• 瀏覽: 11,260
  • 回覆: 85
引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-17 10:35 AM 發表

識唔識乜野叫保教權? 係教庭授權某世俗國政府保護在某地區天主教傳教事務並給予主教保薦權,例如西班牙和葡萄牙殖民美洲時就有保教權,即是有保薦主教權利,清末李鴻章曾和教庭協商通使和授於保教權,保護天主教在中國傳教事務,但當時中國保教權在法國手上,清梵協商保教權在法國激烈反對才作罷,換言之清朝差一點有主教保薦權了,不需等到現在。 ...
你說的若真,都與將任命權交給無神論政權無關。完全看不到可以保護天主教在無神論国家傳導的情況。

熱賣及精選
引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-17 11:43 AM 發表

是話你知所謂教義不容只是你憑空想像,和事實不符。
這絕對不是想像,信與不信原不相配,不可同負一軛,這是天主的教義。你明白嗎?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-17 01:43 PM 發表

而家係梵蒂崗話得,你話唔得,信梵蒂崗定信你? 教義你熟得過梵蒂崗神父? 你邊位?
討論在於對方這次行為有沒有錯,不是邊個做就絕對正確,咁都要解釋?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-3-17 02:40 PM 發表

明明就係塵世中的一個小政權,有咩咁大不了?

中共已經係無神論者,你唔係覺得响無神論者眼中,會見到上帝或魔鬼啩!

如果係咁,作者自己個腦就已經好有問題!

响無神論者眼中,唔該唔好裝神弄鬼啦! ...
無神論政權當然對神對人不放在眼內,但問題是梵蒂岡自己有責任對教義教條的堅持,將任命權交給無神論政權破壞教義。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-17 02:53 PM 發表

咦,你講不符教義呀嘛,咁要有個標準邊個解釋教義囉,你有乜權解釋?
聖書已解釋了,不可給魔鬼留地方。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-3-17 03:52 PM 發表

邊有討論意義啫?

你覺得啱就啱,覺得錯就錯㗎啦!

全部自由心證嘅嘢,但憑你自己個人喜好決定,主觀話事,就唔好扮理性!
聖書有其指引,不是你說了便是。

是無神論政權提出割讓主教任命權,平信徒只是從聖書的教義去評論,不是自己批評。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-17 04:16 PM 發表

哦,經書解釋權在梵蒂崗不在你。
聖書解釋權不在梵蒂岡,在新約時代及宗教改革下,已經是眾信徒可以研讀了。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-3-17 04:31 PM 發表

邊個定義邊個係魔鬼?

陳日君?

對中共來講,教廷就係一個人類世俗政權,咁同人打交道,關神咩事?

教廷將自己當神,今日話呢個係魔鬼,聽日話嗰個係撒旦,歸根到底,咪又只係一堆人套住神嘅招牌,响度扮神啫!

法輪功李洪志夠話佢自己傻超神,咁佢係咪魔鬼先?

天父係點樣㗎?有邊個見過?

即然係咁,仲邊有上帝同魔鬼之分? ...
上帝可以與你很遠,亦在你身邊。視乎你的心。

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-17 04:53 PM 發表

咁你就錯解聖經、以神形像做人、所以神職人員會姦信徒,因為上帝都會姦聖母。唔係點有耶耶仔~~~~
舉頭三呎有神靈,自重下啦。

引用:
原帖由 sc2 於 2019-3-17 04:53 PM 發表

明白,即係你贊成泛民係唔應該喺共產國家入面參加選舉或投票。
共產黨有民主的嗎?如何給你選舉權?

引用:
原帖由 sc2 於 2019-3-17 04:59 PM 發表

信仰原則冇話呢啲嘢。你代神咁講,係好大罪。
你們與不信的原不相配,不能同負一軛。自己看看聖書,再發言吧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 masasa 於 2019-3-17 05:01 PM 發表

日軍嘥氣啦。佢阻止唔到敵基督出現。必然有個假先知跟全球各國建立良好關係,又是宗教合一。
阻不了,都不會同謀合污。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-17 05:04 PM 發表

你位聖母產子唔係事實?咁關我咩事?我誤信聖經咋。。。。
你講姦咩話,要唔要自己睇番自己既留言?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-3-17 05:04 PM 發表

十戒無話唔可以收水魚供奉
不可僭妄你的神

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]