註冊 登入

[國際新聞評論] 【林子健案】警耗7000小時調查 涉過百萬元公帑

【林子健案】警耗7000小時調查 涉過百萬元公帑 E-mail 此主題給朋友

【星島日報報道】負責林子健案的偵緝高級督察劉詩慧在庭外透露,本案頭一個月已動員多名警員逾7000小時,警員時薪以百萬計,單是翻查閉路電視片段已有1500至1800小時,連同搜證遠遠超出此時間。  林子健步出庭外後,林母罕見地在庭外發言,語帶哽咽稱「一講起自己個仔嘅冤屈就會流眼淚」,指是次裁決未能彰顯正義,對於兒子反被指是「自作自受」感到非常痛心,「點解呢個世界咁唔公義咁唔公平」。  ...

浪費納稅人咁多錢,只係判個嘍囉五個月,幕后黑手又捉唔到,而家仲要上訴,叫雞黨正人渣

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/%25E6%259E%2597%25E5%25AD%2590%25E5%2581%25A5%25E6%25A1%2588-%25E8%25AD%25A6%25E8%2580%25977000%25E5%25B0%258F%25E6%2599%2582%25E8%25AA%25BF%25E6%259F%25A5-%25E6%25B6%2589%25E9%2581%258E%25E7%2599%25BE%25E8%2590%25AC%25E5%2585%2583%25E5%2585%25AC%25E5%25B8%2591-094200612.html

精選樓盤
引用:
原帖由 siuming1979 於 2019-3-15 06:55 PM 發表

【星島日報報道】負責林子健案的偵緝高級督察劉詩慧在庭外透露,本案頭一個月已動員多名警員逾7000小時,警員時薪以百萬計,單是翻查閉路電視片段已有1500至1800小時,連同搜證遠遠超出此時間。  林子健步出庭外後,林母罕見地在庭外發言,語帶哽咽稱「一講起自己個仔嘅冤屈就會流眼淚」,指是次裁決未能彰顯正義,對於兒子反被指是「自作自受」感到非常痛心,「點解呢個世界咁唔公義咁唔公平」。  ...
943 ...
無計,條罪最重都係6個月,一般重判都唔會判到盡

回覆 引用 TOP

嚴重浪費社會資源
故必須嚴懲
絕對不能姑息 ...  

+++ 以上言論, 純屬個人意見,「不喜勿插」!
+++ 對於「吹毛求疵、不友善」之發言, 一律不會作出回應 !

回覆 引用 TOP

係時候民主黨開記招回應下事件
民主黨主席講過有結果會出黎同香港人解釋

傻仔健今日在FB竟然話CCTV中男子係差佬扮佢喎?

引用:
原帖由 snooboy 於 2019-3-15 07:01 PM 發表

又講多個大話,即時再加監

引用:
原帖由 siuming1979 於 2019-3-15 07:08 PM 發表

呢啲低能大話都噏得出,應該捉佢去驗腦

回覆 引用 TOP

猪西边到会谂呢D桥,一定有幕后推手,钱唔係问题~

去到佢个度,又无事啦~

引用:
原帖由 snooboy 於 2019-3-15 07:01 PM 發表

LINK PLEASE~

香港人想放鬆就唔該多啲睇下寵物搞笑片啦....
黃阿瑪的後宮生活
小福日記

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siuming1979 於 2019-3-15 07:08 PM 發表

唔認罪,無悔意,9官如何「示好」

奸邪妖獸虛秏我等納稅人血汗金錢,理應重罰!

回覆 引用 TOP

罪有應得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siuming1979 於 2019-3-15 06:55 PM 發表

...
天奇係电视都透露过有悔意
呢个福佳一D悔意都冇
希望入面D大佬好好招呼佢
肥猪萝柚好肉

回覆 引用 TOP

「裁決未能彰顯正義」
肯定喇!嘥咗香港人咁多錢,只判5個月,點合理?

回覆 引用 TOP

花大量公幣才檢控成功,值?!

回覆 引用 TOP

55 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。