• 瀏覽: 13,650
  • 回覆: 19
+4

前終審法院非常任法官包致金姪女Amina Mariam Bokhary,於今年1月31日晚上約9時在跑馬地景光街,涉嫌停牌期間駕駛及駕駛時沒有第三者保險被捕,她原須於上月中旬向警方報到。Amina卻未有按時報到,現正被警方通緝。

42歲的Amina過去曾因摑警轟動全城,該宗案件發生於2010年1月27日凌晨,她在跑馬地司徒拔道駕車時,與旅遊巴相撞,警員到場調查時她拒絕「吹波波」,更掌摑制止她離開的男警;她其後承認襲警、不小心駕駛及拒絕提供樣本作酒精測試等三罪,並且獲裁判官阮偉明輕判感化及停牌一年及罰款8000港元了事。由於外界認為法庭輕判,激發警隊內部及公眾極大回響。同年12月,經過律政司上訴,她因為違反感化令7項條款中的5項,被判處即時入獄6周。

據悉,包致金的姪女當年被罰停牌後,法庭曾命令她修習駕駛改進課程,但有人一直未有完成課程,故被罰停牌至今。

案發前,包致金的姪女已經有兩次襲警案底。分別於2001年6月24日,在中環刑毀射燈燈泡及襲擊一名男警。以及2008年7月13日,在中環逼的士司機接受信用卡付車資,又將卡擲向司機臉及踢司機腳,並用手袋擲女警臉,踢女警腳及下腹,但分別被罰款及判社會服務令了事。

極品呀!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190315/bkn-20190315100338943-0315_00822_001.html

引用:
原帖由 tko_investor 於 2019-3-15 01:02 PM 發表

根本係青山走犯
到時幫佢揾個非洲黑芝麻咁大嬰帝國發神經科醫生, 證明佢患咗無定向喪心病狂間歇性全身機能失調症, 會喺不自願情況下揸車同打差人, 再加百零封上下流社會大代嘅人賤格證明信, 應該無事嘅!

引用:
原帖由 kid_a 於 2019-3-15 01:18 PM 發表

呢D 應該話叫報應!!
我話係2019年度最搞笑通緝犯女主角候選人

引用:
原帖由 rachelma1991 於 2019-3-15 01:24 PM 發表

由於佢係大法官個女 佢一定唔會被判監 因為法官都怕得罪同行 會冇運行
又會唔會人走茶涼

引用:
原帖由 wk221ab 於 2019-3-15 01:33 PM 發表

姪女犯罪跟法官本人有關聯嗎
無呀!

乜我寫過有關咩?

引用:
原帖由 Chobis 於 2019-3-15 01:33 PM 發表

就算拉到法官咪又話:棄保唔認罪但有悔意,無罪釋放
如果係咁, 跟住就睇律政司司長啦!

雖然...

無謂講啦...

引用:
原帖由 wk221ab 於 2019-3-15 01:38 PM 發表

毒果無報?
可能炒得人多, 趕唔切

引用:
原帖由 理+誠 於 2019-3-15 01:38 PM 發表
無得醫㗎嘞,拉去人道毀滅喇。
再唔係,遣返阿三,等佢知道唔係大哂。
或者幫佢撐到大哂呢?

引用:
原帖由 blueberry0511 於 2019-3-15 01:41 PM 發表

本來想話佢系港女公主癌,睇完覺得佢有精神病… 燥狂症之類
人哋係blue blood, 就算公主癌到疴拔甩, 都係blue blood

引用:
原帖由 wtfbro 於 2019-3-15 01:37 PM 發表

喱種人,去到邊都死
有錢人, 去邊無所謂, 只要有車揸同有警察摑

唯一唔可以去係尾蟈 --- 競然夠膽侵犯警察嘅人權? 嘭嘭嘭嘭嘭嘭嘭嘭嘭嘭嘭嘭嘭嘭嘭嘭嘭!

1支Glock 17, 17粒, 係咁就Bye Bye

引用:
原帖由 12345678 於 2019-3-15 02:04 PM 發表
黃官話:上次都話咗佢係病人,唔係犯人,只係唔記得食藥,快D去睇醫生,出番張病假紙証明冇事,放人。
病假紙唔夠力, 出白咭先係免死金牌!

引用:
原帖由 Arthur_Everett 於 2019-3-15 02:04 PM 發表

會唔會有精通法律人士教路?
教佢上路?

引用:
原帖由 Joeycky 於 2019-3-15 01:51 PM 發表
強烈要求政府修訂恢復死刑,重典治亂世。
揸車揸到要動死刑?

ching你有無牌? 註消咗未?

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2019-3-15 02:10 PM 發表

冇有怕,有包法官包住
我剪你

引用:
原帖由 patricklau13 於 2019-3-15 02:21 PM 發表

非常好,條八婆唔使返香港,希望佢可以遠走高飛。
柒出國際, 為香港宣傳

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]