• 瀏覽: 12,075
  • 回覆: 157
引用:
原帖由 itsamyau 於 2019-3-16 04:47 PM 發表
純分析戰略意義,一旦三戰開打的話,戰略上港澳台點先最有用。

中國現況係為咗完全統一,想全盤控制港澳台。
但一旦三戰開打,港澳台必定被視為中國一邊。

反而,港澳台有真自治,名義上一國,駐守解放軍只防不攻,甚至冇解放軍,只有本土自衛隊。
咁港澳台就可以名義上中立,保持國際情報交流中心,走私人蛇水貨中心,戰爭中非常有用。

情報中心
回歸而被中共控制嘅港澳台只會被視 ...
咪on9啦開打港澳被歸邊,日,韓台別定聯成—線

可不可以唔好咁幼稚

你應該是個中學生吧

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-16 20:49 發表

你毫無國際政治常識和軍事常識。一看你就是中學以下文化,沒受過高等教育
如果進入世界大戰的戰時狀態,像你這種鼓吹分裂的人,分分鐘移送內地司法機關審判
大陸都不用出動解放軍,出動武警就夠了,把港獨分子一網打盡,打港獨就像踩死一隻小螞蟻 ...
你好,19年註冊新ac
似乎係你唔多清楚歷史,一戰部分起因係波斯尼亞、巴爾幹、德意志各自統獨問題
而戰後中華民國內憂外患之下政局不穩,爆發五四運動,中共成立開始搞革命。

香港有一度好,就係青山院友都可以隨時上網。

貿易-貨閉-基因食物

引用:
原帖由 itsamyau 於 2019-3-16 04:47 PM 發表

反而,港澳台有真自治,名義上一國,駐守解放軍只防不攻,甚至冇解放軍,只有本土自衛隊。
咁港澳台就可以名義上中立,保持國際情報交流中心,走私人蛇水貨中心,戰爭中非常有用。

情報中心
打條銀咩!
中共領導人後代是五眼國人,資產都存放五眼國。
香港立法會幾乎全部都係五眼國人,香港上層社會都係五眼國人。

引用:

情報中心
咁樣美國向戰略意義上都應該解放哂東西岸啲大城市?樓主你係咪小學生?

引用:
原帖由 樹界降臨 於 2019-3-16 05:22 PM 發表
大陸共產黨無資格用亦無能力用台灣國
台灣國,未出世過,也不會有出世的一天

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-16 05:25 PM 發表

香港澳門是很渺小的,香港的市場也是非常渺小的,沒有任何戰略價值和軍事價值,香港人什麼都造不出。香港連淡水、電、糧食都沒有。
香港人不知道自己幾斤幾兩,多大能力嗎?
沒有資格和我們台灣相提並論。 ...
好難同台灣井蛙講野

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-16 07:36 PM 發表

我發現有些台灣人(你就是)腦子秀逗,井底之蛙,我身為台灣人都覺得丟臉
自己查查全世界糧食產量排名,大陸二十多年前糧食產量就是世界第一。按照聯合國糧農組織的數據,2017年全球糧食產量約26.27億噸,中國大陸糧食產量是6.18億噸,占全球糧食總產量的23.5%
香港人要有自知之明
香港是很渺小的,香港的市場也是很渺小的,香港人微不足道

香港沒有自己的語言,都說廣東話
香港人 ...
你是台灣人你自己覺得丟臉嗎?? 若你不覺得丟臉我也為你覺得丟臉呀.
#第一, 甚麼大陸2017年糧食產量6.18億噸佔全球糧食總產量的23.5%, 你知不知道大陸為何要進口那麼多糧食呀, 根本自己都不能自足, 2017年大陸進口糧食13062萬噸, 稻米大豆進口量世界第一
#第二, 若開戰大陸會將港澳台分開不受牽連, 所以可以繼續進口各國糧食,能源等資源,因為各國已制裁了大陸, 甚麼港澳台微不足道你真的令你台灣人丟臉呀, 連這點點知識你都不懂

引用:

情報中心
你識條鐵咩.全篇觀點和內容就像小學雞觀點一樣

睇完樓主呢篇只能講,儍B夠鐘飲奶啦

點解認定中國會參戰呢?
講啲理由嚟聽聽。

引用:
原帖由 DZDD 於 2019-3-16 05:14 PM 發表
智將兒童歡樂多
見佢地無憂無慮,整天笑嘻嘻,前世一定做左好多好事!
佢地嘅老豆老母就一定好事多為,例如為不應去他方的人爭取不應有的權利!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]