• 瀏覽: 11,314
  • 回覆: 99
  • 追帖: 1
+3
亂越憎又長又臭!

老鄧係開國功臣,識打杖有軍功

跟老毛紅褲子打左個中共江山出來
又捱過四人幫被整
又成功處理改革開放上對黨同整國家發展的難題
係岩岩打贏杖的英國首相面前拎返香港

又處理過六四對中共政權的危機

老鄧於共產黨之功不下於周恩來,緊次於老毛
咩林彪,華國鋒都要企後

正常人都知維尼呢個2世祖權鬥能力係一流。
但根本遠遠及不上老鄧的國際大局觀的遠見同能力
維尼背棄老鄧果套不自量力,
到老美反噬
咪要量中華之物力,結老美之歡心。

單係睇老鄧雙眼已經知係厲害人物,隻熊個相點夠比
如果老鄧還在維尼算老幾?

亦唔駛俾美國佬恰成今日咁。
維尼根本係垃圾!

大L鑊,
毒果跌到兩毛。
毒果完仲有糧出咩!
令人擔心!

引用:
原帖由 unote7 於 2019-3-17 02:33 AM 發表
大L鑊,
毒果跌到兩毛。
毒果完仲有糧出咩!
令人擔心!
九唔搭八

引用:
原帖由 一生冇求 於 2019-3-16 09:26 AM 發表
毒果已經是垃圾,加埋練乙錚更是垃圾中垃圾。
在香港和海外,確實有班人好想中國崩潰,真係唔明白為什麼他們要咁希望,中國衰左對廣大中國人有好處嗎?

講親支乜支物果啲漢奸走狗死淨嘅唔多,好多敗走香港

一腳牛屎,自以為是,用小人遠賢臣,執政必定失誤啦。
睇習近平死了,下一隻會唔會學叻啲。

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-3-15 11:31 PM 發表
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190314/20632833?utm_source=Facebook_PicSee

中美貿易戰開打半年,中方形勢越發險惡。最初的一陣子,北京還可擺出「以牙還牙」的架勢,但也不過是關稅百分比對等,至於「被打」的出口貨量,中國比美國多了一大截,自然處下風。對美出超巨大,相安無事中國當然過 ...
夏蟲語冰

引用:
原帖由 崇拜五羊皮 於 2019-3-17 09:53 PM 發表

中國又出了個偉人習近平;上台就力挽狂瀾第一時間將國賊鄧小平的黑貓白貓一只只捉入籠,不充許它們繼續在神檯偷食兼屙屎,貪到盤滿鉢滿就摸著石頭過河去.
打破及避免歐美布下的顏色革命茉莉花革命及和平演變,更避免了蘇聯式的解體在中國重現!!! ...
習近平是光緒,派李鴻章留學去美國白宮乞和賠錢,搞到中國13億人都要食美國大豆
習近平是個昏君,喪權辱國,老鄧若在,必不會至此。

習近平昏君
共產黨萬歲

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-16 06:21 PM 發表

呵呵,港鐵七成股份屬政府,都算國企,又係社會主義產物?
國企主宰大部分社會經濟命脈,靠中央政府補貼是社會主義的特點.社會主義會維持和保護國企的生存,目的是就業、物價或供應.

講乜春,幾時爆?

引用:
原帖由 FENFAY 於 2019-3-17 11:08 PM 發表

國企主宰大部分社會經濟命脈,靠中央政府補貼是社會主義的特點.社會主義會維持和保護國企的生存,目的是就業、物價或供應.
事實上中國國企大部份上左市,政府只持有部份官股,表明官股不會隨便買賣,國企銀行甚至對小股東作出保證,官股不接觸銀行營運,作為小股東的外資金融機構會做監察。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-17 11:14 PM 發表

事實上中國國企大部份上左市,政府只持有部份官股,表明官股不會隨便買賣,國企銀行甚至對小股東作出保證,官股不接觸銀行營運,作為小股東的外資金融機構會做監察。 ...
有社會主義成份不代表完全奉行社會主義,上市不是傳統意義上的國家社會主義,但我相信中央政府還是會死死抓住對國企的掌控權.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]