• 瀏覽: 13,244
  • 回覆: 251
唔講都知係蘋果日報文章

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2019-3-16 12:25 PM 發表

有咩錯唔錯誤,羅馬時期迫害天主教差得過共產黨咩,仲時不時捕殺基督徒,最後咪又變成羅馬國教~
既然有歷史借鏡,現在還要行錯路???

這純粹是商業行為。聖經只可看作是一本小說、竟然咁多人相信、証明世人的心是多麼的軟弱。

引用:
原帖由 fileefeinei 於 2019-3-16 01:14 PM 發表

唔通你話唔係就唔係?
你覺得應該信教宗定信你好
起碼我唔會代表神咁傻仔。

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2019-3-16 12:58 PM 發表

首先,搞清楚邊個係魔鬼先啦 !

世上其中兩個最大教區,美國同澳洲嘅最高神職人員,已經證實幾十年來侵犯教區兒童,最近臭屎不能密冚,終被搣柴.

佢地惡跡昭彰幾十年,仍然可以爬到上咁高位,儍嘅先會信係單一事件.好大可能係集團式孌童.

事實上,前教廷駐聯合國大使 Archbishop Carlo Maria Vigano 就話, 五年前佢已經向教宗告發時任美國大主教 McCarr ...
教會有害群之馬不出奇,樹大有枯枝,只要對証下藥,正視問題,事情可以解決。
但將主教任命權交給無神論政權,這是合適嗎?請返回討論。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-16 01:20 PM 發表

教宗任命主教的絕對權力是上帝授權的嗎? 為何不能改? 英國聖公會為反對教宗絕對權力脫離羅馬教庭控制,又是魔鬼所為?
聖公會為什麼會出現,你讀讀歷史再說吧。
就算是宗教改革,給任命權於無神論政權,這是合適的改革?

引用:
原帖由 港式片皮鴨 於 2019-3-16 01:43 PM 發表
中梵建交嗰日, 塵日軍會唔會跳IFC?
唔會

引用:
原帖由 快樂店小二 於 2019-3-16 01:57 PM 發表
這純粹是商業行為。聖經只可看作是一本小說、竟然咁多人相信、証明世人的心是多麼的軟弱。
未知死,焉知生。

早已將靈魂賣給魔鬼的日軍,被仇恨蒙蔽了雙眼、被怨念掩蓋了身心。
對日軍,只能借耶和華的一句話:撒旦,退去罷!不要試探你主,上帝!

信耶穌,望鳩鳩

又來了民主基金會廣告

九合一選舉後,國民黨大勝,已經錯失了中梵建交既最佳時機

因為大陸對台政策會輕微鬆綁

引用:
原帖由 josonlai 於 2019-3-15 06:45 PM 發表
天主安排成事,自然有佢道理啦,咁柒多事,係咪唔信天主呀。。
冇錯
聖經話所有事情的發生都是天主的安排,所以教徒們不可用亦不可以懷疑!

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-3-16 02:07 PM 發表

聖公會為什麼會出現,你讀讀歷史再說吧。
就算是宗教改革,給任命權於無神論政權,這是合適的改革?
亨利八世唔俾羅馬教庭干涉佢休妻再娶於是立聖公會為國教脫離羅馬教庭囉,係咪魔鬼所為先?

無神論者點解唔可以選主教? 只要用符合主教標準去制訂程序,無神論者更加客觀囉。

日軍連神的說話也不聽!