• 瀏覽: 12,081
  • 回覆: 177
引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-3-19 03:53 PM 發表

師兄,我用文字係到用人交流,
而你可以幻想到係到聽到有人講野。
病情應該都幾嚴重。

同當日佔中班loser差唔多
哈哈,真係窒得好,佢其實又真係病得好利害嘅。
不過我又十分奇怪,愛國都係好正常嘅事啫,有乜咁特別呢?佢成日口口聲聲叫人「愛國人仕」,莫非佢唔愛國嘅?無論佢現在入籍咗乜嘢國家都好,都應該對自己國家有份感情至係。如果佢係唔愛佢嘅國家,咁佢擁有嗰個國家嘅國籍,相信都係為咗揾人地著數囉。一個只為利益嘅人,又真係唔會識得愛國嘅。

引用:
原帖由 maldini1967 於 2019-3-15 06:27 PM 發表

[衭浪裏白帶]又如何?
不要攻白帶,因為:白即是沒有,例如:白做。[白條],你明㗎啦!

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-3-19 07:03 PM 發表

哈哈,真係窒得好,佢其實又真係病得好利害嘅。
不過我又十分奇怪,愛國都係好正常嘅事啫,有乜咁特別呢?佢成日口口聲聲叫人「愛國人仕」,莫非佢唔愛國嘅?無論佢現在入籍咗乜嘢國家都好,都應該對自己國家有份感情至係。如果佢係唔愛佢嘅國家,咁佢擁有嗰個國家嘅國籍,相信都係為咗揾人地著數囉。一個只為利益嘅人,又真係唔會識得愛國嘅。:smile_ ...
愛國又真係好正常,但好似「愛國人士」咁又要離棄佢「祖國」移民入籍效忠西人國家,但又高叫「愛國」。咁兩頭蛇又真係好奇怪

你又可唔可以解釋得到呀

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-3-20 09:15 AM 發表

愛國又真係好正常,但好似「愛國人士」咁又要離棄佢「祖國」移民入籍效忠西人國家,但又高叫「愛國」。咁兩頭蛇又真係好奇怪

你又可唔可以解釋得到呀 ...
乜你以居住地、國籍來衡量愛唔愛國?
哈哈,所以好似你呢種出賣國家嘅人真係令人笑爆嘴,連乜嘢叫做愛國都唔知。
啱嘅,對於啲無知者只能用居住地、國籍來理解愛唔愛國,所以好似有好多居住在中國嘅中國人,卻千方百計想令國家被外國人欺侮,那才是愛國嘛。聽聞你都移咗民入咗籍,但就依然保留香港居留權,但香港係中國嘅其中一個城市。你既然效忠咗另一個國家,卻要享受中國香港嘅特權,攞中國香港嘅福利,咁呢種「兩頭蛇」又真係好奇怪嘅。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-3-20 09:45 AM 發表

乜你以居住地、國籍來衡量愛唔愛國?
哈哈,所以好似你呢種出賣國家嘅人真係令人笑爆嘴,連乜嘢叫做愛國都唔知。
啱嘅,對於啲無知者只能用居住地、國籍來理解愛唔愛國,所以好似有好多居住在中國嘅中國人,卻千方百計想令國家被外國人欺侮,那才是愛國嘛。聽聞你都移咗民入咗籍,但就依然保留香港居留權,但香港係中國嘅其中一個城市。你既然效忠咗另一個國家,卻要享受中國香港嘅特權,攞中國香港嘅福利,咁呢種「兩頭 ...
錯,係用忠誠,唔係得個講字。乜你用把口衡量愛唔愛國架?笑死

你地d「愛國人士」(以果條fxcking Chinese 為代表)如果係真愛國,又點解要同你地祖國脫離關係去移民入籍效忠西人國家呢?答問題啦

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-3-20 09:15 發表

你又可唔可以解釋得到呀 ...
按照你的見解;移民果的中國人系咪應該;稱讚?平常心視之?還是全部槍斃?

嗱!唔到詐盲扮睇唔到呀!

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-20 08:33 PM 發表

按照你的見解;移民果的中國人系咪應該;稱讚?平常心視之?還是全部槍斃?

嗱!唔到詐盲扮睇唔到呀!
即係咁講啦,究竟人渣要唔要槍斃,呢d係一個哲學問題。

重有,根據中共國籍法第九條,當你移民入籍效忠西人國家時,你會自動放棄大陸國籍,所以你已經不是你所謂既「中國人」。

第三,我係話「兩頭蛇」呀!唔係單單係移民果d呀。你清楚未呀

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-3-20 20:54 發表

即係咁講啦,究竟人渣要唔要槍斃,呢d係一個哲學問題。

重有,根據中共國籍法第九條,當你移民入籍效忠西人國家時,你會自動放棄大陸國籍,所以你已經不是你所謂既「中國人」。

第三,我係話「兩頭蛇」呀!唔係單單係移民果d呀。你清楚未呀 ...
你屬于邊種人?

留响香港,自認外國人、反中國。

引用:
原帖由 清晨含情的馬 於 2019-3-19 12:37 PM 發表

佢良心輸光 ~ 就玩褲浪嗰條!
睇完你講法,即刻笑出來。

引用:
原帖由 pimon 於 2019-3-15 11:50 PM 發表

「褲浪裏少噉條」……。
香討岳不群,係褲浪裏少條野

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-15 04:53 PM 發表
衭浪裏白條在此做出清晰的示範;拉黑不同意見的聲音。變得有佢噏無人講,絕對維護咗他這個可能是市民的第四權。

至于其他市民的第四權,不在他考慮之列。 ...
橕樓主,我比佢多次拉克過

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-20 10:05 PM 發表

你屬于邊種人?

留响香港,自認外國人、反中國。
我係屬於事實呢一邊,點解你以為講事實就叫反中共?莫非連你都認為中共的確係站在歷史錯誤既果一邊?

有d野唔可以自認架,我國有發護照俾我架嘛

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-3-21 09:00 發表

我係屬於事實呢一邊,點解你以為講事實就叫反中共?莫非連你都認為中共的確係站在歷史錯誤既果一邊?

有d野唔可以自認架,我國有發護照俾我架嘛 ...
你指責人地移民,但系自己就攞外國護照,咁你比佢地好得幾多?

人地移民,唔等于反中,你响香港卻反中。呢的就系你“講”我亊實。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-21 09:11 AM 發表

你指責人地移民,但系自己就攞外國護照,咁你比佢地好得幾多?

人地移民,唔等于反中,你响香港卻反中。呢的就系你“講”我亊實。
你又搞錯了,我係恥笑d兩頭蛇。

我效忠我既䕶照簽發國,我無大叫「愛祖國」搵食呀!點同班「愛國人士」咁兩頭蛇

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-3-21 09:21 發表

你又搞錯了,我係恥笑d兩頭蛇。

我效忠我既䕶照簽發國,我無大叫「愛祖國」搵食呀!點同班「愛國人士」咁兩頭蛇 ...
明白你意思啦;即是一個人唔應該同時聲稱愛兩個國家,愛一個就冇問題。系咪咁?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]