• 瀏覽: 9,060
  • 回覆: 89
引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-17 10:35 PM 發表

咁,你系咪真系相信  中國民主就一定掂?
民主好?唔好睇咁遠,睇香港同深圳比,香港民主有黃絲同泛民拖死香港發展,深圳話做就做成就一日千里,所以民主都要有好嘅領袖人材,最重要有高質選民,但香港二樣都無

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-3-18 19:24 發表

現在中國的方法, 肯定不是最好的, 只是習大大選的方法, 最終好還是不好,還是由歷史評價。
同意,所以中國仲系小心翼翼咁向前挺進。

引用:
原帖由 liberale 於 2019-3-17 08:01 PM 發表

普世價值:
每一個人,與生俱來有其內在價值,必須被尊重。

引申:
國家須尊重每一個人民。

再引申:
國家領袖須由人民授權。

實踐形式:
國家領袖由人民選舉產生。

中國:
中國領袖如由人民選舉產生,受尊重的,是中國人。 ...
民主國家就會尊重人民咩?
民選領導就有人民授權咩?
特朗普競選時話美、墨邊界圍牆係要墨西可出錢。選民選咗佢就只係授權佢响呢個條件下起美、墨邊界圍牆。而家變成點?
英國公投脫歐。英國係唔係應該不論有冇協議都要脫歐。但點解而家變成一定要有協議先脫歐。咁即係英國政府可以選擇唔同臨盟達成協議而永遠留歐。
點解同樣係民主選舉出嚟嘅國家領導,敘利亞同伊朗就被被西方民主國家排之於外,反而由軍方主導嘅泰國現政權同緬甸卻得到西方民主國家祝福?
呢啲又係乜普世價值?

引用:
原帖由 ng.yick 於 2019-3-18 07:50 PM 發表

民主好?唔好睇咁遠,睇香港同深圳比,香港民主有黃絲同泛民拖死香港發展,深圳話做就做成就一日千里,所以民主都要有好嘅領袖人材,最重要有高質選民,但香港二樣都無 ...
咁你願意做深圳人還是香港人? 香港的空氣自由得多! 泛民 黃絲的可以存在, 正正係香港可貴之處, 香港是講法治, 有犯罪的人, 就繩之以法,無犯罪的人,就不會亂抓,而且有嚴謹的司法制度, 寧縱無枉, 在大陸, 這些人早已經被用一些理由抓了, 國際對大陸的公正司法有信心嗎? 但香港的法治是受國際的認可及尊崇, 是長遠的、結構性的競爭優勢!
深圳基數低, 所以稍為發展, 已經突飛猛進, 但香港基數高, 要再高速發展, 就難得多。

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-3-18 20:42 發表

咁你願意做深圳人還是香港人? 香港的空氣自由得多! 泛民 黃絲的可以存在, 正正係香港可貴之處, 香港是講法治, 有犯罪的人, 就繩之以法,無犯罪的人,就不會亂抓,而且有嚴謹的司法制度, 寧縱無枉, 在大陸, 這些人早已經被用一些理由抓了, 國際對大陸的公正司法有信心嗎? 但香港的法治是受國際的認可及尊崇, 是長遠的、結構性的競爭優勢!
深圳基數低, 所以稍為發展, 已經突飛猛進, 但香港基數高 ...
大陸法例系懲治壞蛋,保護好人。

香港法律呢?警察執法搞到要踎監。

暴徒暴動犯罪證據確鑿,但系無罪。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-23 08:37 PM 發表

大陸法例系懲治壞蛋,保護好人。

香港法律呢?警察執法搞到要踎監。

暴徒暴動犯罪證據確鑿,但系無罪。
呢個就係寧縱無枉的優勢, 大陸會有冤獄, 行政影響司法。 香港係法治, 是香港成功的基石。大陸的司法制度,誰對它有信心?
在香港, 你有言論自由,可以罵高官而不會有什麼後果, 在大陸就不一樣。你有沒有嘗過自由的空氣?

引用:
原帖由 liberale 於 2019-3-17 08:01 PM 發表

普世價值:
每一個人,與生俱來有其內在價值,必須被尊重。

引申:
國家須尊重每一個人民。

再引申:
國家領袖須由人民授權。

實踐形式:
國家領袖由人民選舉產生。

中國:
中國領袖如由人民選舉產生,受尊重的,是中國人。 ...
信果已是國破家亡

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-3-23 20:45 發表

呢個就係寧縱無枉的優勢, 大陸會有冤獄, 行政影響司法。 香港係法治, 是香港成功的基石。大陸的司法制度,誰對它有信心?
在香港, 你有言論自由,可以罵高官而不會有什麼後果, 在大陸就不一樣。你有沒有嘗過自由的空氣? ...
咁要睇下系乜嘢人。

有意犯法果的當然希望寧縱毋枉,暴動證據確鑿都可以冇罪。系咪好爽呢?

