• 瀏覽: 13,245
  • 回覆: 85
引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-3-17 09:20 PM 發表

舉頭三呎有神靈,係適用於我地中國人滿天神佛嘅宗教信仰度。

天主教只信天主,天主竟然變咗做滿天神佛嘅其中一個神,你係咪天主教徒先?定係扮係天主教徒先? ...
舉頭三呎指你向上望,其實在神在你很近的地方,要警惕你做人要緊慎。識都唔識,咪吹啦。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-3-17 09:50 PM 發表

梵蒂崗有任命權,中共有提名權,梵蒂岡唔滿意,可以拒絕任命,你唔知咩?

提名權同任命權,你分清楚好啲!撈埋一堆來講,錯哂啦!
為什麼無神論政權有提名權,憑什麼?有什麼標準?為什麼要接受?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-3-17 09:55 PM 發表

係囉,天主只係眾神之一,唔好扮唯一啦,唔該!

我舉頭三呎佛祖,唔得㗎???
神靈包埋你講個的啦

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-17 11:07 PM 發表

呵呵,梵蒂崗授予中國保教權違反邊條教義?  你講大話就一定違反教義,無論天主教定基督教。
講過唔好重複,自己睇返舊貼

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-18 07:56 AM 發表

我左舉右舉個神都無話我錯。。。
你有冇悔改呀?

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-18 12:05 PM 發表
個神都無話我有錯,悔改咩?
世人都犯了罪,包括你,所以要悔改。

引用:
原帖由 zzaa2046 於 2019-3-18 12:01 PM 發表
天主教之前有十字軍,殺過不小人, 又打壓過其他宗教, 屬於暴力團, 點解唔可以管制佢控制佢,
三千年文化都殺過千千萬萬外族人,霸佔人土地,講以前什麼都有。現在就是現在,傳教就是傳教,兩樣撈埋一起就是錯。

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-18 12:16 PM 發表

中國人好匈奴人好都無代表神去殺人,神更無叫佢地去殺人。
君命神授,你有冇讀歷史課架,邊間學校畢業?福建U ?

引用:
原帖由 nigel212 於 2019-3-18 03:23 PM 發表

係囉!傳教就傳教,政治關陳日君咩事呢?
主教任命屬傳教事

引用:
原帖由 nigel212 於 2019-3-18 04:42 PM 發表

喺大陸就要跟大陸法律。講多無用,越南已經行緊。
有冇越南官方資料睇睇。

引用:
原帖由 nigel212 於 2019-3-18 10:13 PM 發表
德國之聲》報道,目前的事態發展更顯得台北與梵蒂岡的外交關係似乎岌岌可危。據稱,北京與梵蒂岡雙方在所謂的「越南模式」基礎上,獲得重大進展。越南模式的重要內容是:教廷和越南政府可以就主教的任命,相互協商;教宗有否決權;最後出線的人選由教宗任命。而在以往,主教的任命是教宗的絕對權利。如今在越南模式中,教宗和越南政府共享主教任命權,對教廷而言這是一個嚴重的妥協。 ...
妥協是對魔鬼的讓步。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]