• 瀏覽: 17,461
  • 回覆: 186
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 goldenbaby78 於 2019-3-15 05:26 PM 發表
港交所冇責任?
港交所個角色係訓導,保賤人係班主任,而家班主任幫學生出貓,訓導炒個班主任,仲話唔負責任?

正常盡職審查 會計師有簽名都要坐監, 殺一儆百 保證以後冇老千公司嚟香港上市 但港交所又拍得失內地 企業

真係離譜到咁樣 過森林冇森林 冇樹木 完全沒有數過  D D嗰啲根本冇去過,。 斷鳩估冇痛苦 竟然唔使承擔責任 欺詐香港所有無數散戶:欺詐欺騙呢條數, 李小加 竟然有責無旁貸

班外邦金融人渣企業, 一直都當香港係ATM, 當香港班投資者係水魚, 今次只是罰牠們8億, 對比過去牠們撳走香港資金油水, 絕對係小兒科...

引用:
原帖由 秋天粗俗的馬 於 2019-3-15 05:29 PM 發表

港交所個角色係訓導,保賤人係班主任,而家班主任幫學生出貓,訓導炒個班主任,仲話唔負責任?
你理解錯,罰UBS同幾間投行係SFC,不是肛膠所。
因爲上市前SFC要批准,肛膠所先會放行。
所以肛膠所直頭係背後笑。

其實個核數師要負最大責任添,盤數有問題都不出聲。
上左市先懶正義舉報。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2019-3-15 05:35 PM 發表

你理解錯,罰UBS同幾間投行係SFC,不是肛膠所。
因爲上市前SFC要批准,肛膠所先會放行。
所以肛膠所直頭係背後笑。

其實個核數師要負最大責任添,盤數有問題都不出聲。
上左市先懶正義舉報。 ...
哦⋯⋯咁我誤會左,肛交係校長,訓導都係佢地既人

不過8億真係散紙黎

引用:
原帖由 goldenbaby78 於 2019-3-15 05:30 PM 發表
正常盡職審查 會計師有簽名都要坐監, 殺一儆百 保證以後冇老千公司嚟香港上市 但港交所又拍得失內地 企業
所以應該立例核數師上市盤數有錯,要刑事化。
馬拉10幾年前一早有呢條例。

真係離譜到咁樣 嗰森林冇森林  冇樹木   完全沒有數過
  D D 嗰啲根本冇去過,。
斷鳩估冇痛苦

竟然唔使承擔責任 ?
欺詐香港所有無數散戶:欺詐欺騙呢條數, 李小加 竟然又責無旁貸 X 7000000 香港人

應該刑事化
引用:
原帖由 aiiijima 於 15/3/2019 17:37 發表

所以應該立例核數師上市盤數有錯,要刑事化。
馬拉10幾年前一早有呢條例。

引用:
原帖由 goldenbaby78 於 2019-3-15 05:26 PM 發表
港交所冇責任?
已經將大部分審批責任外判左比證監會。
港交所角色偏向招商。
所以小家幾積極去搵人來上市,但好多時證監不批,佢就係背後指桑駡槐。

呢班友低死。以為自己响人類金字塔頂端果類人。D職員以為自己好學識、見識廣。全部井底之蛙。對申請上市公司協助佢地做盡職調查公司職員白鴿眼。保薦人負責D職員都要禁止職務一段時間。

引用:
原帖由 guyverpan 於 2019-3-15 05:44 PM 發表
呢班友低死。以為自己响人類金字塔頂端果類人。D職員以為自己好學識、見識廣。全部井底之蛙。對申請上市公司協助佢地做盡職調查公司職員白鴿眼。保薦人負責D職員都要禁止職務一段時間。 ...
投行近10年都係請大陸人爲主。
呢d富二代通常無包袱,做due d都係求求其其。
除非刑事化。

全部都係大陸股