• 瀏覽: 12,083
  • 回覆: 157
引用:
原帖由 itsamyau 於 2019-3-16 05:31 PM 發表

以現時局勢計,最大可能導火線應該係北韓
美朝破裂,北韓搞南韓
然後中國幫拖北韓,美、英、歐盟甚至聯合國應該會幫拖南韓
「抗美援朝」系列重演
中國會拉攏「一帶一路」相關國家
但俄羅斯會唔會幫中國,照現局真係五五波摸唔透
日本正路應該偏向韓國多過中國,但有二戰歷史,中立可能性更大
所以照現局,有咩依郁中國參戰,呢個時機好蝕底,所以最近中國外交態表偏軟 ...
依家最可能發生嘅係有乜方法令到對方開打,
寫報告寫嘅係「如果邊國發動攻擊會點應對」?
定係「點樣讓該國發動攻擊,我們才怎樣應對」

打仗係要有著數,如果計過度過無著數,無人會打
你覺得咩情況下,北韓會打第一炮?
咁好戰嘅美國都無法逼到佢開火
但北韓又有核武喎,又唔敢隨便攻打喎

引用:
原帖由 itsamyau 於 2019-3-16 04:47 PM 發表
純分析戰略意義,一旦三戰開打的話,戰略上港澳台點先最有用。

中國現況係為咗完全統一,想全盤控制港澳台。
但一旦三戰開打,港澳台必定被視為中國一邊。

反而,港澳台有真自治,名義上一國,駐守解放軍只防不攻,甚至冇解放軍,只有本土自衛隊。
咁港澳台就可以名義上中立,保持國際情報交流中心,走私人蛇水貨中心,戰爭中非常有用。

情報中心
回歸而被中共控制嘅港澳台只會被視 ...
咁你去做自願軍反擊中國啦!

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-16 05:45 PM 發表

還情報,笑死了。香港人懂什麼是情報嗎。解放軍打港獨,就像人踩死一隻小螞蟻。
香港是很渺小的,香港的市場也是很渺小的。香港人不知道自己多渺小嗎?
台灣有台積電,鴻海,聯發科,宏基,宏達電,華碩,捷安特,納智捷,香港呢,香港什麼都造不出
香討上幾個泛民的那點可憐的自視甚高,夜郎自大感,一次次被我打擊,摧殘 ...
有尐人好無知用共黨思維以為了解一切:以色列有乜品牌?以色列渺小嗎?

引用:
原帖由 itsamyau 於 2019-3-16 04:47 PM 發表

反而,港澳台有真自治,名義上一國,駐守解放軍只防不攻,甚至冇解放軍,只有本土自衛隊。
咁港澳台就可以名義上中立,保持國際情報交流中心,走私人蛇水貨中心,戰爭中非常有用。

情報中心
樓上真是宇宙大王沒錯😂😂

引用:

情報中心
如果真的開戰,大陸必定將港澳台分開不涉及在內,起碼留番一點最有經濟效益地方保存實力,大陸必定受各國制裁回到食樹皮狀態

打起仗上黎,香港咩都唔係

引用:

情報中心
其實使乜諗咁多呀如三戰開打如無意外我們這些平民百姓基本上都可以有講有笑一同上路,其他的事留番比哪些淨返落嚟的權貴想啦😎😎😎😎😎

引用:
原帖由 飯盒人生 於 2019-3-16 06:17 PM 發表
在和平時代無能並不是一種罪惡😎😎😎😎😎

引用:
原帖由 飯盒人生 於 2019-3-16 06:17 PM 發表
打錯

早點洗洗睡吧

引用:
原帖由 itsamyau 於 2019-3-16 05:31 PM 發表

以現時局勢計,最大可能導火線應該係北韓
美朝破裂,北韓搞南韓
然後中國幫拖北韓,美、英、歐盟甚至聯合國應該會幫拖南韓
「抗美援朝」系列重演
中國會拉攏「一帶一路」相關國家
但俄羅斯會唔會幫中國,照現局真係五五波摸唔透
日本正路應該偏向韓國多過中國,但有二戰歷史,中立可能性更大
所以照現局,有咩依郁中國參戰,呢個時機好蝕底,所以最近中國外交態表偏軟 ...
呵呵,冇俄羅斯算乜三戰? 按現今世界格局,北韓打南韓,中國出手幫南韓先有可能,因為意識形態已不屬優先考慮因素,中國幫南韓統一朝鮮半島,條件是要它成為正常國家,就是要你老美撤軍,就如日本一直願望成為正常國家,要你老美撤軍一樣。只是你老美用北韓威脅做藉口賴死唔走。

人o地一野打爆核電廠, 到時樓主都唔使諗乜撚野戰略

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-16 05:25 PM 發表

香港澳門是很渺小的,香港的市場也是非常渺小的,沒有任何戰略價值和軍事價值,香港人什麼都造不出。香港連淡水、電、糧食都沒有。
香港人不知道自己幾斤幾兩,多大能力嗎?
沒有資格和我們台灣相提並論。 ...
呆灣人,吃屎去吧!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]