• 瀏覽: 5,090
  • 回覆: 43
引用:
原帖由 信一1219 於 2019-3-17 09:52 PM 發表
愛國不等於愛黨,愛家庭不等於愛父母
愛公司不等於愛老闆,愛食物不等於愛動物。

引用:
原帖由 好仔反佔中9 於 2019-3-17 09:11 PM 發表
反中國就冇資格住系中國香港啦,走啦冚家x!
反黨又如何

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2019-3-17 09:58 PM 發表

係至好呀,不過唔俾家用,唔同屋企人飲茶行街,屋企人有咩事唔會隨時隨到,就話自己好愛屋企嗰D都有好多
但係住屋企,唔比家用,屋企都唔理既人香港真係好多,尤其係香港年輕人

學你話齋;身在胡邦心在漢哇

引用:
原帖由 將軍大人888 於 2019-3-17 10:06 PM 發表

但係住屋企,唔比家用,屋企都唔理既人香港真係好多,尤其係香港年輕人
唔駛話香港,大陸都大把,尤其習氏一家

引用:
原帖由 好仔反佔中9 於 2019-3-17 09:11 PM 發表
反中國就冇資格住系中國香港啦,走啦冚家x!

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2019-3-17 08:57 PM 發表
好似自己話愛自己嘅屋企,但係從來唔會選擇住係自己嘅屋企,唔係因為屋企人唔俾住或者其它外在因素而住唔到屋企,而係明明屋企就係隔離,可以隨時入住,係都要住人哋嘅屋企,口就竟然話愛自己嘅屋企,仲話住係屋企而對屋企提出問題或不滿係叛逆,係咪好奇怪? ...
世上沒有比愛國心更方便更容易販賣的東西😎😎😎😎😎

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2019-3-17 08:57 PM 發表
好似自己話愛自己嘅屋企,但係從來唔會選擇住係自己嘅屋企,唔係因為屋企人唔俾住或者其它外在因素而住唔到屋企,而係明明屋企就係隔離,可以隨時入住,係都要住人哋嘅屋企,口就竟然話愛自己嘅屋企,仲話住係屋企而對屋企提出問題或不滿係叛逆,係咪好奇怪? ...
同意樓主,好多洋人工作關係,一樣要居於國外,依樓主理念,佢地都係唔愛國!

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2019-3-17 09:11 PM 發表
人類各種行為中,最為卑鄙無恥的是什麼? 權力的擁有者和諂媚權貴的人藏身於安全的場所,歌詠戰爭的偉大,用愛國心和犧牲精神的名目,強制將與自己無關的人送往戰場,這種行徑最是無恥。😎😎😎😎😎

只能說你對世界的理解還停留在一個很低的層次

咁真係同香港人話日本好如出一轍。如果咁好就應該移晒民過去啦。洗鬼响香港揾錢,再去日本送比人洗咁蠢。
仲有啲自己又留响啲一國兩制,什麼高度自治嘅鬼地方,但又話民主政制先最好果啲又係冇資格講囉

del

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2019-3-17 09:30 PM 發表

口話愛國又唔住係自己國家又係咩意思?
口話討厭共產黨又要生活係共產黨統治的地方又係咩意思?

引用:
原帖由 將軍大人888 於 2019-3-17 09:41 PM 發表

哈哈,年輕人我只能話你太年輕了。我住外面,我月月比足夠家用,得閒同屋企人飲茶行街,有咩頭暈身㷫一個電話隨時隨到;好個一個係屋企住日日黑口黑面,唔比家用,相見如陌路,屋企咩事都唔理,請問邊個比較孝順?
講翻正題,人望高處水望低流邊個有錯?一個係外國住但都知自己係中國人,一個係中國住但反叛,請問邊個比較愛國? ...
香港有一群生係香港長係香港卻幫萬里之外的美主反香港!真係豬狗不如!

中國不屬於那些住在中國的人,也不是屬於那些持有中國公民權的人,更不是屬於那些所謂有中國血統的人,而是屬於那些為了中國犧牲的人,和那些願意隨時為中國犧牲的人。樓主只執着於那人是不是住在中國一點,就知你層次很低。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]