• 瀏覽: 2,560
  • 回覆: 30
引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-16 12:37 PM 發表

--
12年來,很多網友找藉口逃避我的正義的議題,
青山神經病院, 可能找到正2院友。
大家, 都被赤化了。
邊會有正2。

引用:
原帖由 breadstick 於 2019-3-16 02:21 PM 發表
青山神經病院, 可能找到正2院友。
大家, 都被赤化了。
邊會有正2。

你說說:“正2院友‘’ 這樣的詞組,是否一樓說的炫炫的 論政方式

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-16 12:37 PM 發表

--
12年來,很多網友找藉口逃避我的正義的議題,
什麼事正義?只不過你固執的去相信一件事物!!

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-16 12:48 PM 發表

注意用詞-- 務必文雅。
12年來,我推揚的是
“自由、平等、博愛、民主,勤奮,愛國,行善,公德心,私德,用字優雅【反對謔稱】”
你講嘅呢啲野,只係會害死人姐,西方文明,從哲學中蛻變出科學,好多道德觀念根本就已經唔存在!!

西方文明,以求科學的現實,差不多征服了全個地球!你條戇鳩仔仲講埋九唔撚答八嘅嘢!!

西方文明崛起,其實就係船堅炮利,最近嘅講法,就係說大誰惡誰有理!!

所有嘅道德觀念,都係戰爭中得到勝利,然之後格式化你,以適合佢嘅統治!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-16 04:34 PM 發表
什麼事正義?只不過你固執的去相信一件事物!!
----
一樓說的,全都是 正義。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-16 04:48 PM 發表
----
古人講嘅一定啱㗎,古人話地球係平㗎喎,咁唔通你又話地球係平㗎?

你個腦根本被石頭封左!

我同你講,中國人嘅所謂哲學,好多都係搵笨七,儒家思想就搵人民嘅笨柒,道家思想揾皇帝笨柒!

元朝時代,道家同佛家,論道,結果點你知唔知呀!

儒家思想就成叫人聽話,搞撚到中國人,邏輯有問題!

道家,成日唔知比啲咩皇帝食,食到個皇帝溫溫燉燉!!

回覆#21
你要繼續跟我交流,就請把一樓所有論點評論。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-16 04:58 PM 發表
回覆#21
你要繼續跟我交流,就請把一樓所有論點評論。
你冇槍冇炮,又唔係板主,其實我根本唔使理你嘅標準!!

我只係想入嚟話俾你聽,得閒睇吓醫生!!

我同你講啦,傳道,係傳俾統治者聽,等統治者接納你嘅意見,然之後格式化佢嘅人民!!

中國玄學,其實係邏輯思維上,正確過儒家思想,道家思想!

但係,佢對皇帝,一啲用都無,唔可以攞嚟統治人民,又唔可以令到自己成仙成佛長生不老!!

所以你講嗰啲嘢,其實都好撚無謂!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-16 05:00 PM 發表
你冇槍冇炮,又唔係板主,其實我根本唔使理你嘅標準!!
我只係想入嚟話俾你聽,你個老友問題,得閒睇吓醫生!!
這位網友,謝謝你做了活生生的例子,證實一樓的其中一個論點。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-16 05:06 PM 發表
這位網友,謝謝你做了活生生的例子,證實一樓的其中一個論點。
搞政治嘅,最緊要厚面皮,你俾人問候得多你面皮夠厚,慢慢慢慢就有機會成為一個政治家!

有本書,對從政者,應該睇睇,厚黑學!!

覺得689 ,已經修練到化境!亦都係非常成功嘅例子,依靠權貴搵到錢,又得到權貴保護!!

同普通市民講道理其實多撚魚,對普通市民只係講利益,先至係真正嘅政治家!

你嘅思想,要發光發熱,最緊要係統治者用你嗰套!!

基督教如果得唔到統治者嘅支持,佢根本冇今日嘅光景!

西藏密宗,一樣!

中國嘅所謂儒家思想一樣!

你喺呢度講埋啲無謂野,就睇穿你,只係一個非常低級嘅格式化市民!!

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-16 04:48 PM 發表
----
你說的正義同=白色恐怖

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2019-3-17 07:07 AM 發表
請先回來1至5點,並沒有「逃避我的正義的議題」討論點

不明白你說什麼。
哪些 1 - 5 ?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]