• 瀏覽: 11,275
  • 回覆: 99
  • 追帖: 1
+3
提示: 違規內容已被屏蔽
水蛇春咁長
仲勁過大妓院

近年貸出的款項,只有一小部份用在消費和實體投資方面(那是GDP的兩個主要組成部份);其餘的,大部份花在金融房地等資產的購買上了(這只是讓資產升值,直接對GDP零貢獻,間接可刺激私人消費,不過也只是虛火)。

淨睇樓主呢幾句證明全部廢話,樓市升對GDP零貢獻? 起樓唔駛用水泥鋼材架? 唔駛請建築工人工程師架? 呢D唔係貢獻係乜?

佢係日本嘅秋田國際教養大學任經濟學教授。
咁都唔明佢係咩立場?

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-3-16 12:32 PM 發表

練乙錚買大細,一直買細,點知連開20鋪大

白痴都知,終有一鋪會開細,不過佢已經輸清光喇
你都認,始終一爆了。

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-3-16 01:59 PM 發表

你都認,始終一爆了。
你同我終於都會死,多餘

替美國擔心吧,美國貿易逆差多了幾千億,美債突破二萬億,波音空難恐怕一萬億賠償走不了!

呢個垃圾毒果御用反中亂港膠評論員

引用:
原帖由 FENFAY 於 2019-3-16 12:48 PM 發表
國企補貼是社會主義,談判底線是産品跟服務不輸出國外.
呵呵,你老美同歐盟貿易談判不成係歐洲農產品有政府補貼,又係社會主義? 歐洲原來一直赤化緊。

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-3-15 11:31 PM 發表
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190314/20632833?utm_source=Facebook_PicSee

中美貿易戰開打半年,中方形勢越發險惡。最初的一陣子,北京還可擺出「以牙還牙」的架勢,但也不過是關稅百分比對等,至於「被打」的出口貨量,中國比美國多了一大截,自然處下風。對美出超巨大,相安無事中國當然過 ...
毒果日報大鑊了!
練乙錚大鑊了!

唱左十幾年中國爆煲都無次得

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-3-15 11:31 PM 發表
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190314/20632833?utm_source=Facebook_PicSee

中美貿易戰開打半年,中方形勢越發險惡。最初的一陣子,北京還可擺出「以牙還牙」的架勢,但也不過是關稅百分比對等,至於「被打」的出口貨量,中國比美國多了一大截,自然處下風。對美出超巨大,相安無事中國當然過 ...
條粉皮吹咗咁多年,
真係唔見大陸政經有乜嘢問題,
反而 美國開始有啲驚,
驚佢太強.......

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-16 03:20 PM 發表

呵呵,你老美同歐盟貿易談判不成係歐洲農產品有政府補貼,又係社會主義? 歐洲原來一直赤化緊。
國企識唔識?

劉細良,綀乙錚,港府聘用他們時,狹藉前AO,前科大商學院院長,意氣風發,猶然自得,但可惜,加入中央政策組後,不斷洩露政府機密予外國領事及西方媒體,導致後來被炒魷,其後反轉豬肚,劉細良不斷在大氣電波數臭政府,練乙錚更頻繁用狠辣文筆在信報發表似是而非既文章,攻擊中央,港府甚至CY,導致俾CY告返轉頭,嚇到佢即時收筆之餘,仲要俾信報炒埋。

中國人可以食草, 共產黨永遠不死 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]