• 瀏覽: 12,031
  • 回覆: 157
純分析戰略意義,一旦三戰開打的話,戰略上港澳台點先最有用。

中國現況係為咗完全統一,想全盤控制港澳台。
但一旦三戰開打,港澳台必定被視為中國一邊。

反而,港澳台有真自治,名義上一國,駐守解放軍只防不攻,甚至冇解放軍,只有本土自衛隊。
咁港澳台就可以名義上中立,保持國際情報交流中心,走私人蛇水貨中心,戰爭中非常有用。

情報中心
回歸而被中共控制嘅港澳台只會被視為中國一部分,一同被敵對國杯葛。
反之,香港偏向親英,澳門偏向親葡,台灣親日,加上三地一向都多外國公司,一早已經係間諜情報中心,三戰開打唔可以冇咗呢幾個重要中立地。

走私中心
三地一向同中國貿易頻繁,一旦同敵方貿易封鎖,台港澳自然成為中國最主要軍事原料入口地點。當然,點都要畀台港澳官方捉少少細野畀外國睇,中立地區已盡力阻止軍火走私,但水貨糧草、原料、藥物,自然就輰通無阻。

自衛隊
建立港澳台各地自衛隊,軍力自生自滅,對外示台港澳不屬中國軍區,三戰時打港澳台中立地區,國際上有臭名。
而且一旦台港澳攪真獨立,自衛隊造反,名正言順武力平亂,外國可以指責嘅位唔多。

中國只要放棄全權接管,只保留貿易相通,軍政情報相通,獨派又開心,打起仗上黎又少啲顧忌。

講獨狗含雀啦

三戰中兩個陣營是甚麼, 不說明有甚麼好討論.

智將兒童歡樂多

大陸共產黨無資格用亦無能力用台灣國

港獨豬真係以為自己好有議價能力

呆灣其實買幾多過期軍備返來都無用,一個島,首得幾靚!錢就去晒尾國身上!

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2019-3-16 17:05 發表
三戰中兩個陣營是甚麼, 不說明有甚麼好討論.
以現時局勢計,最大可能導火線應該係北韓
美朝破裂,北韓搞南韓
然後中國幫拖北韓,美、英、歐盟甚至聯合國應該會幫拖南韓
「抗美援朝」系列重演
中國會拉攏「一帶一路」相關國家
但俄羅斯會唔會幫中國,照現局真係五五波摸唔透
日本正路應該偏向韓國多過中國,但有二戰歷史,中立可能性更大
所以照現局,有咩依郁中國參戰,呢個時機好蝕底,所以最近中國外交態表偏軟

引用:
原帖由 itsamyau 於 2019-3-16 04:47 PM 發表
純分析戰略意義,一旦三戰開打的話,戰略上港澳台點先最有用。

中國現況係為咗完全統一,想全盤控制港澳台。
但一旦三戰開打,港澳台必定被視為中國一邊。

反而,港澳台有真自治,名義上一國,駐守解放軍只防不攻,甚至冇解放軍,只有本土自衛隊。
咁港澳台就可以名義上中立,保持國際情報交流中心,走私人蛇水貨中心,戰爭中非常有用。

情報中心
回歸而被中共控制嘅港澳台只會被視 ...
天真得非常可愛

單純以討論嘅角度其實你有錯唔晒!

第二次世界大戰,澳門真係冇比日本仔打,當時好多人走私黃金,又在澳門搞地下工作!!

港獨賤種唔會有咁長命等到三戰,因為移交疑犯條例就係專門對付漢奸賣國賊,拿拿林修改完即做嘢,到時由慈母拘捕漢奸,再掟上上面慢慢玩。

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-16 17:25 發表

香港澳門是很渺小的,香港的市場也是非常渺小的,沒有任何戰略價值和軍事價值,香港人什麼都造不出。香港連淡水、電、糧食都沒有。
香港人不知道自己幾斤幾兩,多大能力嗎?
沒有資格和我們台灣相提並論。 ...
錯了,香港響一、二戰時期真係全球間諜情報交流中心,加上當年駁命嘅香港記者,淨係國際版報紙都透露大量國際秘密情報。
各國都有情報官響香港,就連國共內戰情報都有響香港交流,始終情報有價有巿,香港呢方面又算係無王管。

水電糧可以學星咖坡,大馬都有人提過類似一國兩制概念,但自己人唔撐,最後星仔獨立。

喺你講咁多之前,你可唔可以講吓三戰喺乜情況下開打?
唔同情況有唔同戰略部署喎
你唔係連咁都唔知就開始講點打吓話?

如果第一炮就係核武對戰,仲港乜澳台呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]