但系守法市民就希望有嚴刑峻法去對付歹徒。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-23 09:49 PM 發表

咁要睇下系乜嘢人。

有意犯法果的當然希望寧縱毋枉,暴動證據確鑿都可以冇罪。系咪好爽呢?

但系守法市民就希望有嚴刑峻法去對付歹徒。
如果係證據確鑿, 陪審團不會怎樣判的, 香港的制度唔係由法官判有無罪, 係有9個唔認識被告而有一定學歷的人用常人的眼光去判斷, 要定刑事罪, 必須在無合理疑點的情況下才能判有罪。
不被人冤枉, 是普世價值!
當然會有一些確實有犯罪的人因為某些原因逃出法網, 這個也是「無枉」這個普世價值的代價。
我就會喜歡生活在一個寧縱毋枉的社會。 守法的市民也不一定想要嚴刑峻法去對待歹徒, 懲罰罪犯要因應其所犯的罪的嚴重性去判一個合乎比例的刑罰, 如果一個人偷東西,就判坐30年監, 夠嚴刑峻法了吧?是不是你想要的社會?

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-16 11:32 PM 發表
生存與發展才是普世價值。

美國用“民主”作為普世價值去推銷,通過宗教形式的洗腦工程,培養教徒在自己國家唸唸有詞地散播民主教義;是徹頭徹尾的精神鴉片、糖衣毒藥。近代由美國發動顏色革命,對其他國家所做成的禍害,罄竹難書!

誰也知道,中國絕對不可能接受美國有心強加的所謂民主。民主教徒亦心知肚明,只是出于仇共心態,寧願中國瓦解也要推行民主。其心可誅也!

中 ...
自己井底蛙,沒資格閙美國。

生存與發展是普世價值。美國人生存唔到咩?美國作為世界第一經濟體兼人均GDP高,可以講美國沒發展咩?

引用:
原帖由 香江人 於 2019-3-23 22:18 發表

自己井底蛙,沒資格閙美國。

生存與發展是普世價值。美國人生存唔到咩?美國作為世界第一經濟體兼人均GDP高,可以講美國沒發展咩?
做乜我鬧美國要你批准?你系乜誰?

美國第一唔等于中國要按照美國意思去做。你知唔知點解美國咁掉忌中國崛起?因為中國方式比美國更好,使美國害怕。

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-3-23 22:06 發表

如果係證據確鑿, 陪審團不會怎樣判的, 香港的制度唔係由法官判有無罪, 係有9個唔認識被告而有一定學歷的人用常人的眼光去判斷, 要定刑事罪, 必須在無合理疑點的情況下才能判有罪。
不被人冤枉, 是普世價值!
當然會有一些確實有犯罪的人因為某些原因逃出法網, 這個也是「無枉」這個普世價值的代價。
我就會喜歡生活在一個寧縱毋枉的社會。 守法的市民也不一定想要嚴刑峻法去對待歹徒, 懲罰罪犯要因應其 ...
呢個案件系純政治亊件,陪審團只有立場而不理對錯。只要團隊中有一半人系黃絲,咁就點判都系冇罪。

因為必需大比數判有罪。

亊實系點,相信你都知道。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-23 10:41 PM 發表

呢個案件系純政治亊件,陪審團只有立場而不理對錯。只要團隊中有一半人系黃絲,咁就點判都系冇罪。

因為必需大比數判有罪。

亊實系點,相信你都知道。 ...
你太小看香港人分辨是非的能力。而且律政司是可以上訴的。 總之, 可能放過一些人, 但不會有冤枉的情況。 用你的邏輯, 那個姓容的應該也能脫罪, 但他幾項罪都被判罪成。
你要學會欣賞香港的法治及司法制度。 是香港的重大優勢。毋枉, 是普世價值, 基本人權。

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-3-23 23:14 發表

你太小看香港人分辨是非的能力。而且律政司是可以上訴的。 總之, 可能放過一些人, 但不會有冤枉的情況。 用你的邏輯, 那個姓容的應該也能脫罪, 但他幾項罪都被判罪成。
你要學會欣賞香港的法治及司法制度。 是香港的重大優勢。毋枉, 是普世價值, 基本人權。 ...
香港法律對律師系好大優勢。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]