註冊 登入



打印

[國際新聞評論] 【脫歐亂局】英下議院大比數通過 要求押後脫歐至少3個月 香討焦點

【脫歐亂局】英下議院大比數通過 要求押後脫歐至少3個月 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
【新增影片】 英國國會周四以412對202票,通過要求押後脫歐至少3個月。

押後脫歐動議由文翠珊政府提出,若脫歐協議下周第三次表決中過關,會向歐盟要求押後脫歐3個月,若協議再遭否決,則會要求長時間押後脫歐。

換言之,英國將向歐盟要求延長《里斯本條約》第50條的期限,將原定本月29日脫歐日期押後。《里斯本條約》是2009年由所有歐盟成員國簽署的法律,第50條規範了成員國退出歐盟的程序,在獲得所有歐盟成員國同意延期之後,英國和歐盟可再次重回談判桌。

較早時議員表決多項修正案,其中前保守黨議員沃拉斯頓(Sarah Wollaston)提出押後脫歐以舉行二次公投,結果以334票對85票被否決。沃拉斯頓上月退黨,加入中間派親歐政治組織「獨立小組」(The Independent Group)。

下議院議長、保守黨議員伯科(John Bercow)批准表決沃拉斯頓的修正案,引起脫歐派議員不滿。

首相文翠珊的脫歐大計本周在國會闖關卻接連受挫,下議院周二否決她的脫歐協議,翌日又反對她無協議硬脫歐的選項,今晨政府提出推遲脫歐的動議獲通過,令文翠珊終可鬆一口氣。






文翠珊終可鬆一口氣~文翠珊真係好堅持喎 呢件事對佢尼講算係一個暫時既好消息啦

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20190315/59370301



精選樓盤
如果28個歐盟成員國其中一個反對英國延遲脫歐就好玩咯!


租約期滿, 同屋企人通過將租約押後3個月, 有得諗


回覆 引用 TOP

小陰蒂國的已完,一路拖,打拉布,又要第二次公投,又想拖多三個月,歐盟會不會拒絕?


「我」也是「其中一個」被牠們拉「黑」:漢奸, 汪汪屎,西施走狗,屍屍pdllm
作者已被封鎖,內容自動屏蔽  收起/展開 發表於 25/10/2018 12:41        1#

回覆 引用 TOP

[隱藏]
歐盟應該反對押後,傾左咁耐都傾唔掂,3個月可以重新傾d乜?唔使再傾啦,直接踢9小陰蒂出歐盟,扣押佢d資產抵償分手費,加佢關稅,成立歐洲金融中心抗衡小陰蒂的金融地位,在歐洲孤立佢,等佢陰乾。歐盟要醒下,小陰蒂係佢老美契細佬,唔會捍衛歐盟利益,只會分化歐盟團結,應該趁呢個機會,勒死佢老美條針才是上策。


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ChanSiuKi1985 於 2019-3-15 11:27 AM 發表

如果28個歐盟成員國其中一個反對英國延遲脫歐就好玩咯!
西班牙一直為直布羅陀吾妥英國,是最有可能反對的國家。



舉行二次公投當然被否決, 佢地想直接取消脫歐~ 取消民主~


回覆 引用 TOP

又係拖住, 睇下英國經濟唔掂先, 定係其他歐盟國唔掂先.
其實真係幾無賴. 拖到對方唔掂, 加大自己議價本錢, 到時再定啲不平等協議, 迫對方就範.



回覆 引用 TOP

公投黎把 L 咩


小小的一陣風呀 慢慢的走過來
請你們歇歇腳呀 暫時停下來
海上的浪花兒開呀 我才到海邊來
原來麼你也愛浪花 才到海邊來
[隱藏]
脫歐,唔脫歐,脫歐,唔脫歐,脫歐,唔脫歐.......冇限loop


小小的一陣風呀 慢慢的走過來
請你們歇歇腳呀 暫時停下來
海上的浪花兒開呀 我才到海邊來
原來麼你也愛浪花 才到海邊來

回覆 引用 TOP

當初就吾好咁衝動啦😭吾系歐盟正值經濟行慢波同政治問题,呢舖就吾會忍你玩咁耐。


好簡單啦,歐盟直接否決押後申請就得啦。


再拖一年半載,再黎一次供透,分隔時間就無咁近咁難睇😭


回覆 引用 TOP

感覺歐盟各國唔會同意啦.
因為英國內部, 就算比多3年佢, 都唔會有個滿意既方案.

唯有比英國硬脫歐啦..



[隱藏]
歐盟要企硬,不可能無止境等英國吧...


回覆 引用 TOP

 63 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。