• 瀏覽: 12,087
  • 回覆: 157
引用:
原帖由 itsamyau 於 2019-3-16 04:47 PM 發表
純分析戰略意義,一旦三戰開打的話,戰略上港澳台點先最有用。

中國現況係為咗完全統一,想全盤控制港澳台。
但一旦三戰開打,港澳台必定被視為中國一邊。

反而,港澳台有真自治,名義上一國,駐守解放軍只防不攻,甚至冇解放軍,只有本土自衛隊。
咁港澳台就可以名義上中立,保持國際情報交流中心,走私人蛇水貨中心,戰爭中非常有用。

情報中心
回歸而被中共控制嘅港澳台只會被視 ...
靠廢柴保衛🇭🇰
💉💊

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-17 01:38 PM 發表

你以為在這裡反共,就能跟香港人、臺灣人攀上關係,被當作“自己人”似的。在香港人眼裡,你就是隻大陸蝗。在臺灣人眼裡,你就是支那賤畜。 ...
問非所答
唔敢答?

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-17 02:51 PM 發表

泛民心中的電影聖經《十年》,只有區區600萬港幣票房,泛民不是號稱百萬人以上嗎,60元一張飛,也有六千多萬票房了,怎麼才六百萬。連泛民都唔幫親 ...
咪越扯越遠啦。
你想同十年宣傳係你嘅事。

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-17 11:54 AM 發表

用殘體字
原來是大陸厘
你以為在這裡反共,就能跟香港人、臺灣人攀上關係,被當作“自己人”似的。在香港人眼裡,你就是隻大陸蝗。在臺灣人眼裡,你就是支那賤畜。 ...
我只係俾大陸網資料你睇,有晒資料你唔信我都冇辦法,只要你自我感覺良好就得架啦, 仲話大陸糧食可自給自足

引用:
原帖由 max3306kin 於 17/3/2019 12:50 發表

岩,台灣平均工資只得23000k , 不到6千港幣 . 不在同一級別
台灣人拿23000K咁癲
香港都好難搵到

樓主似乎不明白第三次世界大戰會咩後果。你想當然已。

引用:
原帖由 itsamyau 於 2019-3-16 05:39 PM 發表

錯了,香港響一、二戰時期真係全球間諜情報交流中心,加上當年駁命嘅香港記者,淨係國際版報紙都透露大量國際秘密情報。
各國都有情報官響香港,就連國共內戰情報都有響香港交流,始終情報有價有巿,香港呢方面又算係無王管。

水電糧可以學星咖坡,大馬都有人提過類似一國兩制概念,但自己人唔撐,最後星仔獨立。 ...
睇蘇聯就知。西方扶持傀儡政府, 即係送個波比敵人。 佢天真就肯定,可唔可愛就可圈可點。

引用:
原帖由 itsamyau 於 2019-3-16 04:47 PM 發表
純分析戰略意義,一旦三戰開打的話,戰略上港澳台點先最有用。

中國現況係為咗完全統一,想全盤控制港澳台。
但一旦三戰開打,港澳台必定被視為中國一邊。

反而,港澳台有真自治,名義上一國,駐守解放軍只防不攻,甚至冇解放軍,只有本土自衛隊。
咁港澳台就可以名義上中立,保持國際情報交流中心,走私人蛇水貨中心,戰爭中非常有用。

情報中心
回歸而被中共控制嘅港澳台只會被視 ...
中國實力快要成為世界一哥,港澳使鬼怕俾人打咩,想太多

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-17 03:41 PM 發表

泛民那點可悲的夜郎自大,一次次被我打臉,踐踏
我勸你退出香討,不要在大家面前自取其辱
都唔關我事喎。
唔該返回主題。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]