• 瀏覽: 13,267
  • 回覆: 251
自教宗方濟各上任後,他就希望與中華人民共和國建交。據報道,雙方建交即將準備就緒,屆時梵蒂岡勢將與台灣的中華民國斷交,內地的天主教地下教會,將歸入共產黨控制的所謂愛國教會管理,這是天主教歷史上一件大事,因為宗廷神聖地位將被毀於一旦。

今年已86歲的香港天主教區榮休主教陳日君樞機,在上月中親身前往教廷陳情,冒着嚴寒在梵蒂岡聖伯多祿廣場排隊等待教宗接見,將一封信交給教宗,勸梵蒂岡勿對中共妥協,可惜,此舉引來部份贊成中梵建交的教廷人仕不滿,其後教廷更發出聲明不點名批評陳日君製造混亂。幸好,陳日君並未因此放棄,他說:「梵蒂岡和中國建交,假如不義,我不介意做絆腳石。」

其實支持的教庭人仕,如何理解天主教的任命權?分權於一個無神論的政府,合適嗎?

新聞來源連結:

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180211/57821169

教廷要奶共產黨有乜計

日軍係馬丁路德  

天主安排成事,自然有佢道理啦,咁柒多事,係咪唔信天主呀。。

引用:
原帖由 omegacoaxial20 於 2019-3-15 06:39 PM 發表

毒果淫報!

總係反中宣淫!

熱切期待八一建軍節前,中梵建交,台梵斷交!
做人可否理性討論,根本兩者就是各走極端,如何可以合作。

引用:
原帖由 josonlai 於 2019-3-15 06:45 PM 發表
天主安排成事,自然有佢道理啦,咁柒多事,係咪唔信天主呀。。
你又變了天主?魔鬼都可以成事架播

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-3-15 06:48 PM 發表

你即係話教已被魔鬼控制了。

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 15-3-2019 06:23 PM 發表
自教宗方濟各上任後,他就希望與中華人民共和國建交。據報道,雙方建交即將準備就緒,屆時梵蒂岡勢將與台灣的中華民國斷交,內地的天主教地下教會,將歸入共產黨控制的所謂愛國教會管理,這是天主教歷史上一件大事,因為宗廷神聖地位將被毀於一旦。

今年已86歲的香港天主教區榮休主教陳日君樞機,在上月中親身前往教廷陳情,冒着嚴寒在梵蒂岡聖伯多祿廣場排隊等待教宗接見,將一封信交給教宗,勸梵蒂岡勿對中共妥協,可惜,此 ...
如果中梵建交真係與魔鬼做交易,天主自會懲罰教宗,唔使勞煩呢位唔知係乜水的柏新來操心
如果柏新認為天主根本不存在,咁梵諦岡就係一個呃神騙鬼的組織,咁佢同中共做魔鬼交易,又有乜奇怪?

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-3-15 06:48 PM 發表

輸俾魔鬼??天主咁無能咁仲信。。

支持的教廷人仕,如何理解天主教的任命權?

佢哋認為係神嘅旨意,神嘅安排。佢哋全心全意信佢哋嘅主,佢哋唔會懷疑佢哋嘅神。

引用:
原帖由 cwbguy 於 2019-3-15 19:09 發表

如果中梵建交真係與魔鬼做交易,天主自會懲罰教宗,唔使勞煩呢位唔知係乜水的柏新來操心
如果柏新認為天主根本不存在,咁梵諦岡就係一個呃神騙鬼的組織,咁佢同中共做魔鬼交易,又有乜奇怪? ...
佢哋又會用主的名,又提啲似是而非但係又唔通嘅觀念,好心就咪啋佢

引用:
原帖由 cwbguy 於 2019-3-15 07:09 PM 發表

如果柏新認為天主根本不存在,咁梵諦岡就係一個呃神騙鬼的組織,咁佢同中共做魔鬼交易,又有乜奇怪? ...
命中注定。
未世大淫婦將會和地上不義掌權者行淫。

居然講梵蒂岡係魔鬼?

引用:
原帖由 josonlai 於 2019-3-15 07:12 PM 發表

輸俾魔鬼??天主咁無能咁仲信。。
人性有軟弱唔出奇,一時誤判,知識份子都以為共產主義係天堂,怎知一個個被批鬥死。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]