• 瀏覽: 8,758
  • 回覆: 67
剛跑完首爾馬拉松,最使人心刻的,竟然是大會會場的垃圾1

與日本相比,韓國人的文化完全是自私!用完的餐具,水樽,街邊的小食物品,棄在街上,在體育館四週!

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-3-18 04:46 AM 發表

與日本相比,韓國人的文化完全是自私!用完的餐具,水樽,街邊的小食物品,棄在街上,在體育館四週!

...
幾十年前韓戰結束後,泡菜仲係世上最窮國家之一,根本仲係一班老粗。廿年前去首爾,日日見到幾單D泡菜人周街打交,少少嘢立即郁手。
上個月外遊時遇到一班年輕泡菜妹遊客,雖然外表斯文,但係野蠻霸道到不得了

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-3-18 04:46 AM 發表

...
冇可能。啲垃圾一定係中國人留底嘅。

照香討思維,今次一定係好多中國人跑,或者係樓主搭錯機去左大陸!

引用:
原帖由 bensonchow 於 2019-3-18 07:17 AM 發表

冇可能。啲垃圾一定係中國人留底嘅。
一係中國人賊贓嫁禍

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-3-18 04:46 發表

9447955 ...
審亊不應以偏概全。中秋節後維園遺下垃的圾數以噸計。

至于文化,韓國人比香港人優秀得多。

愛國、團結、重親情,至于禮儀,他們十分重視,尊崇儒家規矩、紀律比我們好得多,行人不衝紅燈、不亂丟垃圾。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-18 07:59 發表

愛國、團結、重親情,至于禮儀,他們十分重視,尊崇儒家規矩、紀律比我們好得多,行人不衝紅燈、不亂丟垃圾。 ...
婦女注重儀表;就是落街買個麺包,也得先化好粧。

當年侵華,韓裔日軍最為殘暴

每個地方都有好人壞人;但人地韓國識得包裝,歌影視殺四方唔好話歐美有粉絲,連中東、南美都有FANS;帶動到國家經濟,飲食、電子產品、服飾都相得益彰,對韓國貨有比有較高既期待同包容;同時亦掩蓋到唔小負面問題一步步解決,或用拖字訣笫日處理到先處理(當然處理唔到就冇辦法)。同內地係形象、同水軍只識死牛一便頸可以同日而語嗎?

文化不同
只係製造工作機會畀低技術人士
唔關有無公德心事

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-18 07:59 AM 發表

愛國、團結、重親情,至于禮儀,他們十分重視,尊崇儒家規矩、紀律比我們好得多,行人不衝紅燈、不亂丟垃圾。 ...
大陸人才會覺得韓國文化好過香港人。

韓國人階級觀念太變態,上司專橫,男女不平等,隨街撞人、吐口水。

引用:
原帖由 peachli 於 2019-3-18 09:23 發表

大陸人才會覺得韓國文化好過香港人。

韓國人階級觀念太變態,上司專橫,男女不平等,隨街撞人、吐口水。
但系韓國人話香港人冇厘規矩、不知親情、不懂得扶幼敬老、自私自利而不顧大局。

我比較想問樓主......你覺得香港好好多咩 ? 

引用:
原帖由 ekbb 於 2019-3-18 09:29 發表
我比較想問樓主......你覺得香港好好多咩 ?  
香港唔單只比唔上韓國,連大陸二線城市都不如。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]