• 瀏覽: 10,453
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 CHS1 於 2019-3-15 04:48 PM 發表
雖然大陸冇話明禁三星電話,但係自從薩德事件之後,大陸人已經有咗抵制韓國嘅心態。抵制韓國貨,抵制韓國超級市場,抵制去韓國旅遊等等。三星電話中國以外都賣得好好,唔通中國人構造特別啲,自動對三星電話免疫?蘋果銷量下跌, 亦都某程度同貿易戰, 中興,華為事件有關,大陸人對蘋果電話亦都形成一定程度無聲嘅抵制。因此,已經唔係純粹產品嘅比拼,而係夾雜咗產品以外嘅民族情緒而產生嘅抵制行為。 ...
咁睇黎侵侵既民族情緒都好勁下,唔以產品黎比拼,下下要抵制勁過老美既華為。不過,講真,為何三星D機成日跟住華為既口水尾。俾D創新黑科技既野睇睇先啦。好似S10咁,有乜野令人印象深刻既新野姐,我左睇右睇真係唔覺有,希望呢度三星友指教一下,尤其有收人水果d,有D職業道德啦。

引用:
原帖由 火燎森 於 2019-3-15 06:14 PM 發表

全世界都有人用華為,不過唔多
咁梗係唔算多啦,一年都只係賣2億,仲有68億人無用佢,咁睇個市場空間仲好大。

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-3-15 06:05 PM 發表

其實薩德係美國搞出嚟,不是韓國
奇怪,裝薩德塊地幾時割讓左俾老美,韓國愛國人仕知唔知架。

引用:
原帖由 cwl745 於 2019-3-15 04:54 PM 發表
如果係真消息咁真係好勁,
香港還冇得賣?好似唔見人用....
其實唔理乜brand好,依家D人都係想買架5G手機,費事下一兩年有5G用時,又要再換機。

引用:
原帖由 CHS1 於 2019-3-15 06:57 PM 發表

侵侵係明禁華為,唔關民族情緒事
三星係冇黑科技
不過人地品牌效應大,即使差不多料,即使冇大陸市場,高階機都賣多華為好多
華為唯有出多d中低cheap機嚟拉高銷量,實則賺錢遠遠不及三星Apple. ...
無黑科技咪死得咯。無黑科技我洗鬼要換機姐。同我用緊果部同一個樣,為何我要高價換機姐,你答我咯。咪又係呃果D死忠fans錢,都唔係搞科技既,呢D機我睇唔起。

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-3-15 07:18 PM 發表

大陸限韓令,一早就封殺啦
起碼大陸無話三叔D機有後門,有國安問題啦。三叔機仲可以隨街有得賣先。

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-3-15 08:34 PM 發表

美國人在中國殺人,係咪中國人係主謀?
咁中國就一定會捉左個美國人黎審,咁南韓幾時去捉侵侵姐,咪又係做左人地既門口狗,仲要獻上自巳既狗糧俾主人添。俾中國落限韓令好合理。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]