• 瀏覽: 14,371
  • 回覆: 228
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2019-3-18 08:14 AM 發表

共產黨專制的幾好
為什麼 因為人太自由就亂嚟
人性 只會選擇對自己有益既嘢
目前中國發展非常好
除左美國 已經超過其他國家
而中國需要時間去成長 慢慢改變
但 有今時今日 絕對係 制度適合 啱先有今日
如果俾當年六四 所謂追求民主既青年 成功
今日中國必定係第二個蘇聯
受苦受難 只會係老百姓 無權無勢既人
除非你有錢移民 出國
但你國家不強大 人地都係當你二等公民 蝦你
只有國家強大 去到邊都安 ...
套入你理論,明朝比共產統治更好

樓主講咗錯,就唔該講吓對。

共產黨對錯不是重點~

無什麼叫對什麼叫錯。

只有勝者為王。

中共建國是多種偶然機會集合而成,某一環節缺失都成不了今日。

引用:
原帖由 cognak 於 2019-3-17 08:32 PM 發表
個人睇法,,,毛絕對係政治同經濟低能!佢可能是個軍事家,但一定唔係好領袖。
毛除左是政治高手,權某政治,其它什麼都不是,軍事也只係平庸之輩

引用:
原帖由 樓上消失的手背 於 2019-3-18 09:00 AM 發表

毛除左是政治高手,權某政治,其它什麼都不是,軍事也只係平庸之輩
共產黨一定是對的,

你討論黨不討論人是錯中之錯,眼介有限。

世上任何每一個黨都是對的,黑社會都是對的。關鍵是只有執行的人有無問題。

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2019-3-18 08:46 AM 發表
同樣都可以係大事!同樣應該可以在這裡理性分析下!尾國是想將上世紀九十年代對付㗎仔國的招數用在強國身上!
朋友,你想轉移視線。
你的論政方法:用這種思維去做 政治評論
======
請說說 中國共產黨1949年以來的對與錯

我覺得共產黨不應主張黨大過國家的言論,其實人民是要以國家為主,要效忠國家而不是黨,共產黨不應限制人民的言論自由、宗教自由,只為國家統一就要消滅其他少數民族嘅宗教是不切實際有反效果。

還有共產黨立國時為了不想負擔國民黨的債項,而要改國號、國旗及國歌,所以才有今時兩個中國的問題,毛澤東當時以國民黨貪污腐敗來號召人民反國民黨,主張共產,但現時中國還需要公產嗎?

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-3-17 10:02 PM 發表

有病,記得食藥,民主是瘟疫。
瘟疫又何如 身在疫區既人仲係甘如飴之 低收入 高通漲 發展慢 完全冇問題

引用:
原帖由 樓上消失的手背 於 2019-3-18 08:48 AM 發表

套入你理論,明朝比共產統治更好
錯古代 人民 更辛苦 女人如貨物  醫療 交通等 唔得比
有地主 制度 窮人生落嚟都係窮人
但中國 至少行社會主義 國家話事。
目前中國人民 其實好相信黨 因為距地生活 改變緊
距地更明白 目前環境得來不易
香港人太幸福 因為辛苦係上一兩代代人  捱過 先到今。
如今d 後生仔女 去旅行 去玩 ig 影相 一班fd去聚會
係上一兩代 邊有呢d 。
呢個就係發展 同進步
中國目前仲發展緊
超越美國 係遲早事
因為制度原因 加上美國人 享受慣左
如今美國人 想搶中國錢 但發現已經唔夠打 代價太大
如果係 以前 中國一早又俾八國聯軍入侵了

作為中國後生  如今終於站起來了
年輕人 居然仲 日日罵政府
忘了 國恥 忘了記 華人與狗不得進入
忘記了 當年華人 華人如何俾賣豬仔
中國強大 先更好
至少目前共產黨 俾國民黨 做得更好
如果冇共產黨 今日天下就係國民黨
但小小台灣都搞成咁 如果擺係中國會點
自己去諗。
小小香港 都分晒黨派 各自為自己利益
唯恐天下不亂
擺係中國 會點
中國 帝皇制度   係有原因
其實中國帝皇制度  (權利方面) 其實幾好 唯一錯既係 傳位俾自己個仔 後代
而不是有能者居之 (無人 人性如此,你創立一間公司 最終都係傳俾個仔女 而不是俾 有能力既員工 管理) 同一道理

如今有錢人 富豪當道
所以 中國領導人 真係要有 絕對既權利 先可以做到嘢
如果 政府權力不過 就大獲了

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 08:35 AM 發表
現在,你不談 民主制度 與駕照制度的比較了麼?
我係比喻 制度幾好 人都係貪 有亂嚟的
比起制度 人既 思想 修為更重要
罵政府前 檢討下自己 做過d乜

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2019-3-18 09:36 AM 發表
我係比喻 制度幾好 人都係貪 有亂嚟的
比起制度 人既 思想 修為更重要
罵政府前 檢討下自己 做過d乜
嗯!
儂現在上軌道了。
民主制度在你眼中不再是毒藥了。
本帖子不是要罵政府。
事實上,我的帖子從來都不罵人/政府的。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-18 09:39 AM 發表

嗯!
儂現在上軌道了。
民主制度在你眼中不再是毒藥了。
本帖子不是要罵政府。
事實上,我的帖子從來都不罵人/政府的。

我不支持民主
我覺得需要人權 但不需要民主
在 民主 人權上 政府國家政局穩定 更為重要
民主代表 人有得揀 有得選擇
感覺好似好好 但實情 害了你
一旦不能容二虎
民主 等於多好多隻老虎係山上 玩
自己去諗

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2019-3-18 09:43 AM 發表

我不支持民主
我覺得需要人權 但不需要民主
在 民主 人權上  政府國家政局穩定 更為重要
民主代表 人有得揀 有得選擇
感覺好似好好 但實情 害了你 ...

朋友,在社會科學,有所謂“靜態” 與 “動態”。還有“趨勢”的概念。
你剛才說的,只是看“靜態”,沒有留意“趨勢”。
打個比方,一個人大病初癒,當然不可以和藥材補酒,而是需要慢慢固本培元。
所以,你剛剛的說話,我意會是:你不支持中國目前實行民主。

完全係 ''鏡蛙水魚'' 的分身。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]