• 瀏覽: 3,783
  • 回覆: 57
+4
摺屏根本就是失敗,而家D人貪新鮮,炒到天價!根本拿部手機出來,攪一輪動作先至用到,無謂至極!
又大又厚又重,已經是失敗中既失敗
如果整到一支筆咁,屏幕卷入去,用時拉出來就好
反而學下sony大屏,薄又輕,重實際啦

以後出的可能係好似百摺裙咁...

摺屏玩到似摺飛機唯有google

先申請理論專利,造唔造得出就唔理。

現代手機要輕要薄,未來手機摺起變厚,但機身會唔會比現在的更輕呢﹖

買左個專利, 
跟住唔出產品,
又唔俾人用佢個專利... 
實際上, 
呢 D 咪阻住個地球轉囉... 

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-3-17 02:06 PM 發表

三星係摺屏創辦人
喎,係摺屏撞板人下。撞到7成時間用個細細既mon,3成時間就用個有大notch既mon。

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2019-3-18 09:58 AM 發表
現代手機要輕要薄,未來手機摺起變厚,但機身會唔會比現在的更輕呢﹖
吾會,除非你逐克逐mm計。但又吾計 case (有邊隻牌子有註明 net net weight,而大家又重視?)
太薄又大,剛性弱左,真係 DIY 摺機咯。

摺機起碼多左錬較接縛,増重。

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-17 01:20 PM 發表
佢咁摺既係同三星一樣做唔到無gap 180度摺喎
條gap勁樣衰囉
技術比華為同小米要低

無gap位日日係兩個Mon係甘撞吾花有鬼.
人地當然有外殼保護, 摺埋見吾到.

就算以前摺手機既都係有gap 位.

引用:
原帖由 鍾震唇 於 2019-3-17 01:14 PM 發表
非蘋手機今年以摺疊題材逆襲蘋果(Apple),android(安卓)陣營老大哥Google的摺疊機專利申請文件也在近日曝光,設計將螢幕分成3等分,採1側外摺、1側內折的Z字形雙摺疊設計,與三星的內摺、華為的外摺有別。

Google申請摺疊螢幕專利,採Z字形摺法。翻攝Patently Apple

可能授權合作夥伴
近期曝光的專利文件顯示,Google並非以「智慧手機顯示技術」申請專利,而是「現 ...
個gap好核突

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2019-3-18 09:58 AM 發表
華為MATE X厚度合理..
三叔個FOLD就太厚,仲要中間有GAP...

最好設計到可以捲起好似一碌嘢咁,D女仕可以容易收藏...

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-3-18 07:23 AM 發表
摺屏根本就是失敗,而家D人貪新鮮,炒到天價!根本拿部手機出來,攪一輪動作先至用到,無謂至極!
又大又厚又重,已經是失敗中既失敗
如果整到一支筆咁,屏幕卷入去,用時拉出來就好
反而學下sony大屏,薄又輕,重實際啦 ...
摺機失敗,未必。依家華為果部摺機重量都只係295G,比大mon mate20X 機只重左60G左右,但就可以變身8吋mon pad 用。相信材料再改進下,第二時都只會係依家手機咁上下重。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]