• 瀏覽: 9,034
  • 回覆: 89
引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-3-17 06:47 PM 發表

給你一張選票你都不敢要,說明你根本未有資格做人,學乜野我地人類講普世價值呢?
我有選票了!不用你送!
我贈你一個不犯法的機會!
希望你珍藏!

引用:
原帖由 liberale 於 2019-3-17 08:01 PM 發表

普世價值:
每一個人,與生俱來有其內在價值,必須被尊重。

引申:
國家須尊重每一個人民。

再引申:
國家領袖須由人民授權。

實踐形式:
國家領袖由人民選舉產生。

中國:
中國領袖如由人民選舉產生,受尊重的,是中國人。 ...
英女王都唔系人民授權,亦唔係選舉出來,英國人就要硬啃英國皇室,即系英國都唔系普世價值嘅地方啦?

選舉係普世價值?邊個定?有無一人一票選舉確認嘅先?

我就話普世價值就係夜晚可以安全出街,任何時候都唔駛驚被人槍傷的權利

所以中國咪興建網牆囉

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-17 11:33 PM 發表

怎麼,拿不出書籍影印件和照片?
心虛了嗎? 趕緊拿啊
美狗新華日報 1946年3月30日社論標題《一黨獨裁,遍地是災》......................

正所謂小人長戚戚...........

附件

1P.jpg(100.33 KB)

黨報左手收盧布右手收美金? 定係党報老總收咗南泥灣鴉片土特產特供high 咗? ... ... ...

aa.jpg(92.26 KB)

又一條撚做美狗

引用:
原帖由 wayfarer 於 2019-3-18 02:41 發表

美狗新華日報 1946年3月30日社論標題《一黨獨裁,遍地是災》......................

正所謂小人長戚戚...........
又系想當年,加埋的想當然。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-3-17 06:47 PM 發表

給你一張選票你都不敢要,說明你根本未有資格做人,學乜野我地人類講普世價值呢?
港英政權喺香港賣咗上百年鴉片白粉,仲要係無普選、欽點港督,連兩局議員都係行政治委任制,無香港市民選票授權,咁港英政權好唔好?  俾欽點港督政治委任入立法局,食政治免費午餐廿幾年既李柱銘及一衆泛民元老,一致歌頌英治年代係香港光輝歲月.

邊個美化無普選、欽點港督既毒梟政權?

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-17 09:24 AM 發表

又是想當年。

國民有冇權吸鴉片?有冇自由食白粉?或者享受西方發明及供應的“人間極品”?

據說鴉片其香特異,吸食之後使人精神百倍,性能力超常。這么優秀的東西,為何要禁? ...
學習下科學知識啦。唔係,睇下當年d相同記錄。
鴉片,如果係好野又點會禁?
咩野都有好處都有壞處。
中國人個祖先唔係傻架。

係整個大清,外來貨品同產物,唔係單一鴉片引入喔。

咁點解煙草,蘋果,馬鈴薯,粟米大清唔禁呢?
而且粟米同馬鈴薯 仲係大清從政府到民間,全力推廣。二十年之間,種到全國都係。
比鴉片傳播仲快!

因為佢有效啊!
係好野,祖先係第一時間發展架。佢地唔傻。

鴉片係神經刺激藥物。你睇到個D好處,係透支身體造成。
而且成癮。長期服用造成腦部損害。

肯定禁!

普世價值一樣都唔存在. 連錢都唔得, 其它講咩?

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-18 09:09 發表

學習下科學知識啦。唔係,睇下當年d相同記錄。
鴉片,如果係好野又點會禁?
咩野都有好處都有壞處。
中國人個祖先唔係傻架。

係整個大清,外來貨品同產物,唔係單一鴉片引入喔。

咁點解煙草,蘋果,馬鈴薯,粟米大清唔禁呢?
而且粟米同馬鈴薯 仲係大清從政府到民間,全力推廣。二十年之間,種到全國都係。
比鴉片傳播仲快!

因為佢有效啊!
係好野,祖先係第一時間發展架。佢地唔傻。

鴉片係神經刺激 ...
你講得啱!審亊要睇深層的;民主被捧得天花亂墜,民主教徒覺得國家非民主不可。

但亊實系民主深藏隠患,所有新興國家,推親都亂象頻生。

至于中國,大而複雜,民主就是分裂。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-18 09:22 AM 發表

你講得啱!審亊要睇深層的;民主被捧得天花亂墜,民主教徒覺得國家非民主不可。

但亊實系民主深藏隠患,所有新興國家,推親都亂象頻生。

至于中國,大而複雜,民主就是分裂。 ...
要玩民主,老祖宗玩過啦。係明朝中後期。朝廷就係民主內閣啦。當然無今日民主咁深化,但先進過同期歐洲。
內閣成員各自有黨派。黨派深入基層,係各地由富商支持設學院,為黨提供優秀學子。等佢地學習好,中進士,然後為黨服務。
內閣成員由所有官員推舉,而官員來自各自學院,書院個民間。如果皇帝親自任命。全體內閣會杯葛佢。
而內閣權力大到可以唔執行皇帝聖旨。穩個盒裝返,俾返宣旨太監帶返去皇帝度。
而佢地執行政務同審核聖旨,係靠投票!

民主過當時西方啦! 所以皇帝唔上朝,居然班內閣可以發動三次大戰爭都調度如常。

但係明朝亡於黨爭!
最後,最講得唔做得個東林黨,齋口號,唔識做。搞到亡國喔。

老祖宗早就中過招,又點會再中

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-18 09:36 發表

要玩民主,老祖宗玩過啦。係明朝中後期。朝廷就係民主內閣啦。當然無今日民主咁深化,但先進過同期歐洲。
內閣成員各自有黨派。黨派深入基層,係各地由富商支持設學院,為黨提供優秀學子。等佢地學習好,中進士,然後為黨服務。
內閣成員由所有官員推舉,而官員來自各自學院,書院個民間。如果皇帝親自任命。全體內閣會杯葛佢。
而內閣權力大到可以唔執行皇帝聖旨。穩個盒裝返,俾返宣旨太監帶返去皇帝度。
而佢地執行 ...
謝謝分享!

萬亊過猶不及。

優勝劣敗,睇下是中國贏or美國勝.

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-3-17 09:13 PM 發表
你中共這漢奸種槍桿子政權甚麼一步一腳印康莊大道
咪係度自我感覺良好令人作嘔
根本為了維持政權咩都做得出
不能維護政權,如何維護國家?  --- 中華民國不能維護自已政權, 所以咪被日本入侵!!
不能維護國家,如何保護國民?  --- 中華民國不能維護自已政權, 所以咪被日本入侵, 結果中國人被日本老強,被日本人殺!
不能保護國民,談什麽民主? --- 中華民國不能維護自已政權, 所以咪被日本入侵, 結果中國人被日本老強,被日本人殺! 中華民國不能保護國民, 所以國民最終選擇中共! ---- 最後天滅中華民國!!!!!!!!!!!!!!

這個就是歷史事實!!

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-18 09:36 AM 發表

而佢地執行 ...
黨爭誤國 - 漢,唐,宋,明,清等主要朝代, 直接間接亡於黨爭!!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]