• 瀏覽: 7,678
  • 回覆: 4
+5
引用:
原帖由 殺人花 於 2019-3-16 10:28 AM 發表

你有冇睇清楚我寫乜?七十年代至今,係暴動之後,政府響社會福利同民生政策方面令到成個社會和諧之後,呢種情況已經唔明顯。如果你喜歡攞六十年代比較我都冇話可說,不之後到回歸三十年社會氣氛的確比依家和諧得多,市民包容力強好多。 ...
哈哈,八九十年代香港人視李首富為偶象,叫佢李超人,以佢為𡚒斗目標。而家香港人視李首富為地產霸權,話佢賺到盡令香港人冇好日子過。

根本係後生一代觀念轉變問題,同港英時代無關。

引用:
原帖由 殺人花 於 2019-3-16 12:29 PM 發表

叫李超人同批評地產霸權就回歸前後都有。心態轉變係幾時開始?點解回歸前同回歸初期港獨聲音完全無法抬頭,近年抬頭係乜嘢原因?唔好話美國攪鬼,因為美國佬幾時停過攪人。 ...
地產霸權一詞何時出現? 咪亂吹九七前都有,事實係九七前香港人心態炒樓炒股會發達,見過好多人辭工全職炒股。

心態轉變應該係九七金融風暴之後樓市崩盤,負資產同破產申請大量出現,香港人賴左老董八萬五推冧樓市,又賴李超人賺到盡。

引用:
原帖由 殺人花 於 2019-3-17 11:59 AM 發表

地產霸權係一個名詞。但實際上,冇呢個名詞之前,97之前已經有人鬧緊樓價高不可攀!鬧緊發展商。當時一個大學生都冇法承擔樓!施永清一句"買唔到樓因為你無能"而引發回響。唔好用一句"地產霸權"幾時出現而抺煞97年前市民對發展商既評價。
至於港獨抬頭,並非金融風暴開始,當年人浮於事,間中會見到有人響麥記kfc店內,企響度等人食剩既食物,睇見都心酸。但港獨思想冇人回應,基本上完全冇人理。李旺陽事件 ...
老施話你無能你都只係鬧老施唔係鬧李超人賺到盡。
當年泛民係有遊行扮無殼蝸牛,都冇去李超人樓下圍佢。

唔知我幾時提過港獨,不過你鐘意提又陪下你,年青人對港獨心態轉變係因為對反共絕望,呢樣係國師自己講,就因為反攻大陸無望所以提倡同大陸切割,寫本書叫成幫論,要求香港成幫自治,國師得名不是偶然,年青人以為叫港獨會激到北京扎扎跳,就開始大講特講。

引用:
原帖由 殺人花 於 2019-3-17 02:57 PM 發表

邊個在乎你所謂既國師。
反攻內地!攻乜嘢?憑乜嘢?
共產黨員上身!
你唔在乎國師唔出奇,叫港獨班人都知搞港獨冇可能,只係以為會激死阿爺,等於講粗口鬧人又真係以為同人地母親有關係咩,只係自己心理安慰會激死你。

引用:
原帖由 殺人花 於 2019-3-17 03:23 PM 發表

國家對香港已經好好,香港人響其他國家出事第一時間出面保護,亦支持香港經濟發展。唯一係對一個兩制執行同香港市民期望有落差。
實際上係對高度自治有幾高唔同解釋,真正港獨友都唔鐘意用港獨呢個詞,只係追求絕對高度自治,阿爺話你知有幾高佢話事。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]