運輸及房屋局局長陳帆要求港鐵徹底調查事故原因,並已聯絡港鐵主席馬時亨,要求港鐵召開緊急董事局會議。運輸署會一直密切監察交通情況,亦已要...

33億換訊號系統 換埋啲咁嘅意外出嚟?我真係多謝你呀

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190318/59380675

港鐵忘記切換回舊系統
星島日報 2018-10-17

港鐵去年起開始斥資三十三億元,陸續更換市區八條鐵路綫的信號系統,以提升載客能力約一成;其中,可望成為香港首條採用新信號系統的荃灣綫,去年九月已將深夜列車測試範圍擴展到深水埗站至中環站之間,並逐小分段測試,預料明年首季可全綫深夜試車。

資料顯示,測試過程頗為嚴謹,工程師會列出每晚需測試項目的清單,經車站控制中心授權後,會再通知車站主管根據測試內容,給予測試人員鎖匙,方能打開新舊信號系統切換的開關,故每晚只有兩小時可實際進行新系統的更換或測試。

提示: 違規內容已被屏蔽
荃灣線既乘客可以做白老鼠

恭喜哂 好彩我住觀塘

33億送錢 又送命

Icac去左邊?

引用:
原帖由 老爺唔好啊~ 於 2019-3-18 10:10 AM 發表
癈政府癈狗官,舔大陸閪鞋底就叻
奶法國閪?
為加密班次應付人流,港鐵動用33億元替觀塘綫荃灣綫港島綫將軍澳綫機場鐵路迪士尼綫更換信號系統,並於2015年3月批出相關合約(合約編號:3036)予阿爾斯通([url=]Alstom[/url])及泰雷茲([url=]Thales[/url])兩間國際公司合組的「Alstom-Thales DUAT Joint Venture」財團[12][13][14]。泰雷茲(香港)有限公司為港鐵提供信號系統服務多年,包括西鐵綫迪士尼綫,今次提升工程是公司歷來最大型港鐵項目。

唔知係咪依家洋人嘢同香港唔多夾咗
下次考慮用中國貨可能好的。

工程師學會通過決議,
港鐵全線十分安全,不需要查

ⅠCAC徹查港鐵高層就真,33億買件豆腐渣訊號系統返嚟

引用:
原帖由 老爺唔好啊~ 於 2019-3-18 10:10 AM 發表
英國車,法國系統..
舔歐洲"大陸"鞋底???

引用:
原帖由 s-chris 於 2019-3-18 10:14 AM 發表
英國脫緊歐..
英國車可能唔妥歐盟法國系統,玩MTREXIT...

即係33億唔夠,要多33億budget 

引用:
大陸而家成日有新鐵路線都無問題,唔係怕d反中白痴玻璃心,搵大陸搞晒可能仲正仲快

引用:
原帖由 s-chris 於 2019-3-18 10:14 AM 發表
植入咗黑客程式

馬時亨…

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]