• 瀏覽: 2,585
  • 回覆: 18
1969 omega speedmaster professional見證人類登月50年
1979 rado與港鐵同賀中國改革開放40周年
1994 新南非 omega中置陀飛輪
1999 澳門回歸20周年 omega co axial新年代
2009 samsung galaxy敢就十年
其實白人要點定義都唔喺好知?是美國傳統新教徒嗎?還是有5%黑人血統的英格蘭人,還是有20%黑人血統的巴黎人和南歐人,還是有蒙古突厥血統的俄羅斯人,還是皮膚最白但血統上更接近蒙古人的芬蘭人,還是歐洲語言的始祖拉丁人,還是從中國跑到歐洲的德國匈人。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-3-18 08:42 AM 發表
其實白人要點定義都唔喺好知?是美國傳統新教徒嗎?還是有5%黑人血統的英格蘭人,還是有20%黑人血統的巴黎人和南歐人,還是有蒙古突厥血統的俄羅斯人,還是皮膚最白但血統上更接近蒙古人的芬蘭人,還是歐洲語言的始祖拉丁人,還是從中國跑到歐洲的德國匈人。 ...
唔好混淆視聽, 講乜人類學
係社會學既定義: 以為自己高人一等既"白人主義者"

挑起仇恨的藉口。

好老實講,每個人種在自己社群都係至上。
白人社會自然白人至上;
黑人社會自然黑人至上;
中國人社會自然中國人至上。

你在大陸,你會唔會歧視中國人?梗係晒中國有五千年文化。

白人主義就係另一種恐怖主義

引用:
原帖由 一葉書 於 2019-3-18 10:14 AM 發表
白人主義就係另一種恐怖主義
最大恐怖主義

特朗普話美國優先……射殺黑人!

引用:
原帖由 香江人 於 2019-3-18 09:38 AM 發表
挑起仇恨的藉口。

好老實講,每個人種在自己社群都係至上。
白人社會自然白人至上;
黑人社會自然黑人至上;
中國人社會自然中國人至上。

你在大陸,你會唔會歧視中國人?梗係晒中國有五千年文化。 ...
呢個唔係問題所在,問題係喺一個多種族社會你大叫白人至上就係問題,起碼喺大陸你唔會聽到漢人至上呢啲言論!

白鬼兇殘

所以中國人要自強,唔好向美國乞憐!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2019-3-18 10:28 AM 發表

呢個唔係問題所在,問題係喺一個多種族社會你大叫白人至上就係問題,起碼喺大陸你唔會聽到漢人至上呢啲言論!
大陸漢人佔九成幾,叫“漢人至上”係唔係傻嘅。

你姓陳,在家企叫陳人至上有意思咩?

香港亦有班港獨推香港人至上

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2019-3-18 09:16 AM 發表
唔好混淆視聽, 講乜人類學
係社會學既定義: 以為自己高人一等既"白人主義者"
你唔知大學入面嘅人類學就被歸類成社會學?

引用:
原帖由 omegacoaxial20 於 2019-3-18 01:06 PM 發表

仲有黃種人!

就睇黃痴瘋 / 所謂Bno人士,去到英美,會點!
你唔好亂講,白人至上主義者普遍祟尚中國人同日本人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]